5 čajev za žensko zdravje

14. 6. 2018
Deli
5 čajev za žensko zdravje (foto: profimedia)
profimedia

Pet čajev, ki vam jih tokrat predstavljamo, bodo ženski spolni sistem obdržali zdrav in močan.

Ker smo del narave, nam za vzdrževanje zdravja in zdravljenje najbolj ustrezajo pripravki iz zdravilnih zelišč, med katerimi so najbolj dostopni zeliščni čaji. Rastline imajo nežen in učinkovit učinek na naše telo. Vsaka ženska, ki da kaj nase in skrbi za svoje zdravje, bi jih morala imeti vedno doma.

Čeprav zdravilni čaji začnejo takoj delovati, jih je treba piti dlje časa, da bi dosegli želene učinke. Pomembno je tudi, da veste, da se na zdravilna zelišča vsak odziva drugače in da nekatera niso skladna z določenimi zdravili, zato se vedno, ko vam zdravnik predpiše določeno zdravilo, z njim pogovorite tudi o zdravilnih pripravkih, ki jih jemljete brez recepta.

Zdravilna zelišča lahko kupite v lekarnah, pri zeliščaricah na tržnici (ali na njihovih dišečih vrtovih), sami jih lahko gojite na vrtu, še najbolje pa bo, če jih naberete kar sami v naravi (čim višje v gorah in tista, ki rastejo ob morju, prav tam – torej na predelih, kjer ni najbolj idealnih pogojev, da so njihovi zdravilni učinki še močnejši) ter jih posušite v temnem in suhem prostoru.

Ko bodo popolnoma posušena, jih pospravite v papirnate vrečke ali steklene kozarčke, ki jih hranite v temni omari. Tako boste z bogastvom zdravil, ki nam jih nudi narava, dobili še močnejše vezi, ustvarjali si boste svoje aromaterapije med nabiranjem rastlin, sušenjem in pripravljanjem za hrambo. In še namig: na kozarčke ali vrečke vedno napišite ime zelišča, njegov namen in način priprave – tako si boste ob težavah olajšali brskanje po spletnih straneh.

1. Brezov čaj

DOBRI UČINKI: je eden izmed najboljših diuretikov, ker ima zelo blag učinek in ne draži ledvic; pomaga pri zdravljenju vnetnih procesov sečnega sistema, težavah z ledvicami; odpravlja višek vode iz telesa in ga je priporočljivo piti med PMS-om (5 do 7 dni pred menstruacijo); pospešuje izločanje škodljivih snovi iz telesa ter pomaga pri odpravljanju celulita.

NAČIN PRIPRAVE: žličko brezovega listja prelijte z 2,5 dl kropa, pokrijte in pustite, da se namaka 15 minut. Precedite in pijte trikrat na dan.

BREZA (Betula Pendula) je nežno in elegantno, morda najbolj znano drevo v mestnih drevoredih in parkih. Izvira še iz ledene dobe; Kelti so iz nje izdelovali zibelke, da bi otroke zaščitili pred hudobnimi silami. V Nemčiji predstavlja drevo življenja, okoli katerega so plesali zaljubljeni, Velčani so jo imeli za drevo ljubezni, pod katerim se še danes srečujejo ljubimci.

2. Čaj iz šentjanževke

DOBRI UČINKI: pomirja živčni sistem, vzdržuje raven serotonina na normali, zdravi motnje spanja, odpravlja utrujenost, žalost, brezvoljnost in melanholijo. Ker deluje na hormone, je odlična za odpravljanje simptomov PMS-a in menopavze (še posebej pogostih spremembah razpoloženja), dobra je proti vsem ženskim boleznim, odpravlja menstrualne krče, zdravi slabokrvnost in še veliko drugega. Čaj lahko ponudite tudi dekletom v puberteti, da bo pomagal pri pravilnem razvoju spolnih organov.

NAČIN PRIPRAVE: veliko žlico šentjanževke prelijte z 2,5 dl kropa, pokrijte in pustite, da se namaka 10 do 15 minut, precedite in pijte trikrat na dan.

OPOMBA: čaj je treba piti 6 do 8 tednov brez premorov in potem narediti premor, ki naj traja tri tedne, nato ga lahko spet pijete brez zadržkov. Rezultati so vidni po nekaj tednih. V času, ko pijete čaj iz šentjanževke, se ne izpostavljajte soncu, ker je rastlina fototoksična, kar pomeni, da lahko povzroči ustvarjanje pigmentnih madežev na koži. Prav tako izničuje delovanje kontracepcijskih tablet in je ni dobro piti skupaj z antidepresivi.

ŠENTJANŽEVKA (Hypericum perforatum) je ljubka rastlina z rumenimi cvetovi, ki je dobila ime po grškem bogu Sonca Hiperionu; tudi pri nas ji nekateri pravijo kar sončna cvetica. Številni narodi so jo uporabljali v obredih proslavljanja solsticija. Zelo je zdravilna in jo nabiramo takrat, ko je sonce najmočnejše – med vladavino astrološkega znamenja Leva.

V moderni medicini se o njej zadnje čase veliko govori zaradi močnega antidepresivnega delovanja. Znanstveniki trdijo, da je za zdravljenje depresije enako učinkovita kot prozac, le da je brez stranskih učinkov. Ima tudi druge zdravilne učinke: v Nemčiji je v navadi, da pripravljajo čaj iz šentjanževke majhnim otrokom in otrokom v puberteti, da bi lažje prenašali hormonske spremembe.

3. Čaj iz plahtice in rmana

PLAHTICA (Alchemilla vulgaris) je ena izmed najbolj učinkovitih in najbolj znanih rastlin proti vsem ženskim težavam. Ženam po vsem svetu je znana že stoletja, danes pa je njeno raznovrstno zdravilno delovanje priznala tudi sodobna medicina. Uporablja se jo še iz časov Antike, v srednjem veku pa so menili, da lahko ohrani devištvo in mladosten videz ter podari lepoto. Poleg tega krepi mišice in ustavlja krvavitve pri notranjih poškodbah. Nosečnice bi morale redno piti ta čaj, ker olajšuje porod in dobro vpliva na bitjece, ki ga nosijo pod srcem.

RMAN (Achillea millefolium) je izjemno zdravilno zelišče, ki je narodom po vsem svetu znano še iz starih časov. Znani Grk Ahil je z njim zdravil rane svojim bojevnikom; prav od tod prihaja naziv Achillea; millefolium pa pomeni tisoč listkov.

DOBRI UČINKI: Ustavlja krvavitve, čisti kri, krepi želodec in jetra; pospešuje krvni obtok, nadzoruje menstrualni ciklus ter blaži bolečine, vključno z bolečinami v prsih. Zdravi tudi glivične okužbe, vnetje sečnega sistema, beli tok in vnetje jajčnikov, deluje proti cistam na jajčnikih, blaži neprijetne simptome PMS-a, menopavze in klimakterija; uravnoveša hormone, krepi maternico ter tako zmanjšuje nagnjenost k splavu; krepi ves spolni sistem.

NAČIN PRIPRAVE: Rman in plahtico zmešajte v enakih razmerjih. Za eno skodelico čaja prelijte žličko mešanice z 2,5 dl kropa, pokrijte in pustite, naj se namaka 10 do 15 minut, potem pa precedite. Po želji lahko sladite z medom. Popijte 2 do 3 skodelice dnevno (ta čaj je najbolje piti redno, le z občasnimi premori).

OPOMBA: Po šestih tednih rednega jemanja naredite premor, ki naj traja štiri tedne. Te čajne mešanice ne bi smele piti nosečnice, medtem ko je pitje čaja iz same plahtice med nosečnostjo priporočljivo, ker krepi spolni sistem in preprečuje zaplete pri porodu.

4. Čaj iz skorje taheeba

TAHEEBO (Tabebuia avellanedae) je steblo, ki je znano tudi kot lapacho in pau d'arco (mačji krempelj). Izvira iz Južne Amerike z Andov in raste v ozračju, bogatem z ozonom, kar je eden izmed razlogov njegove zdravilnosti. Še stari Maji in Inki so imeli skorjo tega drevesa za zelo zdravilno in so z njo zdravili skoraj vse bolezni ter tudi ugrize strupenih kač. Ruski cesar je ta čaj pil vsak dan za dolgo življenje in tudi Gandhi je verjel v terapevtski učinek skodelice čaja iz mačjega kremplja.

DOBRI UČINKI: pomaga pri zdravljenju skoraj vseh bolezni. Krepi organizem, daje energijo, nadzoruje telesno težo, deluje proti skoraj vsem bolečinam, tudi menstrualnim; vsebuje snovi, ki so dokazane kot preventiva proti raku; telo osvobaja strupov in deluje kot antioksidant (drugače povedano – pomlajuje); krepi obrambne moči samega organizma; deluje proti vnetnim procesom sečnega in spolnega sistema in slabokrvnosti. Priporoča se za kronične bolezni (bronhitis, herpes, kožne bolezni, rak ...), v stanjih izčrpanosti in stresa ter splošno za vzdrževanje dobrega zdravja.

NAČIN PRIPRAVE: V liter kropa dajte veliko žlico skorje in kuhajte na rahlem ognju pet minut. Čaj mora postati vsaj še 20 do 25 minut, da lahko skorja sprosti vse koristne snovi in aromo. Čaj iz skorje taheeba se mora kuhati v stekleni posodi, ker v stiku s kovino izgublja zdravilno delovanje. Za mešanje uporabite stekleno ali plastično žlico, za precejanje pa plastično cedilo ali gazo.

OPOMBA: Za vzdrževanje zdravja in tudi za preprečevanje gripe in prehlada je treba piti eno skodelico čaja zjutraj in zvečer. Za zdravljenje in vrnitev telesa v formo je treba piti od 2 do 8 skodelic dnevno. Čaj je zelo okusen in ima blag vonj vanilje. Ne glede na močno delovanje je v resnici zelo blag in ga lahko pijete neomejeno brez premora. Lahko ga pijete tudi zvečer pred spanjem.

5. Čaj iz plešca

DOBRI UČINKI: uravnava menstrualni ciklus, zmanjšuje in ustavlja menstrualno krvavitev, krepi mišice in tkiva maternice ter jih obnavlja (vrača spuščeno in oslabljeno maternico v naraven položaj po porodu in pri starejših ženskah), pomaga pri zdravljenju mioma in tumorja maternice in jajčnikov; blaži tegobe klimakterija in menopavze, uravnava visok in nizek krvni tlak.

NAČIN PRIPRAVE: žličko plešca prelijte z 2,5 dl kropa, pokrijte in pustite, da se namaka 10 minut. Precedite in ga pijte 2 do 3-krat na dan. Za blaženje PMS-a in menstrualnih težav ga je treba piti 6 dni pred menstruacijo in v času krvavitve.

Da boste zmanjšali in ustavili menstrualno krvavitev, pripravite čaj na naslednji način: dve veliki žlici plešca prelijte z 2,5 dl kropa, pustite, naj se namaka 10 minut, in popijte naenkrat. Najpozneje v roku ene ure se bo ustavila pretirano močna krvavitev. Tako pripravljen čaj pijte le drugi in tretji dan menstrualnega ciklusa, ko je krvavitev okrepljena. Ni pretirano okusno, toda pravijo – slabši kot je okus, boljše je zdravilo. Dovolj je popiti le eno skodelico dnevno, po potrebi pa jih lahko popijete tudi več.

OPOMBA: Ker plešec ne vsebuje škodljivih snovi, ga lahko pijete dolgo časa brez premora. Ne smejo pa ga uživati nosečnice, ker izziva maternične krče, kar lahko povzroči prezgodnje popadke.

PLEŠEC (Capsella bursa pastoris) je rastlina, ki jo iz svojih vrtov odstranjujemo kot zelo razširjen plevel. Njegova semena so našli pri ljudeh iz kamene dobe. V srednjem veku so že vedeli, da dobro vpliva na ženski reproduktivni sistem; od takrat ga uporabljamo kot sredstvo za spodbujanje popadkov in olajševanje poroda. Indijanci in Kitajci ga uživajo zaradi njegove velike prehranske vrednosti.

Hana Dervović in Adrijana Đurđan