Njegov vonj je zgodaj spomladi tako mamljiv, da se mu stežka upremo, da ga ne bi nabrali vsaj pest ali dve. Čemaž, kot prečudovito zelišče narave, naše telo čisti in učinkuje proti spomladanski utrujenosti.
Kaj vse lahko pripravimo iz čemaža si poglejte v naslednjih receptih.
1. Kremasta juha s čemažem
(za 2 osebi)
Spomladanska juhica brez sestavin živalskega izvora in glutena
• 3 večji pastinaki
• 1 šalotka
• 1 žlica olivnega olja
• himalajska sol
• poper
• 5 dl zelenjavne osnove ali vode
• dobra pest svežega čemaža
• vodna kreša
Pastinak olupimo, narežemo na manjše kocke in na drobno narežemo šalotko. V kozici segrejemo olivno olje, dodamo šalotko in pastinak. Solimo in popramo ter pražimo toliko časa, da šalotka postekleni, pastinak pa začne dobivati svetlo rjavo barvo. Zalijemo z osnovo in zavremo. Ko je pastinak kuhan, dodamo čemaž in kuhamo toliko časa, da uveni. Zmiksamo do kremastega, po potrebi zalijemo z vodo in začinimo. Postrežemo z vejicami vodne kreše.
+ Brezglutenski ajdov kruh brez kvasa
(za 2 osebi)
Potrebujete:
• 300 g bio ajdove moke
• 7 g himalajske soli
• 10 g vinskega kamna
• 8 g ksantan gumija
• 310 g naravne mineralne vode z mehurčki
Pečico segrejemo na 200° C in pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. V večjo posodo stresemo moko, sol, vinski kamen in ksantan gumi ter rahlo premešamo. Dodamo mineralno vodo in s kuhalnico mešamo toliko časa, da se sestavine sprimejo in dobimo gosto zmes.
Vlijemo jo v model, postavimo v pečico in pečemo približno 40 minut, da se lepo zapeče. Preverimo še, ali je kruh gotov. Obrnemo ga in potrkamo po spodnji strani. Če je zvok votel, je kruh pečen. Preden ga narežemo, kruh popolnoma ohladimo.
2. Skutin namaz s čemažem in ričkovim oljem
(za 2 osebi)
• pest svežega čemaža
• 200 g ekološke polnomastne skute
• 3 žlice ričkovega olja
• ščep soli
Čemaž drobno nasekljamo in ga dobro umešamo skuti. Dodamo ričkovo olje in sol ter mešamo toliko časa, da nastane lepo mazljiv namaz. Ajdov kruh narežemo na tanke rezine, namažemo z namazom in okrasimo z listom svežega čemaža.
3. Čemažev pesto
(za 2 osebi)
Čemažev pesto z ekološkimi rezanci iz črnega riža in s svežo meto, brez sestavin živalskega izvora, laktoze in glutena
Sestavine:
• šop svežega čemaža, približno
100 g
• 120 g praženih pinjol
• himalajska sol
• poper
• 1 dl najboljšega olivnega olja
• 250 g eko rezancev iz črnega
riža
• polovica limone
• listi sveže mete
Čemaž, pinjole, sol in poper damo v mešalnik, premešamo in postopoma dodajamo olivno olje, da dobimo gladko zmes. V slanem kropu na zob skuhamo rezance, jih dobro odcedimo in nežno zmešamo s čemaževim pestom. Pokapamo jih z limoninim sokom in potresemo z metinimi listi.
4. Pirini grisini s čemažem in črnim sezamom
(za 3 osebe)
Veganske hrustljave paličice iz polnozrnate pirine moke
• 140 g mlačne vode
• 13 g svežega kvasa
• 290 g bio polnozrnate pirine moke
• 7 g himalajske soli
• 15 g črnega sezama
• pest svežega čemaža
• 50 g olivnega olja
Najprej naredimo kvasni nastavek. V mlačno vodo nadrobimo svež kvas, premešamo in postavimo na stran za deset minut. Moko stresemo v večjo posodo, dodamo sol, črni sezam in drobno nasekljan čemaž ter premešamo. Pripravljen kvasni nastavek dodamo moki, prilijemo še olivno olje in začnemo gnesti. Iz sestavin zamesimo voljno, prožno in gladko testo. Rahlo ga pokapamo z nekaj kapljicami olivnega olja, damo v posodo, kjer smo ga gnetli, in dobro pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo počivati na sobni temperaturi, približno eno uro, da dvojno naraste. Pečico segrejemo na 200° C in pekač obložimo s papirjem za peko. Vzamemo tretjino testa, ga oblikujemo v pravokotnik in razvaljamo na debelino približno slab centimeter. Preostalo testo imamo nenehno pokrito, da s tem preprečimo nastanek skorjice. Razvaljano testo narežemo na trakove širine en centimeter. Z roko jih oblikujemo v paličice enakomerne debeline in poljubne dolžine. Postopek ponovimo s še preostalim testom. Grisine položimo v pekač in pečemo toliko časa, da dobijo zlato rjavo barvo, dobrih deset minut.
5. Zeleni zmečkanček s čemažem
(za 1 osebo)
• nekaj listov svežega čemaža
• polovica žličke kokosove maščobe
• 1 banana
• 1 steblo stebelne zelene
• polovica zelenega kislega jabolka
• nekaj vejic pehtrana
• 1 žlička chia semen
• sok ene limete
• 3 dl vode
Na kokosovi maščobi na hitro prepražimo čemaž, da postane sladkastega okusa. Olupimo stebelno zeleno in banano ter ju damo v mešalnik. Dodamo čemaž in vse preostale sestavine ter zmiksamo do poljubne gostote. Po potrebi dodamo tekočino, prelijemo v kozarec, potresemo z nekaj chia semeni in takoj postrežemo.
Recepte in fotografije so pripravili: www.organic-garden.eu
- Poglejte si še: Recept: Čemažev burek - čemažurek