Oranžna za dobro voljo

Barve imajo velik vpliv na človeško počutje. Lahko vplivajo pozitivno ali pa imajo negativni psihološki učinek. Kadar se pisane barve ujemajo, takrat na človeka vplivajo zelo pozitivno. Če se barve ne ujemajo, postane človek nemiren, razburjen in odklonilen.

21. 3. 2012

Že pred več kot tremi tisočletji so Kitajci poudarjali pomen barv. Zdaj pa sodobna znanost spet odkriva njihov pomen in vpliv na človekovo počutje.

Oranžno barvo dobimo, če premešamo rdečo in rumeno. To je združitev pozitivnih lastnosti, kot sta veselje do življenja in vedrina.

Oranžna spodbuja tako telo kot tudi dušo in posreduje prešernost, prijateljstvo, vitalnost, veselje, igrivost, čustvenost, varnost in toplino. V temi deluje rjavo, v svetlem pa sladkobno. Če je mešanje napačno, lahko oranžna deluje vsiljivo.

Oranžna odseva udobje, aktivnost, komunikacijo in okus. Spodbuja ustvarjalnost, je bleščeča, goreča in hkrati primerna kot signal za nevarnost ali opozorilo pred nevarnimi predmeti.

V budizmu pomeni oranžna barva najvišjo stopnjo človekovega razsvetljenja. V skladu s tem pomenom nosijo budistični menihi oranžna oblačila. Predvsem v Indiji ima oranžna barva izredno pomembno vlogo. Vzrok je v kožni barvi Indijcev.

Medtem ko je v belopolti kulturi idealizirana bela barva, čeprav barva kože nikakor ni žareče bela, Indijci idealizirajo žafranasto rumeno. Tipične indijske oranžne odtenke pri nas označujemo kot rumene.

Oranžno pohištvo

Omislite si nekaj kosov pohištva v oranžni barvi in vaše razpoloženje bo sončno. Recimo oranžen dežnik na vrtu ali terasi ali pa oranžen kavč v dnevni sobi.

Spodbuja apetit

Oranžna tako kot rdeča spodbuja delovanje srca, ne vpliva pa na krvni tlak. Poleg tega pospešuje prebavo in povečuje apetit, zato je, enako kot rdeča, primerna za opremljanje restavracij.