Izostrite svoja čutila

12 preprostih metod za izboljšanje vida, sluha, vonja, okusa in tipa.

2. 11. 2010

Vid

Kar 90 odstotkov vseh naših čutnih zaznav prihaja skozi oči, zato bomo začeli kar pri njih. Ljudje navadno mislijo, da oči delujejo podobno kot fotografski aparat - namerimo in slikamo. Toda to ni edina njihova sposobnost, pojasnjujejo okulisti. Tu so še nočni vid, periferni oziroma obrobni vid, sposobnost spreminjanja fokusa od oddaljenih k bližnjim predmetom ter zmožnost spremljanja premikajočih se teles. Vse te sposobnosti lahko z nekaj vaje tudi izboljšate.

Izboljšanje nočnega vida

Nekaj sekund hitro mežikajte, tako boste spodbudili oko, da se bo hitreje prilagodilo temi. Ne izpostavljajte oči premočni sončni svetlobi, saj vam ta lahko začasno poslabša nočni vid, sčasoma pa se vam zaradi pretiranega izpostavljanja UV-žarkom lahko razvije očesna mrena, to je zameglitev očesne leče. Zato čez dan nosite sončna očala.

Izostritev vida

Med ljudmi, ki se pritožujejo nad zamegljenim vidom, je največ tistih, ki po več ur na dan presedijo pred računalnikom. Če ste med njimi, vam priporočamo naslednjo vajo, s katero boste »razjasnili« svet okoli sebe: na približno dva in pol metra oddaljeno steno si nalepite časopisno stran. Vsakih 15 minut prekinite delo in poglejte v obešene novice.

Osredotočite se na to, da jasno razberete naslove, nato pa poglejte nazaj v zaslon. Ponovite še petkrat, potem pa brž nazaj k delu.

Nič več prezrtih prometnih znakov

Imeti oster vid pomeni, biti sposoben videti čim več v čim krajšem času. Priporočamo vam naslednji vaji: ne da bi premikali glavo, nekajkrat čim hitreje premaknite očesni zrkli od leve proti desni in nazaj. Pri tem morate jasno videti predmete z obrobja vidnega polja, saj je namen ravno v izboljšavi tega.

In še druga vaja: v desetih sekundah si oglejte deset različno oddaljenih predmetov v sobi, nato pa jih miže naštejte in povejte, v kakšnem vrstnem redu ste jih opazili.

S to vajo si urite hkrati oči in možgane, sčasoma bo postal vaš vid prožnejši in prilagodljivejši, obenem pa se vam bo zaradi hitrejšega zaznavanja izboljšal tudi reakcijski čas pri športu in vožnji.

Ujemite več muh

Kadar z očmi spremljate predmet v gibanju, pa naj bo to muha ali glinasti golob, mu sledite tako, da istočasno premikate glavo in telo. Tega se lahko naučite tudi tako, da si s soigralci podajate žogo, označeno s črkami ali številkami. Vsak igralec mora povedati zadnji znak, ki ga je videl, preden je ujel žogo.

Sluh

Ženske se pogosto pritožujemo, da je pri moških čutilo za sluh precej slabo razvito. A to sploh ni res! Večina vas zelo dobro sliši, le ignorirate nas! In le malo jih ima resnično opravičilo za naglušnost.

Strokovnjaki ugotavljajo, da veliko moških po 40. letu starosti sliši slabše, kar povezujejo s tem, da so med delom običajno bolj izpostavljeni hrupu kot ženske. Da boste iz-boljšali zvok svojega stereosistema, vam predlagamo naslednje:

Izostrite sluh

Samega sluha sicer ne morete izboljšati, lahko pa ga izostrite. Ena od možnosti je, da »izključite« preostala čutila, ki bi utegnila motiti vašo pozornost. Ko boste naslednjič gledali televizijo, zaprite oči in se osredotočite le na glasove, ki jih slišite. Ali lahko na podlagi njihove modulacije ugotovite, kaj se dogaja? Če si »ukradete« vid, se morate bolj zanesti na svoja ušesa in z njimi dobiti več informacij iz okolja ter obenem trenirati možgane, da jih razumejo.

Mižanje prav tako pomaga tudi k bolj selektivnemu zaznavanju zvokov. Poskusite slediti samo enemu glasbilu v pesmi, na primer bas kitari. S to vajo se boste v vsakodnevnih glasovih naučili slišati več podrobnosti.

Ne izpostavljajte se hrupu

Vam je potem, ko ste pokosili travo z električno kosilnico, še nekaj časa šumelo v ušesih? Tako se vam slabša sluh. Prvo in osnovno pravilo je: če hrupa s svojim vpitjem ne morete preglasiti, potrebujete zaščito za ušesa. Pri delu z raznimi stroji, kot je na primer kosilnica, pa tudi na hrupnih koncertih in v diskotekah bi si morali ušesa zaščititi s čepki.

Voh

Voh je v primerjavi z okusom veliko natančnejši, saj so živci, s katerimi zaznavamo vonjave, tisočkrat bolj občutljivi od tistih za okušanje. Še več, veliko stvari, ki jih povezujemo z okusom po nečem, se pravzaprav nanaša na njihov vonj. Z nekaj vaje si lahko bistveno izboljšate sposobnost vohanja:

Izostrite nos

»Pri ocenjevanju dišav je najpomembnejša tehnika, « pravi parfumar Harry Fremont, ki je svoj »profesionalni nos« uporabil za ustvarjanje parfumov, kot sta CK One in Polo Sport za moške. »Če dišavo globoko vdihavamo, je ne moremo pravilno oceniti. Veliko boljše je, da jo nekajkrat na kratko povohamo, saj tako bolje zaznamo njen vonj. «

Uporabljajte tudi usta. Ko vohate, imejte usta odprta. »Tako boste začutili dodatno razsežnost dišave, « trdi Fremont.

Okus

Živčni končiči na jeziku zaznavajo štiri osnovne okuse: sladko, slano, kislo in grenko, pri tem pa jim znatno pomaga nos, ki zaznava prefinjene vonjave okušenega. Z okusom se lahko poigrajo enaki dejavniki kot z vonjem: infekcije zgornjega dihalnega sistema, nekatera zdravila, onesnažen zrak, staranje. A brez skrbi, ni vse tako brezizhodno:

Uživajte v različnih okusih

Ne pričakujte, da boste z goltanjem hrane pravično ocenili, kako okusno je bilo nedeljsko kosilo. Nasprotno, bolj ko boste žvečili, bolj se vam bo razkrival pravi okus hrane. Enako velja, kadar vas sosed povabi na pokušnjo domačega vina: ne hitite s pitjem! Raje ga za trenutek obdržite pod jezikom, kjer so tipala za okus. S to zvijačo ohranite tudi dober okus po siru in drugi okusni hrani.

Razlikujte med okusi

V današnjih časih si lahko kar lepo izpraznite denarnico, kadar greste na kosilo ali večerjo v restavracijo. Zato poskrbite, da bo obed vreden tega denarja! Prosite natakarja, naj vam prinese nekaj koščkov kruha, in po vsaki posamezni jedi ga pojejte grižljaj. Tako vaša nadevana kokoš ne bo imela okusa po pečenem stroku česna, ki naj bi spodbujal tek. Poleg tega je koristno tudi, če si med jedmi nebo očistite z vodo.

Tip

Koža je naše največje čutilo. Da boste še pri 70 letih lahko otipali pulz po športni dejavnosti, upoštevajte naslednje nasvete:

Ne poškodujte si tipal

Nataknite si rokavice, kadar drgnete led z avtomobilskih šip. Če namreč izpostavljate roke mrazu, si lahko poškodujete živčne končiče, ki se nahajajo v blazinicah prstov. Dermatologi svarijo, da celo kratkotrajno izpostavljanje nizkim temperaturam ni tako nedolžno, saj se zaradi mraza krvni obtok lahko umakne s površine kože, to pa vam utegne sčasoma oslabiti sposobnost zaznavanja.

Izognite se hrani z nasičenimi maščobami

Strokovnjaki ugotavljajo, da je multipla skleroza (bolezen centralnega živčnega sistema), ki lahko poškoduje živčna vlakna v rokah, morda povezana s pretiranim uživanjem hrane, ki vsebuje nasičene maščobe (na primer masla, mleka in sira). Uživajte manj nasičenih maščob, in boste ohranili čutilo še za mnoga leta.