Želodova kava – zdravilna slovenska pijača

Jesen je tukaj in narava nas vabi na kavo - želodovo kavo, ki jo pripravimo iz praženega želoda. Pili so jo že naši davni slovanski predniki, katerim je hrast predstavljal sveto drevo, pod katerim so obredovali. Uporabljali so njegovo lubje, listje ter seveda plodove ter z njimi zdravili. 

Želodova kava – zdravilna slovenska pijača (foto: Profimedia) Profimedia
24. 10. 2021

Želodova kava ali čaj je odličen obredni pripravek namesto kave, ki je povrhu zelo zdravilen. Priporočajo ga ljudem s težavami s ščitnico, boleznimi mehurja, pri driski ter za krepitev telesa, znižuje tudi krvni sladkor in deluje preventivno proti boreliji.

Zdravilni učinki želodove kave:

  • krepi organizem in deluje razkuževalno
  • uravnava delovanje ščitnice
  • pomaga pri vnetju mehurja
  • uravnava krvni sladkor
  • uravnava krvni tlak
  • pomaga pri boreliozi
  • pomaga pri težavah s prebavo
  • krči tkivo in ustavlja notranje krvavitve
  • blaži bolečine v kosteh

V našem organizmu želod sodeluje pri tvorjenju toplote in tako deluje ugodno na dihanje in delovanje srca. V želodu najdemo kalcij, kalij, natrij, mangan, ki imajo vlogo pomembnih elektrolitov, ki uravnavajo raven tekočin v celicah in celem telesu. 

Priprava želodove kave

Želode naberemo na jesenskih tleh ter jih posušimo. Najbolje, da jih za nekaj dni date na sonce, a ne pozabite jih ponoči shraniti na suho. Ko se obarvajo rjavo in so res suhi, so pripravljeni. Sicer jih lahko tudi segrevate v pečici na 70 stopinjah Celzija približno dvajset minut.

Želode nato olupite, narežete ali zmeljete v velikost kavnih zrnc ter jih pražite v ponvi na majhnem ognju, da se obarvajo rjavo,a ne predolgo, saj lahko izgubijo zdravilen učinek. Takoj po praženju ga stolčemo v možnarju v grob prašek, iz katerega kuhamo napitek na isti način kot kavo. 

V zdravilne namene skuhamo želodovo kavo tako, da v ½ l vroče vode dodamo 2-3 žlice želodovega prahu in kuhamo približno 10 minut na majhnem ognju. Precedimo in pijemo 2-krat na dan.

Tak napitek topel ali hladen pijemo dalj časa, če hočemo izboljšati svoje zdravje. Lahko ga tudi grgramo pri vnetjih ustne votline in grla ali uporabimo zunanje kot obkladek pri vnetjih kože, glivicah.

Topel ali hladen želodov napitek se lepo ujema tudi z začimbami, kot so cimet, ingver, kardamom. Po želji dodamo še sladkor in mleko.

Uporabimo lahko tudi usedlino, ki ostane po kuhanju: lahko jo dodamo v jogurt, smuti, v maso za palačinke …

vir: zazdravje.net

Poglejte si še: