Kdor pleše biodanzo, se počuti bolje!

Prebudite življenje v sebi s plesom biodanze, ki se v Ljubljani začne v torek, 5. novembra v Plesnem epicentru na Viču! Avtor sistema biodanza, Rolando Toro, je rekel, da smo vsi mi »bolniki civilizacije«, ki smo izgubili stik z življenjem v sebi in okoli sebe, ker smo preobremenjeni z materialnimi stvarmi ter razcepljeni med tistim, kar bi želeli narediti in med tistim, kar naredimo ...z biodanzo se lahko spet harmoniziramo.

Kdor pleše biodanzo, se počuti bolje! (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
3. 11. 2019

Praznujmo življenje z biodanzo!

Ustanovitelj biodanze  Rolando Toro pravi, da je biodanza poezija človeških srečanj in ko se združita »bios« (življenje) in »danzare« (plesati), življenje zapleše, zaneti iskrice, vitalnost in radost. Srečanje biodanze je pravzaprav obred praznovanja življenja.

Biodanza nas s pomočjo glasbe, ki izzove naša čustva, plesa in neverbalne komunikacije, spodbuja izražanje naše edinstvenosti, naše identitete in nas obenem poveže z drugimi.

Naš organizem ima notranje ravnovesje, t.i. homeostazo, čisti fiziološki proces, v katerem sodelujejo vse celice. Služi prilagajanju zunanjim razmeram in je osnova našega zdravja. Z določenimi vajami v biodanzi spodbujamo te procese in ustvarjajo se nove nevronske povezave.

S pomočjo plesa biodanze in skupine udeležencev, ki nam nudi varno zavetje, smo po mnenju Rolanda Tora lahko res to, kar smo v danem trenutku in naši oklepi se počasi rahljajo. Njen glavni namen je zmanjšati prepad med glavo kot centrom razuma ter srcem kot centrom občutkov. 

Ljudje želimo biti zdravi, imeti vitalno energijo, dobro spolno življenje, ljubezen, ustvarjalno izražanje, prijatelje in stik z naravo. Biodanza preko teh vsebinskih sklopov omogoča udeležencem spoznati nov, bolj ustvarjalen in čustven koncept življenja.

Za koga je biodanza  primerna?

Prav za vse ljudi, ne glede na starost in spol.  Razvite so različne oblike biodanze – za otroke, najstnike, starostnike, pare, zaposlene v podjetjih, klinična biodanza za bivanjsko rehabilitacijo, za posebne skupine (zaporniki, nosečnice itd.) in prav vsakdo lahko najde v njej tisti kamenček mozaika, ki ga pogreša, podporo in učinke, ki so merljivi in trajajo. Gibanje ob glasbi prinaša učinke na celotni bivanjski ravni kot sozvočje živčnega, hormonskega in imunskega sistema.  Najprej bi omenila povečano voljo do življenja, izboljšano samopodobo, okrepitev identitete. Zavedamo se, kaj podpira naše življenje in kaj ne, zavedamo se toksičnih odnosov in lažje najdemo moč, da jih razrešimo ali včasih opustimo, bolj smo odprti in pripravljeni na sodelovanje, zavedamo se lastne moči in tudi odgovornosti za svoje življenje, razvijamo empatijo.

Naše telo postane bolj gibljivo, drža se harmonizira, motorika se izboljša, krvni tlak se uravna, naš imunski sistem se okrepi.

V oktobrski številki revije Sensa si preberite celoten intervju z vaditeljico biodanze, Zeno Škerjanec.

Predstavitev biodanze bo v torek, 5. novembra v plesnem epicentru na Viču (blizu Interspara). Obvezne so predhodne prijave na zena.skerjanec@gmail.com.

Preberite še: Znanstveno dokazano: ples osrečuje!

ali pa

Zaplešite z življenjem!

vh

foto: Unsplash