Pekoči kimči

22. 12. 2012
Pekoči kimči

Kimči je tradicionalna korejska jed iz zelenjave, fermentirane z začimbami. Obstaja na stotine vrst kimčija z različnimi kombinacijami zelenjave, skoraj vsi pa vsebujejo čili in česen, ki dasta jedi značilen pekoč okus.

Zelenjava, ki je tako fermentirana, je odlična priloga k žitaricam in stročnicam, prebavo pa izboljšamo že z majhno količino, če takšno jed uživamo vsak dan. Po fermentaciji jo hranite v steklenem kozarcu v hladilniku in porabite v roku enega meseca.

Sestavine:

  • 1 zeljna glava
  • 2 večja korenčka
  • 4 žlice morske soli
  • 4 skodelice hladne vode
  • 1 večji ali 2 manjša pora
  • majhna čili paprika ali ¼ žličke čilija v prahu
  • košček gomolja ingverja
  • 4 stroki česna
  • ¼ žličke kurkume

Prvi korak fermentacije je mehčanje trde zelenjave v slani vodi. V večjo posodo dajte vodo in sol, da se sol raztopi. Zelje narežite na debelejše trakove, korenje pa na ploščice. Zelenjavo prelijte s slano vodo in pokrijte s pokrovom, da bosta zelje in korenje ves čas pod vodo. Za to lahko uporabite prešo za zelenjavo (kot na fotografiji). Namaka naj se šest ur ali kar čez noč.

Drama na poroki: zaradi šopka med gostjama skoraj izbruhnil pretep (VIDEO)

Medtem pripravite preostale sestavine: por operite in ga narežite na trakove, ingver in česen olupite in narežite na kocke, čili papriki pa odstranite semena in jo na drobno sesekljajte. V možnarju navedene sestavine zmešajte s kurkumo, dodajte žlico ali dve vode in vse skupaj zmečkajte v grobo pasto. Pomembno je, da se vse sestavine dobro prepojijo z začimbami.

Korenje in zelje odcedite, vodo, v kateri se je zelenjava namakala, pa shranite. V preši za zelenjavo ali v večji posodi zmešajte zelje, korenje in pasto. Dodajte skodelico vode, v kateri se je zelenjava namakala, in potlačite s prešo, da bo zelenjava pod tekočino. Če nimate preše, si lahko pomagate tudi s krožnikom. Z njim pokrijte zelenjavo in nanj postavite nekaj težkega: kamen, utež ali kaj podobnega. Če sok zelenjave ne prekrije v celoti, dodajte še malo vode, v kateri se je namakala.

Mešanica naj v temnem prostoru čaka enega do štiri tedne. Zelenjava se mora zmehčati, vpiti vse začimbe in postati pekoče-kiselkasta. Ko je proces fermentacije končan, kimči pretresite v steklenko in ga prelijte z razsolom. Kombinirajte tudi drugo sezonsko zelenjavo in začimbe ter ustvarite lasten kimči.