Nekaj sladkega: Veganske kremne rezine

Zadnje čase se nam na Sensi cedijo sline ob misli na domače "kremšnite". Ta čas, ko je zunaj mraz, je najlepše ustvarjati kaj okusnega v toplem zavetju svojega doma. 

Nekaj sladkega: Veganske kremne rezine (foto: Nina Bavdek / Veganchilla) Nina Bavdek / Veganchilla
10. 12. 2021

Recept za okusne kremne rezine nam je zaupala Nina Bavdek, ki je pred kratkim izdala knjigo s sladkimi recepti Vegansko. Preprosto. Okusno, nas pa je navdušila z vegansko božično večerjo, ki je objavljena v praznični reviji Sensa december/januar.

SESTAVINE za veganske kremne rezine (za model 35 × 25 cm):

  • 2 zavitka listnatega testa
  • 1 l ovsenega napitka
  • 3 dl hladne vode
  • 4 zavitke vaniljevega pudinga
  • 1–2 ščepa kurkume
  • 20 g vaniljevega sladkorja
  • 8 žlic rjavega sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 3 dl veganske smetane za stepanje (Schlagfix)
  • 2 zavitka BioVegan Sahnesteif utrjevalca smetane
  • 5 dl veganske smetane za stepanje (Schlagfix)

PRIPRAVA:

V mešanico 4 pudingov, ki jih stresemo v 4 dl ovsenega napitka, dodamo kurkumo, rjavi sladkor, vaniljeva sladkorja ter rum in dobro premešamo z metlico. Preostalih 6 dl ovsenega napitka zavremo in prilijemo mešanico pudingov. Pustimo na ognju in mešamo do vretja, da dobimo gosto maso. Vaniljevo kremo damo v posodo, jo prekrijemo s prozorno folijo, tako da se ta dotika kreme, da se ne naredi skorjica. Za eno uro postavimo v hladilnik.

Po navodilih z embalaže spečemo oba sloja listnatega testa. Mera za spodnji sloj naj bo nizek pekač oziroma model. Listnato testo za vrhnji sloj kremšnite razrežemo na kvadrate, da jih kasneje položimo po stepeni smetani. Velikost kvadratov je odvisna od želene velikosti posamezne kremšnite.

Ko se listnato testo ohladi, stepemo 3 dl veganske smetane za stepanje (Schlagfix), dodamo BioVegan Sahnesteif utrjevalec smetane in jo vmešamo ohlajenemu pudingu.

V pekač, v katerega smo položili spodnjo plast listnatega testa, vlijemo mešanico pudinga s smetano. Ko končamo z vlivanjem, postavimo vse skupaj v hladilnik za približno 20 minut.

Medtem stepemo 5 dl veganske smetane za stepanje (Schlagfix), jo razmažemo po pudingu ter vse skupaj prekrijemo s kvadrati testa. Pekač postavimo v hladilnik za približno 6–8 ur (še bolje čez noč). Ko se kremšnite ohladijo, jih previdno narežemo in posujemo s sladkorjem v prahu.

Za še več veganskih receptov na Instagramu: ninabavdek

Poglejte si še: