Nasi goreng - dediščina Indonezijskih otokov

2. 3. 2012
Deli
Nasi goreng, Indonezijski pečeni riž

Nasi goreng ponaza­rja kompleksno kulinarično dediščino Indonezijskih otokov, ki so bili skozi zgodovino podrejeni različnim državam.

Riž so v Indonezijo prinesli mornarji iz Indije, postopek praženja Kitajci, čili Portugalski raziskovalci, trdo kuhana jajca pa so zapuščina nizozemskih trgovcev. Na otoku Java, od koder izvira, je nasi goreng tipična jed za zajtrk; pripravijo jo iz riža, ki je ostal od prejšnjega dne.

Nasi goreng - indonezijski pečeni riž

Sestavine za 4-6 oseb:

  • 280 g dolgozrnatega riža
  • 190 ml vode
  • 450 ml piščančje juhe
  • 3 žlice olja
  • 2 sesekljani šalotki
  • 2 sesekljana stroka česna
  • 450 g fileja piščančjih prsi
  • 450 g olupljenih repkov velikih kozic
  • 1 ¼ žličke soli
  • 2–3 sesekljani rdeči čiliji
  • 1 žlica azijske ribje omake
  • 2 žlici indonezijske sladke sojine omake (ketjap manis)
  • 4 na tanko narezane mlade čebule

Priprava:

Riž oplaknite na cedilu in ga odcedite. Stresite ga v posodo, prilijte vodo in 375 ml juhe ter zavrite. Posodo pokrijte in riž kuhajte pri najnižji temperaturi približno 15 minut, da vsrka vso tekočino. Posodo odstavite in pokrito pustite stati 5 minut.

Riž narahlo premešajte z vilicami, ga pretresite v veliko plitvo skledo ali pekač in pustite približno 30 minut, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato ga pokrijte in postavite v hladilnik za 8–12 ur.

Nato riž s prsti razrahljajte na posamezna zrna.

V voku ali ponvi segrejte olje ter popražite šalotko in česen. Dodajte na približno 2 cm velike kocke narezano piščančje meso in ga pražite 2 minuti. Dodajte rakce, čili in sol ter pražite 2–3 minute, da se rakci zmehčajo. Prilijte preostalo juho in sladko sojino omako ter pražite še 2 minuti.

Vok odstavite in rižu primešajte še ribjo omako in mlado čebulo. Nasi goreng okrasite z rezinami kumare in trdo kuhanim ali ocvrtim jajcem.

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez