Najboljša eterična olja proti komarjem

Komarji so večna nadloga poletnih dni. Občutljivi so na vonje, svetlobo, vročino in stopnjo vlažnosti v zraku. Preberite, kako si pripraviti učinkovit domači sprej, ki jih bo odgnal za vsaj tri ure.

Najboljša eterična olja proti komarjem (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
2. 7. 2020

Vonji, ki učinkovito odganjajo komarje:

1. Limona in evkaliptus

Ta kombinacija je zmagovalna pri zaščiti proti komarjem in je sestavina mnogih sprejev. Mešanica limoninega in evkaliptusovega olja naj bi jih držala stran vsaj 3 ure.

Domači pripravek:

Zmešajte 1 enoto limoninega in evkaliptusovega olja z 10 enotami sončničnega olja. Ta mešanica je primerna tudi za otroke nad 3. letom starosti.

2. Sivka

Tega vonja komarji enostavno ne prenesejo! Obenem ima sivka tudi antibakterijske učinke, ki vas obvarujejo tudi pred glivičnimi okužbami. Poleg tega, da preprečuje pike, pomirja kožo.

Domači pripravek:

Eterično olje sivke zmešajte v olivno ali katero drugo olje in nanesite na gležnje in roke. Če vas ta vonj pomirja, ga lahko uporabite tudi na blazini in na oblačilih.

3. Cimetovo olje

Raziskave kažejo, da cimetovo olje ubija komarjeva jajčeca, obenem pa jih tudi učinkovito odganja. Še posebej se ga priporoča proti tigrastim komarjem v Aziji.

Domači pripravek:

Zmešajte ¼ žličke (24 kapljic) olja z 4 0,11 L vode. Mešanico prelijte v stekleničko z razpršilom in se obilno pošpricajte, lahko pa ga uporabite tudi v stanovanju.

4. Timijanovo olje

Sodeč po raziskavah je olje timijana oziroma materine dušice eno izmed najbolj uspešnih preprečevalcev komarjevih pikov. Če ste na pikniku ali ob ognjišču, lahko nekaj timijanovih listov vržete tudi v ogenj – to naj bi vam zagotavljalo 85%  zaščito od ene ure do ure in pol.

Domači pripravek:

Zmešajte 4 kapljice timijanovega olja z žličko kateregakoli nosilnega olja (na primer jojobinega). Če želite pripraviti sprej, zmešajte 5 kapljic timijanovega olja z 0,05L vode.

5. Sojino olje

Sodeč po raziskavi na Univerzi v Floridi, se sojino olje nahaja v večini repelentov za otroke in nudi dolgotrajno zaščito.

Domači pripravek:

V sojino olje nakapljajte malo olja limonine trave. To naj bi bila najboljša kombinacija za odganjanje vseh vrst komarjev.

6. Citronela

Citronella je najbolj pogosta sestavina dišečih sveč in sprejev proti komarjev. Predstavlja 50% zaščito. Problem je v tem, da eterično olje hitro izpari in jo je potrebno pogosto nanašati.

7. Olje čajevca

Je nadvse popularen repelent v Avstraliji. Deluje antibakterijsko in protivnetno. Nekatere raziskave potrjujejo, da dobro služi pri odganjanju komarjev in muh.

8. Nim (neem) olje

Naj bi nudilo približno 70% zaščito za 3 ure, ampak lahko razdraži kožo, zato se je dobro vnaprej prepričati, če ste nanj morda alergični.

Domači pripravek:

Raztopite 50 do 100 ML olja nim v vodi ali losjonu. Uporabite bio hladno stiskano olje.

Nevarnosti:

  • Eteričnih olj nikdar ne nanašajte direktno na kožo, saj to lahko povzroči alergijske reakcije.
  • Repelent z eteričnim oljem vselej pripravite tako, da eterično olje raztopite v nosilnem olju, na primer mandljevem. Recept je ponavadi sledeč: 3-5 kapljic na 0,02 L nosilnega olja.
  • Če vas komar vseeno piči, se namažite z bio jabolčnim kisom, položite na mesto pika strok sveže olupljenega česna, da bi preprečili vnetje. Pomaga tudi, če se namažete z aloe vero.

  • Če mesto, kjer vas je pičil komar krvavi ali pa dobite vročino oziroma se počutite, kot da vas je nenadoma napadel prehlad, takoj obiščite zdravnika. 

Vir: Healthline

TUDI KOMAR IMA SPOROČILO

Komarji nas ranijo tam, kjer telo najprej začuti: na koži. Simbolično je koža naša prva obramba in naš kompas, ki nam ves čas sporoča, kaj nam odgovarja in kaj ne.
Koža da možganom signal; v primeru komarja se ta signal občuti kot pik, vendar nas v resnici ne boli pik, marveč sredstvo proti strjevanju krvi, ki nam ga komar vbrizga.

Komar prinaša sporočilo, da simptome dobimo zato, da ugotovimo, kaj moramo popraviti, pozdraviti ali pustiti za seboj. Na nas je, a razrešimo ali z muko prenašamo naprej. Ignorirati pač ne moremo, kajti pik pri komarju ni takšen kot npr. pri bolhi, ki mora ugrizniti večkrat, da nam oslabi organizem.
Komarjev pik je neprijeten že takoj in ga ne moremo spregledati.

Dokler komar kot ličinka biva še v vodi, ima sposobnost, da iz vode izloča nečistoče. Odpraviti moramo torej čustva, ki nam ne dajejo dobrega občutka. Čustvo je simptom misli kakor je srbež simptom komarjevega pika. Ko definiramo, kako se počutimo, spoznamo, kaj je tisto, kar v resnici povzročamo samim sebi.

Včasih se lahko pozdravimo v hipu. Če nas boli, ko nas npr. nekdo ne pokliče, to preprosto pomeni, da se v resnici mi sami k nečemu ne pokličemo, duša pa tako vztraja, da nam to enostavno mora odslikati preko drugih ljudi.
Največkrat prav preko tistih, ki nam pomenijo največ.

Silva - Srebrna Puščica

Preberite še: