V gozdu lahko še vedno naberete koprive in si privoščite slastno juho polno železa, klorofila in vitaminov.
Recept za koprivno juha (iz knjige Vse Leto)
Sestavine:
- 1 velika solatna skleda svežih, mladih kopriv
- 1 jušna žlica oljčnega olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica moke
- 3 dcl mandljevega mleka
- sol, poper, muškatni orešček
Postopek:
Koprive operemo in skuhamo v malo vode, toliko, da spremenijo barvo in malo 'ovenejo'. Čebulo nasekljamo in popražimo na olju. Dodamo strt česen, posujemo z moko in še minuto pražimo. Zalijemo z mandljevim mlekom, dobro premešamo in dodamo koprive. Zalijemo z jušno osnovo. Ko zavre, odstavimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Poskusimo in po potrebi še dosolimo. Pred koncem kuhanja dodamo poper in sveže nastrgan muškatni orešček. Ponudimo s croutoni iz domačega pirinega kruha.
- Poglejte si še: Recept: Čičerikina omleta s šparglji