Le redko katero živilo je tako vsestransko in uporabno za kombiniranje z drugimi živili kot prav tofu. Njegova priprava je preprosta, in čeprav je morda brez dodatkov malce pust, je nesporen zmagovalec zdravih in bogatih brezmesnih jedi. Pripravite ga lahko sladkega ali slanega, praženega, kuhanega ali dimljenega – možnosti je veliko, ključ do zanimivih jedi pa je, da pustite prosto pot svoji kulinarični domišljiji.
Tofu je dva tisoč let staro azijsko živilo, ki spominja na sir. Vzporejamo ga s sirom, saj se pripravlja podobno – s koagulacijo sojinega (rastlinskega) mleka innigarija, t. j. magnezijevega klorida ali kalcijevega sulfata, a tofu nima polnega bogatega okusa, ki smo ga vajeni pri mladih sirih. Obstajajo različni načini njegove priprave.
Kadar ga pečemo, pražimo ali cvremo, ga pripravljamo kot meso, zato ga ne enačimo s sirom. Res je, da ima surov, svež tofu blag, celo malce omleden, specifičen in za marsikoga ne preveč všečen okus, a če ga prelijemo z malo sojine omake in na hitro popražimo, se njegov okus spremeni v nekaj, kar je vse prej kot omledno. Zelo okusen je lahko!
Za kosilo ali sladico
Ker je tofu v svoji osnovi neznačilnega okusa, nas vabi, da v kuhinji z njim eksperimentiramo – da smo ustvarjalni in ugotavljamo, kako mu izboljšati, dodati okus. Ustvarjen je denimo za marinade: z njim se lahko poigramo ter mu dodamo posušena in sveža zelišča, različne vrste olja in kisa, sojino ali druge omake, med ali druga sladila. Po mariniranju ga lahko kuhamo na pari ali v juhah, pražimo v olju, pečemo na žaru ali zapečemo v pečici.
Zaradi blagega in nevtralnega okusa ter kremaste strukture ga je mogoče pripraviti kot namaz, omako ali preliv ter tudi kot okusno sladico, npr. sladko kremo, puding, mousse, frape ali sladoled. Ne glede na to, ali iz njega pripravljamo sladke ali slane jedi, pa je zelo pomembno, da je tofu vedno svež. Ker je to živilo hitro pokvarljivo, je najbolje, da ga odstranimo iz embalaže, speremo pod vodo in hranimo v hladilniku v prekuhani vodi z malo soli. Tako ga bomo ohranili svežega do 14 dni. Dimljeni tofu lahko hranimo preprosteje, potrebujemo le leseno, plastično ali bambusovo posodo, v katero ga shranimo.
Če vam eksperimentiranje v kuhinji ne diši preveč, imate v bolje založenih trgovinah na voljo različne izdelke iz tofuja – namaze, majoneze, salame, klobase ipd. Ti izdelki posnemajo hrano, po kateri so poimenovani, in nemalokdaj vas lahko njihov odličen okus prijetno preseneti. So sestavni del prehrane vegetarijancev, veganov in vseh, ki se prehranjujejo po načelih makrobiotike. Če želite v svojo prehrano vnesti kakovostne spremembe, lahko za začetek vanjo umestite sveži in dimljeni tofu ter njegove izdelke.
Zdravilni tofu
Tofu je odličen vir beljakovin in esencialnih aminokislin, vsebuje ogromno nenasičenih maščobnih kislin, vitamin B ter minerale kalcij, železo in magnezij. Že dolgo so znani pozitivni učinki uživanja soje, prav tako njenih izdelkov, med katere spada tudi tofu. Z občasnim uživanjem te jedi lahko pomagamo pri zniževanju ravni slabega holesterola in visokega krvnega tlaka, izognemo pa se lahko tudi težavam s srčno-žilnimi obolenji.
Predvsem ženske bi se morale zavedati, da uživanje tofuja blaži simptome predmenstrualnega sindroma ter izboljša zdravje kosti in dojk. Ženske, ki ga uživajo, tudi lažje prenašajo menopavzo in spremljajoča obdobja. A preden kupite tofu, ne pozabite preveriti, ali je soja, iz katere je narejen, organsko pridelana, to je namreč zelo pomembno!
Recepti s tofujem
Pisani ražnjiči
(za 3 ražnjiče)
- 1 rdeča paprika
- 1 bučka
- 1 rdeča čebula
- 250 g dimljenega ali navadnega trdega tofuja
- 3 paličice za ražnjiče
- 2 žlici kokosovega olja za pečenje
SESTAVINE ZA MARINADO
- 1 dl olivnega olja
- 2 ščepca posušenega timijana
- 2 ščepca posušene bazilike
- 1 čajna žlička limetinega ali limoninega soka
Iz navedenih sestavin zmešajte marinado. Tofu narežite na kockice velikosti 2 cm ter jih dajte v marinado za najmanj dve uri. Papriko in čebulo narežite na kvadratke velikosti 2 cm, bučke pa na kolobarčke podobne velikosti. Na leseno paličico nanizajte kocko tofuja, čebulo, papriko in bučko ter ponavljajte zaporedje, dokler ne napolnite cele paličice. Nato segrejte kokosovo olje na ponvi za žar in popecite ražnjiče po vseh straneh, da dobijo zlato rjavo barvo.
Karijeva juha s kockami tofuja
- 1 srednje velika čebula
- 2 žlici olivnega olja
- 200 g stročjega fižola
- 100 g bučk
- 100 g brokolija
- 200 g trdega tofuja
- 4 žlice kuhane koruze
- 700 ml jušne osnove
- 300 ml kokosovega mleka
- 2 žlici kosmičev mešanih žit
- ½ čajne žličke soli
- 1 čajna žlička karija v prahu
- ¼ čajne žličke čilija v prahu
Čebulo in bučke narežite na kockice, stročji fižol očistite in narežite na kose, velike približno 3 cm, brokoli pa ločite na cvetove. Na olivnem olju ovenite čebulo, da zlato porumeni, nato dodajte stročji fižol in ga pražite 2 do 3 minute. Dodajte še kosmiče in pol čajne žličke karija, dobro premešajte in ko kari zadiši, prilijte jušno osnovo. Ko juha zavre, jo kuhajte na manjšem ognju približno 10 minut, nato dodajte bučke, brokoli in koruzo. Po petih minutah dodajte kokosovo mleko in ko juha ponovno zavre, dodajte kocke tofuja, čili in preostali kari. Jed je pripravljena, ko tofu priplava na površino.
Tofujevi falafli na solati z belim prelivom
(za 3 osebe)
- 500 g tofuja
- 150 g polnozrnatega pšeničnega zdroba
- ½ čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- ¼ čajne žličke mletega belega popra
- ½ čajne žličke soli
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 150 g krušnih drobtin
- voda
- ščepec soli
- 2 dl sončničnega ali kokosovega olja za pečenje
- 100 g mešane mlade zelene solate
Tofu pretlačite z vilicami, dodajte zdrob, muškatni orešček, beli poper, sesekljan peteršilj in sol. Z rokami dobro premešajte sestavine in pustite maso, da stoji 10 minut, nato oblikujte kroglice. V lonec nalijte vodo (v višino naj sega 3 cm), ji dodajte ščepec soli in jo zavrite, nato vanjo vložite kroglice in jih kuhajte 1 do 2 minuti. Še vroče kroglice povaljajte v drobtinah in jih položite v manjšo posodo z zelo vročim oljem. Pecite jih, da dobijo zlato barvo, a ne več kot dve minuti. Odcedite jih na papirnati brisački. Dodajte jih mešani zeleni solati in prelijte z belim prelivom.
BELI PRELIV
- 100 g mehkega tofuja
- 100 ml čvrstega jogurta
- 100 ml sojine smetane
- 1 čajna žlička jabolčnega kisa
- 1 žlica agavinega sirupa
- ¼ čajne žličke soli
- ½ čajne žličke posušene bazilike
- ½ čajne žličke posušenega timijana
- ¼ čajne žličke posušenega origana
- 2 čajni žlički pinjol
Tofu pretlačite z vilicami, mu dodajte jogurt, sojino smetano, agavin sirup in začimbe ter dobro premešajte. Na nenamaščeni ponvi prepražite pinjole, jih sesekljajte in dodajte prelivu. Preden ga prelijete po solati, ga pustite stati vsaj pol ure.
Tofujev mousse
(za 3 osebe)
- 1 pripravljen karamelni ali vaniljev puding (pribl. 500 g)
- 200 g mehkega tofuja
- 150 ml mandljevega ali navadnega mleka
- 1 žlica jabolčnega sirupa
- 1 žlica limoninega soka
- 2 žlici agar agarja
- 2 žlici javorovega ali
- agavinega sirupa
- 1 l vode
V hladno mleko dajte agar agar in ga segrejte. Kuhajte deset minut, da se agar agar stopi, nato odstavite z ognja in ohladite, medtem pa večkrat premešajte. Posebej v vreli vodi dve minuti kuhajte tofu, nato ga vzemite iz vode in zmešajte s paličnim mešalnikom. Dodajte mu puding in ohlajeni žele agar agarja, jabolčni sirup, limonin sok ter javorov ali agavin sirup. Počasi premešajte ter mousse razdelite v skodelice. Preden ga postrežete, naj vsaj dve uri stoji v hladilniku. Okrasite ga s svežimi borovnicami, malinami in jagodami ter in lističi mete.
Prevedla in priredila: Katarina Mihelič Bajt
Fotografije: Kristina Lenard