4 veliki nosilci staranja

Nosilce staranja predstavljajo štirje nevarni procesi, povezani s prehitrim staranjem naših teles. Razkrijmo jih!

15. 7. 2013

Kadarkoli in kjerkoli nastopi v našem telesu okvara ali upad funkcije, naj bo to v možganih, mišicah, cirkulatornem ali imunskem sistemu, ne potrebujemo sodnika in porote, da bi pravično okrivili enega izmed štirih nosilcev. Pravzaprav so skupaj odgovorni kar za večino neželjenih sprememb v delovanju našega organizma – od začetka neke bolezni pa vse do izgube funkcionalnosti.

Nosilec staranja št. 1: PROSTI RADIKALI

Kaj so prosti radikali?

Prosti radikali so nevarne, neparne in s tem nestabilne molekule, atomi ali ioni, ki poškodujejo celične strukture, vključno z genetskim zapisom. Nastajajo neprestano kot rezultat normalne celične presnove (dihanja), kot posledica dejavnikov okolja in ob uživanju nekaterih zdravil.

Zakaj so škodljivi?

Ti mali nepridipravi napadajo naše celice in poškodujejo naš DNA zapis, s čimer počasi a vztrajno potencirajo proces staranja našega telesa od znotraj navzven. Opisano škodo imenujemo oksidacija , ki jo lahko primerjam tudi z rjavenjem (kar se zgodi, ko pustimo kos jabolka zunaj na soncu ali kovino na dežju).

Kaj lahko storimo?

Uživajmo dovolj hrane z visokim deležem antioksidantov (jagodičevje, kivi, slive, stročnice, ohrovt, zelje, špinača, brstični ohrovt, alfaalfa kalčki, brokoli, pesa, čebula) in razmislimo o morebitnem dopolnjevanju dnevnih potreb s prehranskimi dopolnili v obliki vitamina C, vitamina E, selena, cinka, alfa – lipoične kisline in koencima Q10.

Nosilec staranja št. 2: VNETJE

Kaj je vnetje?

Pri vnetju gre za osnovni odziv telesa na poškodbo ali vzdraženje. Kronično vnetje ostane pogosto neopaženo, saj simptomov in bolečine ne prepoznamo ali jih zanemarimo.

Zakaj je slabo?

Kronično vnetje je pridobilo v zadnjem času vzdevek »tihi ubijalec«. Odgovorno je za poškodbe sten naših žil in je neposredno povezano z nastankom prav vsake degenerativne bolezni, vključujoč srčno-žilne bolezni, Alzheimerjevo bolezen, diabetes, rak in debelost.

Kaj lahko naredimo?

Ribje olje predstavlja enega najmočnejših, naravnih protivnetnih sredstev na našem planetu in si zato zasluži, da mu poiščemo prostor v naši vsakodnevni prehrani. Laneno olje, drobljena lanena semena ali orehe lahko uporabimo kot sestav solatnih prelivov ali posipa. Ob tem uživajmo dovolj zelenjave in sadja z višjo vsebnostjo kvercetina (flavonoid s protivnetnimi lastnostmi); jabolka, rdeča čebula, jagodičevje, luštrek, zeleni in črni čaj, kapre, citrusi, paradižnik ekološke pridelave, brokoli in ostala zeleno-listnata zelenjava.

Nosilec staranja št. 3: GLIKACIJA

Kaj je glikacija?

Glikacija pojmuje vezavo molekul sladkorja na beljakovinsko ali maščobno molekulo.

Zakaj je škodljiva?

Posledično »lepljive« in nefunkcionalne beljakovinske molekule, podobne sladkorni peni, tvorijo končne produkte imenovane AGEs (advanced glycation end products). Slednji so v glavnem povezani z nastankom sladkorne bolezni , prste imajo pa vmes tudi pri drugih, s starostjo povezanih boleznih, kot so: srčno-žilne bolezni, ateroskleroza, bolezni kože in oči, Alzheimerjeva bolezen in rakava obolenja.

Kaj lahko naredimo?

Negativne posledice glikacije lahko omejimo, vendar ne s prekomernim uživanjem predelanih in sladkih »priboljškov«, kar je značilen in prepogost vzorec modernih prehranjevalnih navad. Poleg izogibanja "antihrane", lahko posežemo po karnozinu (ali beta alaninu), ki spada med najučinkovitejša orožja proti glikaciji z močnimi antioksidacijskimi lastnostmi.

Nosilec staranja št. 4: STRES

Kaj je stres?

Fizičen, mentalen ali emocionalen faktor, ki povzroči duševno stisko ali telesno škodo.

Zakaj je stres škodljiv?

Stres potencira hormonske reakcije v telesu, ki lahko skrčijo posamezne možganske predele, poškodujejo ožilje in povišajo raven sladkorja v krvi, srčni utrip ter krvni pritisk. Stres lahko poslabša sicer manj fatalna, a zato nič manj nevarna stanja, kot so: težave s kožo, astma, alergije in upočasnjena regeneracija.

Kaj lahko naredimo?

Meditacija, dihalne in sprostitvene tehnike so najboljši protagonisti stresu. Kvaliteten spanec pomaga odpraviti neravnovesja v telesu in omogoča celitev organizma. Omejitev vsakodnevnih »stresorjev« - nedarežljiva in izčrpljujoča razmerja na primer – ali pa jih uravnotežimo s sproščujočimi medosebnimi odnosi, prostovoljnim delom, prijetnim pogovorom in vadbo, katere namen naj bo sprostitev in povrnitev energije.

Mario Sambolec, osebni trener fitnesa, www.feel-good.si
M: +38631 867 939
E: mario@feel-good.si
E: mario.sambolec@t-2.net
W: http://www.feel-good.si/