3 najboljše sestavine v šamponih za lase

28. 6. 2024
Deli
3 najboljše sestavine v šamponih za lase (foto: Profimedia)
Profimedia

Pri izbiri šampona bodite pozorni, ali vsebuje 3 bistvene sestavine, ki so dobre za nego in rast las.

Ko razmišljamo o svoji rutini nege las, se veliko govori o tem, katerim sestavinam bi se morali izogibati, ker so škodljive za naše lasišče. Poleg škodljivih sestavin pa je dobro poznati tudi tiste, ki lahko spodbujajo zdravje las, sploh, če se soočate z redčenjem, lomljenjem ali izpadanjem. Poglejmo si, katere sestavine so najbolj koristne, ko gre za nego las (poiščite jih na etiketi šampona):

1. Biotin

Biotin, znan tudi kot vitamin B7 ali vitamin H, je nepogrešljiv za rast las. Izboljša stanje lasišča in neguje lase. Biotin je odgovoren za večjo gostoto las, samim lasem pa povrne sijaj in jih naredi močnejše. Zato je pomembno zagotoviti, da je biotin ena ključnih sestavin v vašem šamponu (kar pomeni, da se mora nahajati precej visoko na seznamu sestavin).

2. Saw palmetto

Naravni izvleček te vrste palme lahko pogosto jemljete kot prehransko dopolnilo, idealno pa je, če se znajde tudi na seznamu sestavin vašega šampona za lase. Ta krepi in neguje lasne mešičke, zaradi česar so lasje gostejši in manj izpadajo. Ta vrsta palme ohranja naravna olja ter preprečuje suhost in razdraženost lasišča. Dobra je tudi v boju proti prhljaju in drugim težavam.

Ta izvleček ima sposobnost nadzorovanja presežka sebuma, zaradi česar je odličen za ljudi z mastnimi lasmi. V kombinaciji z biotinom lahko ti dve sestavini izboljšata zdravje in gostoto vaših las ter obnovita samo korenino. Delujeta tako, da dovajata bistvena hranila v mešičke in lasišče, hkrati pa povečujeta krvni obtok in zmanjšujeta vnetje, kar pomaga spodbujati zdravo rast las.

3. Keratin

Strokovnjaki svetujejo tudi, da svoji rutini nege kože dodate še eno sestavino – keratin. To je beljakovina, ki krepi in ščiti lase ter jih naredi gostejše in bolj polne volumna. Šamponi, ki vsebujejo keratin, lahko rešijo problem izpadanja las, saj predstavljajo dodaten vir te pomembne beljakovine. Če jih uporabljate redno, lahko ti šamponi okrepijo pramene vaših las ter jim dajo večjo gladkost in sijaj. Šamponi na osnovi keratina pomagajo tudi pri krepitvi lasnih mešičkov, kar lahko pomaga zmanjšati lomljenje in razceplje konice. 

Vir: sensa.story.hr

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO