Recept za koprivno juho

V gozdu lahko še vedno naberete koprive in si privoščite slastno juho polno železa, klorofila in vitaminov. 

Recept za koprivno juho (foto: Zulejka Javeršek, Angela Liddon, Dave Biesse) Zulejka Javeršek, Angela Liddon, Dave Biesse
17. 11. 2016

Recept za koprivno juha (iz knjige Vse Leto)

Sestavine:

  • 1 velika solatna skleda svežih, mladih kopriv
  • 1 jušna žlica oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica moke
  • 3 dcl mandljevega mleka
  • sol, poper, muškatni orešček

Postopek:

Koprive operemo in skuhamo v malo vode, toliko, da spremenijo barvo in malo 'ovenejo'. Čebulo nasekljamo in popražimo na olju. Dodamo strt česen, posujemo z moko in še minuto pražimo. Zalijemo z mandljevim mlekom, dobro premešamo in dodamo koprive. Zalijemo z jušno osnovo. Ko zavre, odstavimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Poskusimo in po potrebi še dosolimo. Pred koncem kuhanja dodamo poper in sveže nastrgan muškatni orešček. Ponudimo s croutoni iz domačega pirinega kruha.