Svež tofu je nevtralnega okusa, zato ga je treba, če hočemo dobiti lepo aromo, znati pripraviti. To je zelo preprosta obdelava tofuja, ki s fermentacijo v misoju vpije okus in slanost miso paste ter se pretvori v kremast veganski sir.
Po okusu in teksturi spominja na feto, zato ga lahko v steklenem kozarcu hranite z mediteranskimi začimbami, ki ga obogatijo z aromami grške kuhinje.
Dno manjšega krožnika v sloju pol centimetra premažite z miso pasto, in sicer v obliki kocke tofuja, ki jo želite fermentirati. Na miso položite kocko tofuja. Preostale stranice tofuja prav tako premažite z miso pasto v sloju, debelem dva centimetra. Prekrijte z gazo ali preložite v posodo s pokrovom in pustite, da v hladilniku fermentira dva do tri dni.
Po fermentaciji miso odstranite s tofuja (shranite ga in uporabite za juho ali podobno) ter tofu narežite na kocke, da bo kot feta sir. Narežite posušene paradižnike, česen pa olupite in vsak strok prepolovite. V čisto steklenko zložite nekaj kock tofuja in malo preostalih sestavin ter tako nalagajte, da napolnite ¾ steklenega kozarca. Vse skupaj prelijte z oljčnim oljem (lahko tudi s kakšnim drugim) in shranite v hladilnik. Tako pripravljen tofu lahko stoji vsaj nekaj tednov, olje, ki ostane, pa uporabite za solato ali kakšno drugo jed.
Sestavine:
- 200 g svežega tofuja
- 200 g ječmenovega misoja
- 5–6 polovic sušenih paradižnikov
- 2 žlici sušenih oliv
- 2 lovorova lista
- 1 žlica popra v zrnu
- 4–5 strokov česna
- 1 vejica rožmarina
- oljčno olje