13 zelišč, ki ne smejo manjkati na vašem vrtu ali okenski polici

10. 7. 2019
Deli
13 zelišč, ki ne smejo manjkati na vašem vrtu ali okenski polici (foto: profimedia)
profimedia

Sveža zelišča ne izboljšajo le posameznih jedi, saj se naravno zdravilstvo že stoletja zanaša na zdravilne moči domače grede.

Lahko so posajena v lončkih na okenskih policah, na balkonu ali pa v vrtu – sveža zelišča niso le slastna, temveč so tudi čudovita zdravilna sredstva. Dragocene učinkovine, kot so vitamini, eterična olja, mineralne in grenčične snovi, premagajo povzročitelje bolezni, blažijo bolečine, ščitijo pred srčnim infarktom in krepijo obrambne mehanizme telesa. Za vas smo zbrali nekaj najboljših zelišč.

1. Bazilika

Ustnatica spodbuja apetit, prebavo, duševno kondicijo, blaži ­migrene, nevtralizira škodljive snovi in pomirja živce.
Uporaba: ­dvakrat dnevno popijte skodelico čaja (1 žličko posušenih listov na 125 ml vroče ­vode). Spiranja s ­hladnim čajem ­pomagajo pri ­ranah, ki se slabo ­celijo.

2. Majaron

Zahvaljujoč svojim eteričnim oljem, kot tudi čreslovinam in grenčičnim snovem, omogoča lažjo ­prebavljivost težkih jedi in zdravi nahod ter kašelj. Uporaba: za poparek konice brstičev prelijte z vodo (razmerje 2 : 100), pustite stati 8 ur, čez dan pa popijte 2 do 3 skodelice.

3. Kreša

Mešanica vitaminov C in B, železa in ­kalcija prežene utrujenost in da moči. Gorčična olja krepijo mehur. Uporaba: v solati ali na kruhu. Kot sok pri vnetju mehurja.

4. Luštrek

Vsebuje neverjetnih 129 učinkovin! Posebno pomembna je falcarindiol, ki deluje antibiotično. Uporaba: kot čaj (1 žlico posušenih listov na 250 ml vroče vode) spodbuja pretok seča in prečisti ledvice.

5. Peteršilj

Že ena jedilna žlica na dan pokrije dnevne potrebe po manganu, ki ščiti celice. En šopek vsebuje več vitamina C kot pol kilograma pomaranč. Uporaba: sveže; kot čaj – pol žličke semen in 1 žličko zelišča prelijte z 1 skodelico vroče vode in pijte čez dan. Pri srbenju sesekljajte liste in jih položite na mesto srbeža.

6. Timijan

Vsebuje timol, ki uniči povzročitelje bolezni, raztaplja sluz v bronhijih in krepi dihalne poti. Uporaba: večkrat na dan popijte skodelico čaja (1 do 2 žlički zelišča na 125 ml vroče vode). Hladen čaj lahko tudi grgrate.

7. Drobnjak

Mineralne snovi in veliko vitamina C krepijo obrambo telesa, eterična olja preprečujejo ustni zadah, kalcij pa krepi kosti. Uporaba: drobno sesekljan v solatah, skuti in na maslu.

8. Dilj

Njegova eterična olja pomirjajo razdražen želodec in pomagajo pri ­napihnjenosti. Žvečenje diljevih semen poskrbi za svež zadah. Uporaba: kot zelišče ali čaj (2,5 g semen na 1 skodelico vroče vode; pustite stati 15 minut). Po jedi popijte 1 skodelico čaja.

9. Njivska preslica

Znana tudi kot velika preslica. Vsebuje kremenčevo kislino (krepi vezivno tkivo). Idealna pri težavah s kožo in krčnih žilah. Uporaba: čaj, tinktura, obkladek. Pomembno: zelišče kuhajte 20 minut, da se izloči kremenčeva kislina.

10. Rožmarin

Cineol, borneol in kafra krepijo ­krvni obtok. Uporaba: kot čaj (1 žličko listov na 1 skodelico vroče vode); izvleček pomaga pri bolečih mišicah.

11. Žajbelj

V njem se skriva eterično olje, ki pomaga proti vnetju ustne in žrelne sluznice. Uporaba: hladen čaj (2,5 g listov na skodelico) ali razredčen alkoholni izvleček za grgranje.

12. Origano

Njegove učinkovine imajo pozitiven učinek na raven sladkorja v krvi. Beta kariofilen premaga vnetne procese v telesu.
Uporaba: za skodelico čaja potrebujete 1 žličko posušenega zelišča.

13. Melisa

Deluje harmonično pri stresu, motnjah spanca in razdražljivosti. Uporaba: čaj iz 3 žličk listov na ­skodelico ali kot izvleček.