Zdravljenje z energijami dreves

Čeprav so drevesa pomemben del naše dediščine ter jih občudujemo zaradi njihove mogočnosti, koristnosti in sposobnosti za ozelenitev, se dandanes ne zavedamo več njihove magične vrednosti. 

Zdravljenje z energijami dreves (foto: profimedia) profimedia
9. 1. 2019

Tako kot se je spremenil odnos do narave, se je spremenil tudi odnos do dreves, ki je največkrat odvisen od posameznikove stopnje osebnostnega razvoja in njegovega razumevanja življenja v celoti.

Toda kdor drevesa ne ceni le kot samoumevno materialno dobrino, lahko stopi do njega z namenom, da se poveže s skrivnostno močjo narave v nas in okrog nas. Drevesa govorijo brez besed, vendar so lahko njihova sporočila vsakomur jasna in razumljiva.

»Drevesa se zdravijo sama … že vedo, kako. Samo človek je pozabil, kam in kako je nekoč hodil po svoje zdravje.«

V pravljično odmaknjenih časih, ko so ljudje še verjeli, da so naravo ustvarili bogovi ali višje sile, dojemali pa so jo kot nekaj čarobnega in strah zbujajočega, so bila nekatera drevesa sveta. To verovanje je temeljilo na prepričanju, da v vsakem svetem drevesu živi poseben »drevesni« ali »vegetativni« duh, ki mu daje vitalno in magično moč.

S temi silami, potrebnimi za rast, razvoj in ohranitev življenja, naj bi si pomagal tudi človek. Navadno je imela vsaka domačija ali posameznik svoje »osebno« drevo, ki je bilo z njim povezano od rojstva do smrti, ljudje pa so poznali tudi svete gaje, kjer so opravljali verske in zdravilne obrede.

Drevesa govorijo brez besed

Drevo pretežno zaznavamo z vidom, v manjši meri s sluhom, tipom, vonjem in okusom. Zaradi vseh naštetih čutil pa lahko rečemo, da ga zaznavamo večrazsežno.

Vse, kar vidimo, zaznavamo v barvah in njihovih odtenkih skozi letne čase, v prelivanju svetlobe in senc, oblikovno pestrost pa najdemo v razsežnosti drevesnih debel in krošenj, v podrobnostih listov, cvetov, plodov ter skorje z lišaji in mahovi.

Čeprav se nam drevesa zdijo negibna, se gibljejo v vetru, tekmujejo za svetlobo, vodo in hrano ter si med seboj »pomagajo«. Zaradi teh drevesom lastnih življenjskih sistemov v njih obstajajo subtilna gibanja.

Če se sklonimo ali prislonimo uho na drevesno deblo, se odpremo različnim zvokom in šumom, ki jih sicer ne bi slišali. Zaznani zvok ima svojo kvaliteto, ki včasih odzvanja v telesu ali vibrira, se stopnjuje ali meša z drugimi glasovi.

Stik z drevesom vzpostavimo še lažje, če zapremo oči in se ga dotaknemo. Pogosto zaznamo mravljinčenje ali drhtenje, morda ugodje ali kaj drugega, takoj ko pa se umaknemo, čutimo izrazito spremembo.

Če dihamo normalno in mirno, zaznamo tudi vonjave, ki jih sicer zaradi rahle vibracijske ravni ne bi dojeli. Prijetne vonjave, ki bogatijo drevo, nas dvignejo na višjo raven.

Pojdimo k drevesu po zdravje in modrost

Kot vsako živo bitje ima tudi drevo svoje energijsko polje, ki seva od njega. Energijsko polje ima plasti, ki izražajo temeljne ritme letnega cikla rasti in obnavljanja skozi letne čase, ritem dneva in noči ter prikrite ritme, ki oblikujejo posebne značilnosti posamezna drevesa. Energije, ki se med seboj razlikujejo od vrste do vrste, tako na energetski ravni vplivajo na individualno dogajanje v človeku.

Nekatera spodbujajo spremenljivost, učinek drugega je morda nežnost ali odprtost, toda ko stojimo ob drevesu, naše energijsko polje reagira z njegovim in se mu prilagaja, dokler se ne uglasimo z lastnimi in njegovimi energijami.

Drevesa nam lahko s svojimi energijami pomagajo pri zdravljenju na telesni, čustveni, mentalni, duševni in duhovni ravni. Ta učinek lažje razumemo, če nase in na svoje težave pogledamo z novega zornega kota, svoje telo pa − kljub vsem razlikam − primerjamo s simboliko rastline.

V človeškem telesu je več sistemov in dogajanj, ki s svojo organiziranostjo spominjajo na drevo, drevesna zgradba pa je jasno vidna tudi v pljučnih mešičkih in srčnem ožilju. Vsi pretoki (kri, zrak, sporočila po živčevju) tečejo v vse smeri, dokler ne dosežejo vseh telesnih predelov, in se nato vračajo v izhodiščno točko, kot se stekajo in izmenjujejo življenjski sokovi od najdrobnejših korenin do najtanjših vejic in nazaj. Iz modela drevesa izhaja misel, da bi bilo mogoče iz oblike, barve in drugih znamenj sklepati, kako ta učinkuje na človeka, ali celo popisati njegovo duševno in čustveno stanje.

Drevesni deli - deli človeškega telesa − duševno in čustveno stanje

 • Korenine - stopalo, noge − podzavest, senzibilnost
 • Deblo - trup, skelet − reakcije, odzivi, navade
 • Krošnja - glava z oprsjem in rokami
 • Veje - roke, prsti − čustva, izbire
 • Listi - lasje
 • Cvetovi - oči, spolni organi
 • Plodovi - fizični in duhovni plodovi − odločitve
 • Semena - razmnoževalne celice − nove ideje
 • Skorja - koža
 • Sok - kri
 • Grče - otekline, grba
 • Trni - nohti

Zdravljenje z energijami dreves

Če iščete svoje drevo, pustite, da vas vodijo drevesa. Tistemu, ki vas navdahne, se približajte z občutkom in se z njim miselno povežite. Sprostite se, prisluhnite svojemu dihanju in opazujte, kakšne zaznave vam predaja. Obrnjeni proti drevesu stojte nekaj minut, da se uskladite z njegovimi energijami.

Potem zaprite oči in ga z iztegnjenimi rokami objemite. Prepustite se gibanju in pustite, da vas preplavijo občutki, stari spomini in domišljija. Ko čutite, da ste naredili dovolj, in ste polni energije, se drevesu zahvalite. Pozneje se lahko nanj naslonite ali udobno sedete in meditirate, greste naprej ali se ustavite pri drugem drevesu.

Breza

Če sedemo pod brezo, smo na območju miru, kjer odložimo bremena, se sprostimo in postanemo spravljivi. Drevo nam pomaga olajšati telesne in čustvene bolečine, ki so posledica vsakodnevnega stresa. Energija breze deluje na naš ego, da lažje sklenemo mir s seboj, si priznamo težave in se z njimi spopademo na nov način.

Bukev

Najmogočnejši listavec, ki se samozavestno dviga v nebo, je dober prevodnik kozmičnega sevanja. Pogosta posledica dvomov v lastne sposobnosti in ranljivosti so težave s prebavili. Energija bukve odpravi te simptome; bližina drevesa nas navdahne z vedrino, osvobodi negotovosti in strahov ter okrepi čustva in komunikacijske sposobnosti.

Jelka

Drevesni sokovi jelke imajo navpično dinamiko; s svojimi spremenljivimi in pretočnimi energijami koristijo povsod, kjer je dogajanje blokirano ali pretok oviran. Bližina drevesa odpravlja težave, ki izvirajo iz telesnih zapor, sprošča dihalne poti in nas poveže z virom življenja.

Bor

Drevo svetlobe in vitalnosti pomaga odpravljati meje, ki nas utesnjujejo na vseh življenjskih ravneh in imajo fiziološke posledice v obliki lenobnega delovanja organov, utrujenosti, šibkosti in depresivnosti. Energije bora vračajo življenjsko radost in obnavljajo čustveno energijo.

Glog

Za grm, ki se razraste v pravo drevo, sta značilna prilagajanje in energija uravnavanja. Če smo razdvojeni in odrezani od svojega notranjega jaza, se v bližini gloga lažje osredotočimo nase, zberemo misli in najdemo svoje mesto. Glog tudi krepi srce, uravnava krvni tlak, odpravlja nespečnost in razdražljivost.

Šipek

Čeprav šipek nima značilne drevesne oblike z deblom in vejami, se njegova močna energija izraža s cvetovi. Ta vitalna rastlina sprošča napetosti, podpira in lajša naraščajoče samozavedanje, spodbuja k samoizražanju in vpliva na boljše počutje. V bližini šipka izginejo bolečine in neprijetnosti.

Pušpan

Pušpan, ki ga uvrščamo med submediteranske grme, je božansko drevo, ki simbolizira dolgoživost in nenehno obnavljanje. Pušpanove energije nas osvobajajo nerešenih izkušenj, čustvenih blokad in miselnih vzorcev iz preteklosti, ki se pogosto odražajo v obliki kroničnih bolezni, kot so astma, ekcem, ulkus in prebavne motnje.

Oreh

V naravi oreha je individualnost ritmov, ki imajo nenavadno zaporedje in oddajajo močno stimulacijsko energijo, s katero lažje razvijemo samostojnost in neodvisnost ter odpravimo nepravilnosti v delovanju dihal ali srca, ki so posledica odmika od stvarnosti. V bližini drevesa je težko spati, zato pa toliko lažje razlikovati med iluzijami in stvarnostjo ter si priznati svoja resnična občutja in miselne vzorce. Oreh spodbuja zavzetost za vse potrebne spremembe.

Relika

Za reliko, ki se pojavlja v različnih oblikah, je značilno večno obnavljanje. Njene energije so nam še najbolj v oporo, kadar okrevamo po telesni bolezni ali moramo po obdobju sprememb začeti znova.

Regina Hrastnik na viva.si