Delo z zemljo je zdravilno

V mikrobih v zemlji najdemo številne snovi, ki pozitivno vplivajo na naše možgane in za razliko od različnih antidepresivov nimajo stranskih učinkov.

Delo z zemljo je zdravilno (foto: profimedia) profimedia
21. 4. 2020

Že starodavni zdravilci so vedeli, da prst poseduje čudežno moč. Mnogo rastlin naravno izboljšuje naše zdravje in razpoloženje – pa tudi igra z zemljo sama po sebi. Razlog tiči v mikrobih, ki jih vsebuje prst.

Mikrobi v zemlji so naravni antidepresivi

Sodeč po nedavnih raziskavah, so snovi v prsti primerljive z učinki prozaca, ko govorimo o izboljšanju našega počutja. Pomanjkanje serotonina lahko vodi v depresijo, anksioznost, obsesivno kompulzivno motnjo in bipolarnost. Če delamo z zemljo, je možnost za nastanek teh bolezni manjša.

Pacienti, ki so se začeli ukvarjati z vrtnarjenjem, so že po treh tednih poročali o ugodnih rezultatih.

Vrtnarjenje zdravi 

Znanstveniki so raziskovali, kako ravnanje s prstjo vpliva tudi na druge bolezni in prišli do spoznanja, da igranje z zemljo z golimi rokami pozitivno vpliva na kronovo bolezen in na revmo. Obenem pa izboljšuje naše kognitivne sposobnosti!

Vrtarji, ki dnevno vdihavajo omenjeno 'bakterijo sreče', so po poročanju znanstvenikov, manj dovzetni tudi za virusne okužbe in imajo dober imunski sistem.

Potrebujete dodatno spodbudo, da z rokami zagrebete v zemljo? Oglejte si še video: 

Vir: Gardening Know How

Preberite še:

Rastline vplivajo na naše odnose

Koristni nasveti za domače vrtnarjenje