Vsak dan bi morali poskrbeti zase – ne le takrat, ko smo bolni!

Vsak dan bi morali poskrbeti zase – ne le takrat, ko smo bolni in nas v to prisili telo! Naša duša, telo in um potrebujejo pozornost in ljubezen vsak dan, prav tako pa tudi počitek in stimulacijo, ki nas navdaja z novo, svežo energijo.

Vsak dan bi morali poskrbeti zase – ne le takrat, ko smo bolni! (foto: profimedia) profimedia
2. 7. 2019

Če je vaš delovnik stresen in nimate veliko časa zase, se kaj hitro zgodi, da začnete živeti na avto pilotu. Ko imate nekaj prostih trenutkov, jih preživite ob moderni tehnologiji, namesto sami s seboj. Nikoli in nikdar ne bi smeli čutiti krivde, če se vam zdi, da potrebujete čas zase. Če se sami težko pripravite do tega, je najbolje, da si vpišete na tečaj joge ali meditacije, ali pa rezervirate redne masažne tretmaje … na ta način skrbi zase ne boste mogli pobegniti.

10 STVARI, ki jih lahko naredite sami brez posebnih priprav:

1. Naj bo dober spanec del vaše rutine 

Kako in koliko spimo zelo vpliva na naše počutje in zdravje. Premalo spanca lahko rodi resne zdravstvene težave. Stres vpliva na kvaliteto spanca, zato je nujno potrebno najti stvari, ki nas sproščajo.

2 uri pred spanjem ugasnite vse elektronske naprave in ne jejte. Pozno popoldne ter zvečer ne uživajte kofeina. Prižgite si svečko in meditirajte ali pa si namažite telo z aromatičnih oljem vonja, ki vas pomirja. Poskrbite, da bo v sobi, kjer spite, popolna tema in dober svež zrak.

2. Izboljšajte svojo prebavo

Po tem, kakšno prebavo imate, lahko sklepamo, kakšno življenje živite. Stres, slaba prehrana ali pomanjkanje fizične aktivnosti se namreč na prebavi dobro odslikavajo. Dobro je tudi, da zamenjajte slabe bakterije z dobrimi s pomočjo probiotikov.  

3. Redno se gibajte

Redno gibanje krepi telo in duha ter dviguje razpoloženje in manjša stres. Pomaga že, če se odpravite v službo s kolesom ali pa se v trgovino odpravite peš namesto z avtom, kadarkoli je le mogoče. Sicer pa naj sprehodi po naravi postanejo vaša nujna stalnica. 

4. Jejte zdravo hrano

Zdrava hrana vpliva na naše zdravje in na razpoloženje ter na nivo energije, ki jo imamo. Prava hrana lahko izdatno izboljša naš spomin ter odpravlja napihnjenost. Poskrbite, da zaužijete predvsem dovolj sveže (zelene) zelenjave! 

5. Recite NE

To je včasih težko, ampak, pomislite: kolikokrat zapostavimo lastne potrebe, da bi ustregli drugim! Kadar hočemo narediti preveč stvari naenkrat, se prostovoljno podvržemo še večjim pritiskom, kot ga že imamo. Izognite se stresu in postavite sebe na prvo mesto. Prijazno, a trdno recite NE. Sprva bo morda zoprno in ljudje bodo presenečeni. Sčasoma pa se boste navadili. Čutili boste večjo samozavest in se počutili bolj močne.

6. Privoščite si izlet za dušo

Kadar smo pod velikim stresom, ni boljšega zdravila od kratkega odklopa. Za to ne potrebujete posebnih priprav ali veliko denarja: lahko se odpeljete na obisk k daljnim sorodnikom, na vožnjo ob obali, na dolg sprehod v gozd, na kampiranje ali v bližnje toplice … karkoli, kar ni del vaše vsakodnevne rutine!

7. Preživite več časa v naravi

Ko smo obdani z zelenjem in mirom, ki ga ponuja samo narava, se nam zniža krvni pritisk in raven stresa. Avtomatsko postanemo bolj čuječi. Preživljanje časa z naravi znanstveno dokazano zmanjšuje možnost za depresijo in izgorelost.

8. Omislite si domačo žival

Živali na nas delujejo terapevtsko. Psi so znani po tem, da zmanjšujejo stres in anksioznost ter krvni pritisk. Mačke nas opominjajo, kako pomemben je počitek in poslušanje sebe.

Preberite še: mačje predenje je zdravilno za ćloveka 

9. Postanite bolj organizirani

Večja organiziranost je prvi korak na poti do zdravja, ker vam omogoča, da ugotovite, kaj potrebujete, in kdaj. Omislite si koledarček, ki ga prilepite na hladilnik – tako boste hote ali nehote večkrat na dan pogledali nanj. Uredite si tortico in pripravite posebno mesto ob vhodnih vratih, kjer boste puščali ključe, da si prihranite panično iskanje zjutraj, ko se vam že tako mudi.  

10. Kuhajte sami

Veliko ljudi vsak dan uživa vnaprej pripravljeno hrano iz trgovine ali pa med službo odhiti po hitro hrano, ki ne zadovoljni ne telesa ne duha. Vsak dan v službo odnesite zdrave prigrizke, kot so semena in oreščki ter sveže sadje in zelenjavo. Vzemite si čas za nakup zdravih sestavin in si skuhajte kaj za seboj. To bo bolj zdravo, kot razna 'prazna' hrana iz trgovine ali gostilne. 

Vir: The Mind's Journal

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri