Z bogato kulturno dediščino, ki nedvomno pusti pečat na slehernemu popotniku, s čudovitimi plažami, bujnimi tropskimi gozdovi, živahnimi nakupovalnnimi središči in odlično azijsko kuhinjo.
Piščančji kari je odsev mešanice kultur v Maleziji, ki se spogleduje z indijsko, kitajsko, tajsko in indonezijsko kuhinjo.
Značilno bogato in kompleksno aromo mu daje doma pripravljena karijeva pasta, imenovana rempah. Poskusite – priprava je v resnici preprostejša, kot se zdi.
Piščančji kari
Sestavine za 8 oseb:
- 10 posušenih blago pekočih rdečih čilijev (na primer guajilo ali mehiških)
- 2 žlici semen koriandra
- 4 ½ žličke semen orientalske kumine
- 2 žlički semen janeža
- 1 cimetov palčka
- 8–10 oreščkov makadamije
- 8 na grobo sesekljanih šalotk
- 4 ½ žličke na drobno sesekljanega ingverja
- 8 sesekljanih strokov česna
- 2 žlici zmlete kurkume
- 3 stebla limonske trave
- 60 ml olja
- 2 piščanca (po približno 1,2 kg)
- sol
- 2 pločevinki nesladkanega kokosovega mleka (po 400 ml)
Priprava:
Čilijem odstranite peclje in semenje. V skledi s hladno vodo jih namakajte 30 minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedite in osušite. V kozici pri zmerni temperaturi 4–5 minut pražite koriander, orientalsko kumino, janež in cimet, da zadišijo. Začimbe dajte v mlinček ali možnar in jih zmeljite v droben prah. V električni mešalnik dajte zmlete začimbe, čilije, makadamijo, šalotko, ingver, česen, kurkumo in 2 žlici vode. Vse skupaj zmeljite v gladko pasto.
Pripravite limonsko travo. Stebla strite s stranico kuhinjskega noža in jih zrežite na 2 cm velike koščke. Pripravite piščanca in ju zrežite na 10 kosov. V ponvi segrejte olje, dodajte pasto in jo pražite 5 minut, da se zgosti in potemni. Piščanca začinite s soljo, ga dodajte v ponev in pražite 5 minut, da potemni. Nato dodajte limonsko travo, prilijte kokosovo mleko in zavrite. Odkrit kari kuhajte pri zmerni temperaturi 35–40 minut, da se meso zmehča. Če omaka preveč povre, med kuhanjem dodajajte po 1 žlico vode. Kari postrezite z dušenim rižem in krhlji limete. Lahko ga lahko posujete s praženimi koščki kokosa.