Kako možgani vplivajo na zaljubljenost in ljubezen

Dr. Helen Fisher, biološka antropologinja in raziskovalka na Kinsey Inštitutu razkriva, kaj se dogaja v naših možganih, ko smo zaljubljeni in kaj, kadar se v resni zvezi učimo ljubiti. Preberite, kako ohraniti dober ljubezenski odnos skozi čas ...

Kako možgani vplivajo na zaljubljenost in ljubezen (foto: unsplash) unsplash
26. 4. 2019

Ko smo zaljubljeni, in ko ljubimo, se v možganih aktivirata dva povsem različna centra, ki ne delujeta vedno sinhrono. Ko se zaljubimo, to ni racionalna odločitev. Ne gre za to, da bi izbrali primernega partnerja zase, podvrženi pa smo hormonom, ki nas vodijo.

Fisherjeva se zavzema za 'počasno ljubezen', pri kateri je pomembno spoznavanje osebe in sprejemanje le-te z vsemi napakami vred. Temu lahko rečemo ljubezen in ponavadi se začne, ko se metuljčki v trebuhu umirijo.

Poglejte si, kaj znanost meni o zaljubljenosti in ljubezni

Da bi negovali trajajočo ljubezensko zvezo, lahko uporabimo možgane. V njih so trije predeli, ki imajo zasluge za naše odnose zavzemajo področje spolnosti, ljubezni in navezanosti.

Trije načini, kako negovati ljubezensko zvezo in obenem stimulirati možgane:

1.  Redno ljubljenje

Redna spolnost je zelo pomembna za dober ljubezenski odnos. Med seksom se naš sistem testosteronom krepi, kar pomeni, da si bomo želeli še več spolnosti. Božanje po spolnem odnosu pripomore k dobremu delovanju oksitocina, ki nam daje občutek povezanosti in varnosti.

2.  Vnašanje novosti

Če ste v zvezi že dlje časa, obstaja nevarnost, da se začnete dolgočasiti. Na tem je treba aktivno delati, saj na ta način regulirate raven dopamina, ki skrbi za občutek sreče in nas ohranja v romantičnem razpoloženju. Novosti odpirajo nove povezave v možganih!

Ni potrebno, da so spremembe, ki jih uvajate, nekaj velikega, tudi malenkosti, ki začinijo odnos, štejejo. Skupaj lahko pripravite obrok po novem receptu, se odpravita na izlet v neznano, se lotita športne aktivnosti, ki je ne poznata, obiščeta plesni tečaj ali pa si pogledata zanimiv film in nato o njem poklepetata.

3.  Dotikanje povezuje

Držanje za roke, objemanje, božanje in crkljanje (tudi izven spolnosti!) je tisto, kar ohranja povezanost med vama. Poskrbite, da hiter rutinski jutranji "cmok" na usta ne bo edini fizični dokaz ljubezni, ki si ga namenita v dnevu! Raven oksitocina se zvišuje s telesnim stikom, kar pomeni: več dotikov – več občutja ljubezni.

Vir: mindful.org

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri