Veganski marmorni kolač: Sladica, ki ne sme manjkati na praznični mizi

22. 12. 2021
Deli
Veganski marmorni kolač: Sladica, ki ne sme manjkati na praznični mizi (foto: shutterstock)
shutterstock

Prazniki so pred vrati. To ni le čas sladkanja, temveč tudi čas povezovanja. Vzemite si čas in skupaj z družinskim članom specite nekaj kar obožujete in posladkajte dan vsem okoli vas. 

Nina Bavdek, ki je pred kratkim izdala knjigo veganskih sladic, Vegansko, preprosto, okusno, predlaga slasten marmorni kolač, ki ne sme manjkati na praznično obliženi mizi. Nostalgija...

Potrebujemo: 

  • 250 g kokosovega masla (ali margarine) 
  • 400 g bele moke
  • 12 g pecilnega praška
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 200 g rjavega sladkorja
  • Ščep soli
  • 2 dl ovsenega napitka
  • 0,3 dl ruma
  • 0,3 dl jabolčnega kisa

 

Za temni del kolača

  • 20 g kakava v prahu
  • 2 žlici ovsenega napitka

 

Recept zadostuje za en model za kolače.

70 minut pečemo na 180 stopinj Celzija.

 

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V vodni kopeli stopimo kokosovo maslo. Medtem presejemo moko s pecilnim praškom ter primešamo sladkor in sol. Stopljeno kokosovo maslo, ovseni napitek, rum in jabolčni kis primešamo suhi mešanici.

Ko nastane gosta, tekoča masa brez grudic, tretjino mase damo v drugo posodo in ji primešamo kakav v prahu in ovseni napitek. 

V namaščen in pomokan pekač za kolače damo prvo svetli del kolača, nato pa dodamo še temnega. Z vilico naredimo prelivajoč vzorec in pečemo v predhodno ogreti pečici 70 minut.

Kolač postavimo na hladno in ohlajenega potresemo s sladkorjem v prahu.

Nino spremljajte na njenem Ig in FB profilu: @ninabavdek, Veganchilla, kjer lahko tudi naročite njeno knjigo.

Vas zanima tudi: 

Veganske kremne rezine
 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord