10 najbolj "umazanih" živil s pesticidi in 10 najbolj "čistih"

Je eko samo tržna niša? Kako škodljiva je zares konvencionala hrana, kjer se pri pridelavi uporabljajo pesticidi? 

10 najbolj "umazanih" živil s pesticidi in 10 najbolj "čistih" (foto: unsplash) unsplash
24. 10. 2018

Zavedati se je potrebno, da smo kupci tisti, ki narekujemo ponudbo. Če ne bomo kupovali hrane z umetnimi dodatki in obdelane s pesticidi, je ne bodo več proizvajali. Če ne bomo kupovali izdelkov, ki podpirajo suženjstvo ali izkoriščevanje živali, se bo to postopoma ustavilo, saj jim tovrstna proizvodnja ne bo več prinašala dobička.

In zakaj je ekološko pomembno?

Hardvardska šola za javno zdravstvo je ugotovila, da imajo ljudje, ki so v stiku s pesticidi 70 % večjo možnost za Parkinsonovo bolezen. Prav tako tudi za astmo, Alzhaimerjevo bolezen, rojstne napake in raka. Dr. Andreas Carrasco, vodilni embriolog na Univerzi Medicinske šole Buenos Airesa in argentinskega nacionalnega raziskovalnega sveta je opravil raziskavo, po tem, ko so v medije prišle zgodbe o kmetih, ki delajo v bližini polj soje in riža, ki so gensko spremenjene, da lahko prenesejo ogromne količine uničevalca plevela - glifosata. Študija je pokazala porast prirojenih anomalij, raka in drugih motenj pri kmetih, ki so bili izpostavljeni herbicidu. (naturalnews.com)

Za primer: Leta 2005 so se na Floridi rodili trije otroci s prirojenimi napakami – mame vseh treh otrok so delale na poljih istega pridelovalca paradižnika, ki so bili obdelani s pesticidi. (ncbi.nlm.nih.gov)

Fotoreportaža, ki jo je objavil Boston.com, je prikazala fotografije ljudi in otrok, ki so delali v bližini množične uporabe s herbicidi, polnih kožnih izpuščajev in hib. Mediji so leta 2013 poročali tudi o smrti 11-letnega paragvajskega dečka po imenu Silvino Talvera, ki se je s kolesom peljal ob poljih s herbicidno meglo in nekaj ur po tem zaradi toskičnosti umrl.

Ekološko pridelana živila vsebuje veliko več hranil, vitaminov in mineralov! Nima dodanih barvil, umetnih arom in ostalih dodatkov. Seveda, konvencionalna hrana je cenejša, lažja za pridelavo, prinese več dobička. Vendar raje se vprašajmo, koliko bomo zapravili z izgubljenimi življenji in zdravljenjem bolezni?

Ne pozabite: Z vsakim nakupom pomislite, kaj podpirate in kaj dajete vase. 

10 čistih živil, ki NAJ BI potrebovala najmanj pesticidov, če kupujete konvencionalno

 1. Avokado
 2. Ananas
 3. Grah
 4. Čebula
 5. Šparglji
 6. Mango
 7. Papaja
 8. Kivi
 9. Jajčevec
 10. Melona


10 najbolj "umazanih" živil s pesticidi, katere je bolje, da kupujete ekološke

 1. Jagode
 2. Jabolka
 3. Nektarine in breskve
 4. Grozdje
 5. Zelena
 6. Češnje
 7. Špinača
 8. Paradižnik
 9. Paprika
 10. Kumare

eatingwell.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri