Popolno ravnotežje okusov, teksture in barv...
Skodelica rezancev - bistvo preproste japonske juhe z rezanci je daši, ki ji daje umami – tisti 'peti okus'. Osnovni štirje okusi so sladko, slano, kislo in grenko, umami pa bi lahko prevedli kot prijetno pikantno ali preprosto slastno.
Sestavine za 4 osebe:
- 150 g korenčka
- 150 g sladkornega graha
- 5 listov zelja
- 120 g špinače
- 250 g posušenih rezancev udon
- 5 žličk praška daši (ali 1,5 l ribje ali zelenjavne juhe)
- 125 ml lahke sojine omake
- 65 ml mirina (japonskega sladkega riževega vina)
- 250 g fileja piščančjih stegen brez kože
- 30 g svežih šitak brez betov
- 8 očiščenih školjk (klapavic ali vongol)
- 12 očiščenih repkov velikih kozic
- 2 mladi čebuli
Priprava:
Korenček zrežite na tanke rezine, grahove stroke na polovice, zelje in špinačo na 2 cm široke rezance, piščančje meso pa na grižljaj velike koščke. Zavrite večjo količino vode, vanjo stresite pripravljeno zelenjavo in jo blanširajte pol minute.
Takoj jo preložite iz lonca (vodo prihranite) v posodo z ledeno mrzlo vodo in jo nato na cedilu dobro odcedite.
V vodi od zelenjave skuhajte rezance po navodilu z embalaže. Dobro jih odcedite in razdelite v 4 jušne skodelice.
V loncu segrejte 1,5 l vode in vmešajte prašek daši. Prilijte sojino omako in mirin ter zavrite. Dodajte piščanca, šitake, školjke in rakce. Juho kuhajte približno 5 minut, da se piščanec in gobe zmehčajo, školjke odprejo, rakci pa izgubijo steklen videz (zaprte školjke zavrzite!).
Zelenjavo razdelite po rezancih, prelijte z vročo juho in obložite s piščancem, gobami, školjkami in rakci. Beli in zeleni del mlade čebule zrežite na drobne kolute in posujte po juhi. Takoj postrezite.