Iz Indije: Fragmenti iz Agre

5. 7. 2011
Deli
Iz Indije: Fragmenti iz Agre

'Indija ni le geografija ali zgodovina. Ni zgolj nacija, država ali košček zemlje. Je nekaj več: je metafora, poezija, nekaj nevidnega in vendar oprijemljivega. Energetsko polje s posebno vibracijo, ki je nima nobena druga dežela na svetu.

Tisoče ljudi je v skoraj deset tisoč letih na njenih tleh iskalo in doseglo končno razsvetljenje. Njihova vibracija je še vedno živa, njihov vpliv se čuti v zraku, potrebujete le sposobnost zaznavanja nevidnega, ki obdaja to deželo.     

Če ste prišli sem z malo meditativnim umom, boste prišli v stik s tem nevidnim. Če ste prišli sem le kot turist, boste prezrli. Videli boste ruševine, palače, Taj Mahal, templje, Khajuraho, Himalajo, vendar ne boste videli Indije - potovali boste skozi njo, ne da bi jo srečali. Bila je povsod, vendar vi niste bili dovolj občutljivi, niste bili dovolj dovzetni. Prišli ste pogledat nekaj, kar v resnici ni Indija, temveč njeno okostje - ne njena duša.

Imeli boste fotografije njenega skeleta in delali albume iz njih, in mislili boste, da ste bili v Indiji in da jo poznate, čeprav v resnici varate sami sebe.

Obstaja duhovni del. Vaše kamere ga ne morejo fotografirati, vaša usposobljenost, izobrazba ga ne moreta zajeti.' (Osho, India my Love)

Na videu si lahko ogledate drobec Indije  - vsakdanji utrip v mestu Agra, posnet med vožnjo z rikšo. Mesto sem med enomesečnim potovanjem po Indiji obiskala januarja letos. Ena od indijskih posebnosti za zahodnjaka je zagatovo tamkajšnji promet.

Vesna Fister


Iz Indije: Na obali reke Ganges
Iz Indije: Pav, ki je razumel mene, jaz pa njega ne

agra