3 prehranska dopolnila, ki jih je dobro jemati jeseni in pozimi

29. 10. 2023
Deli
3 prehranska dopolnila, ki jih je dobro jemati jeseni in pozimi (foto: shuttersotck)
shuttersotck

Zagotavljanje zadostnega vnosa hranil in vitaminov je pomembno vse leto, vendar obstajajo nekateri dodatki, ki so še posebej pomembni v hladnejših mesecih.

Vitamin D

O vitaminu D se v zadnjem času veliko govori, in mnogi v zdravstveni industriji menijo, da smo trenutno sredi pandemije pomanjkanja vitamina D.

Po mnenju strokovnjakov naj bi odrasli in otroci, starejši od enega leta, vsak dan zaužili 10 mikrogramov (mcg) vitamina D, kar ustreza 400 IU. Nekatere študije pa kažejo, da je za ohranjanje optimalnih ravni vitamina D v krvi potrebno celo višje dnevno uživanje, med 25–100 mcg ali 1000–4000 IU.

Ker te ravni težko dosežemo samo s hrano, strokovnjaki priporočajo, da razmislimo o prehranskih dodatkih vitamina D. Ker je naš glavni vir vitamina D izpostavljenost soncu, je še posebej pomembno, da ga dodajamo pozimi, ko je sonca bolj malo.

Pomanjkanje vitamina D je povezano z oslabljenim imunskim sistemom, saj neposredno vpliva na celice, ki so odgovorne za boj proti okužbam. Večje opazovalne študije so pokazale povezavo med pomanjkanjem vitamina D in okužbami dihalnih poti, kot so prehladi, bronhitis in pljučnica.

Med drugimi simptomi pomanjkanja tega vitamina so še utrujenost, bolečine v kosteh in hrbtu, bolečine v mišicah, slabo razpoloženje in depresija ter počasno celjenje ran, izpadanje las in izguba kosti.

Vitamin C in cink

Vitamin C je že dolgo veljal za najboljše domače zdravilo za preprečevanje prehladov. Vendar so raziskave v zadnjem desetletju pokazale, da vsakodnevno uživanje vitamina C ne zmanjša tveganja za prehlad, zmanjša pa resnost simptomov prehlada in skrajša trajanje bolezni. Zato je še posebej pomembno, da zaužijemo dovolj vitamina C, še posebej pozimi, ko se poveča število ljudi, ki zbolijo za prehladom.

Odrasli (19-64 let) potrebujejo 40 mg vitamina C na dan, vendar manj kot 1000 mg dodatka vitamina C na dan verjetno ne bo povzročilo škode. Pomembno je omeniti, da se vitamin C ne more shranjevati v telesu, zato ga je treba zaužiti vsak dan.

Cink ima prav tako veliko vlogo pri zmanjševanju trajanja in resnosti prehlada – raziskave so pokazale prepričljive dokaze iz več kot ducata preizkušanj s placebom, da jemanje cinka kmalu po začetku simptomov običajnega prehlada znatno zmanjša tako trajanje kot resnost simptomov.

Količina cinka, ki jo potrebujete, je približno 9,5 mg na dan za moške (starost 19-64 let) in 7 mg na dan za ženske. Ne jemljite več kot 25 mg dodatkov cinka na dan, razen če vam tako svetuje zdravnik.

Vitamin B

Vitamini skupine B, imenovani tudi »antistresni vitamini«, so bistveni za boj proti posledicam stresa. Uporabljajo se za ustvarjanje nevrotransmiterjev, odgovornih za vzdrževanje pozitivnega razpoloženja, pa tudi za zdrav živčni sistem.

Vloga vitamina B12, zlasti pozimi, lahko pomaga tistim, ki trpijo zaradi občutkov tesnobe ali depresije. To je še posebej pomembno pozimi, ko so ljudje bolj dovzetni za občutke depresije in sezonsko motnjo razpoloženja.

Vitamin B12 najdemo skoraj izključno v živalskih beljakovinah – mesu, perutnini, morskih sadežih, mlečnih izdelkih in jajcih – zato vegani tvegajo pomanjkanje, saj je malo verjetno, da bodo lahko s prehrano dobili zadostne količine.

Britanska vlada pravi, da odrasli potrebujejo 1,5 mikrograma (mcg) na dan, Evropska agencija za varnost hrane pa pravi, da je 4 mcg na dan dovolj. ZDA in Evropa, vendar ne Velika Britanija, priporočajo višje ravni za noseče in doječe ženske. Študija, objavljena lani, je ugotovila, da je imela 1 od 12 žensk, starih med 19 in 39 let, pomanjkanje vitamina B12, kljub temu da so zaužile vsaj priporočeno minimalno količino, ki jo priporoča britanska vlada.

Povzeto po Justvitamins.co.uk

Preberite tudi: