Ameriška Akademija za nutricionistiko in dietetiko, ki pomaga ljudem pri zdravih odločitvah glede prehranjevalih navad, marca praznuje nutricionistični mesec. Preberite nekaj dejstev o hrani, ki jih morda še ne poznate in si spočijte oči ob mamljivih fotografijah.
- Čokolada je včasih veljala za izmenjevalno sredstvo, tako kot začimbe in zlato.
- Bananovci spadajo v družino zelišč.
- Jagode vsebujejo več vitamina C kot pomaranče.
- Najbolj popularno korenje je bilo včasih vijolične barve.
- Ena pločevinka sode (gazirane sladkane pijače) vsebuje 10 kavnih žlic sladkorja.
- Jabolka, tako kot hruške in slive, spadajo v družino vrtnic.
- Kavna zrna so pravzaprav semena, ki jih proizvaja kavovec, ki spada pod sadje.
- Trdo kuhano jajce lahko zavrtimo, medtem ko se mehko kuhano ne vrti.
- Grozdje se ohrani dlje časa, če ga ne umijete vse dokler ga ne nameravate pojesti.
- Vasabi, ki je nepogrešljiv od sušiju, ponavadi sploh ni pravi vasabi, pač pa obarvan hren.
- Meso v enem hamburgerju je lahko mešanica mesa več kot stotih krav.
- V 19. stoletju so kečap uporabljali za zdravljenje diareje.
- Liziko je leta 1905 izumil 11-letni otrok.
- Arašidi spadajo v zelenjavno družino, v resnici torej niso oreščki.
- Med je sestavljen iz nektarja in iz tistega, kar čebele izbruhajo.
Vir: Buzzfeed, Days of the year, Eat right org
Preberite še: 7 živil, ki razstrupljajo jetra