Pripravite si šentjanževo olje

6. 7. 2018
Deli
Pripravite si šentjanževo olje (foto: Profimedia)
Profimedia

Na travniku cveti šentjanževka, rumena cvetlica iz katere si lahko pripravite olje, ki ga uporabljate za nego in masažo kože, po sončenju (ne pred!), zdravljenje opeklin, oteklin, bolečin v mišicah, pikov žuželk, pri lajšanju težav pri revmi...

Šentjanževka cveti med junijem in avgustom, zaradi svoje oblike in rumene barve velja za prinašalko svetlobe. Že od nekdaj so jo uporabljali za zdravljenjen ran in lajšanje bolečin ter ji pripisovali magične sposobnosti. V srednjem veku so jo uporabljali tudi kot psihoterapevtik in sredstvo, ki odganja nesrečo in zle duhove. 

Za pripravo šentjanževega olja potrebujete:

  • sveže cvetove šentjanževke
  • hladno stiskano oljčno olje

V večji steklen kozarec (lahko za vlaganje) položite sveže cvetove in prelijete s hladno stiskanim oljčnim oljem. Kozarec s prelitimi cvetovi dobro zaprite in za nekaj tednov oziroma en mesec postavite na sonce, vmes pa večkrat pretresite. Po nekaj tednih bo olje dobilo lepo rubinasto rdečo barvo. Olje nato odcedite in ga shranite v stekleničke na suho, temno mesto ter uporabljate za nego kože.

  • Šentjanževka vsebuje rastlinsko barvilo oz. pigment hipericin in ob sočasnem izpostavljanju sončni svetlobi lahko povzroča škodljive reakcije, zato ga uporabljajte po sončenju, tako tudi podaljša porjavelo barvo kože. 
  • Šentjanževo olje, ki ga pripravimo doma, lahko uporabljamo približno eno leto.