Japonska skodelica okusnih rezancev

3. 3. 2012
Japonska juha
Japonska juha

Popolno ravnotežje okusov, teksture in barv...

Skodelica rezancev - bistvo preproste japonske juhe z rezanci je daši, ki ji daje umami – tisti 'peti okus'. Osnovni štirje okusi so sladko, slano, kislo in grenko, umami pa bi lahko prevedli kot prijetno pikantno ali preprosto slastno.

Sestavine za 4 osebe:

  • 150 g korenčka
  • 150 g sladkornega graha
  • 5 listov zelja
  • 120 g špinače
  • 250 g posušenih rezancev udon
  • 5 žličk praška daši (ali 1,5 l ribje ali zelenjavne juhe)
  • 125 ml lahke sojine omake
  • 65 ml mirina (japonskega sladkega riževega vina)
  • 250 g fileja piščančjih stegen brez kože
  • 30 g svežih šitak brez betov
  • 8 očiščenih školjk (klapavic ali vongol)
  • 12 očiščenih repkov velikih kozic
  • 2 mladi čebuli

Priprava:

Korenček zrežite na tanke rezine, grahove stroke na polovice, zelje in špinačo na 2 cm široke rezance, piščančje meso pa na grižljaj velike koščke. Zavrite večjo količino vode, vanjo stresite pripravljeno zelenjavo in jo blanširajte pol minute.

Avstrijci ponoreli za očarljivim Emilom. Od kod se je vzel nenavadni obiskovalec?

Takoj jo preložite iz lonca (vodo prihranite) v posodo z ledeno mrzlo vodo in jo nato na cedilu dobro odcedite.

V vodi od zelenjave skuhajte rezance po navodilu z embalaže. Dobro jih odcedite in razdelite v 4 jušne skodelice.

V loncu segrejte 1,5 l vode in vmešajte prašek daši. Prilijte sojino omako in mirin ter zavrite. Dodajte piščanca, šitake, školjke in rakce. Juho kuhajte približno 5 minut, da se piščanec in gobe zmehčajo, školjke odprejo, rakci pa izgubijo steklen videz (zaprte školjke zavrzite!).

Zelenjavo razdelite po rezancih, prelijte z vročo juho in obložite s piščancem, gobami, školjkami in rakci. Beli in zeleni del mlade čebule zrežite na drobne kolute in posujte po juhi. Takoj postrezite.