To so neprekosljivi razlogi, zakaj je volna material prihodnosti (nosite te izbrane kose za svoje dobro!)

Le kdo pozimi ne pozna najboljšega dotika topline, ki nam ga lahko podarijo volnena oblačila? Nič ni lepšega kot greti svoje telo v objemu volnenih pletenin in zmagovalno kljubovati mrazu. Pa poznate vsa dejstva in zanimivosti o tem naravnem materialu? Nekatera od njih vas bodo morda še vedno presenetila.

To so neprekosljivi razlogi, zakaj je volna material prihodnosti (nosite te izbrane kose za svoje dobro!) (foto: Fjallraven) Fjallraven
21. 11. 2022 | Promocijsko sporočilo

Z vami delimo nekaj dejstev in zanimivosti o volni, ki vas bodo prav gotovo prepričali, da so oblačila in drugi izdelki iz volne najboljša izbira, sploh ko pritisne mraz – čeprav je volna zelo dobrodošla tudi poleti, saj vas takrat hladi. Naredili pa smo tudi izbor vrhunskih volnenih izdelkov znamke Fjällräven, ki si jih lahko ogledate v galeriji.

Gola dejstva in zanimivosti, zaradi katerih boste takoj oblekli volno

Volna je verjetno najstarejše znano živalsko vlakno, sestavljena je namreč iz beljakovine oz. kreatina, ki tako kot človeški lasje raste iz mešičkov v koži sesalcev. Gre torej za naraven material, ki za nastanek svojih vlaken potrebuje povsem naraven proces, v katerem sodelujejo le voda, zrak, sonce in trava. Naravna vlakna so obnovljiva – to pomeni, da ponovno zrastejo in se nadomestijo. Ker gre za material živalskega izvora, ima določeno stopnjo biorazgradljivosti, kar pomeni, da se lahko volna razgradi s pomočjo delovanja živih organizmov, kot so glive in bakterije.

Nekatera volna pika, kar je odvisno od tega, kako je bila ovca pobrita – kvalitetni brivci se ob vsakem britju držijo le ene linije in vlakna, ki ob tem nastajajo, so dolga. Neizkušeni ali površni brivci delajo dvojne reze – takšna vlakna so z vsakim britjem krajša. Preprosto – daljša so vlakna, manj bo pikajočega občutka na koži in bolj boste lahko uživali v mehkobi volne.

Poleti hladi, pozimi greje. Merino volna je v nasprotju s sintetičnimi vlakni aktivno vlakno, ki se odziva na spremembe telesne temperature. Tako vas ob hladnem vremenu greje, v toplem pa pusti koži, da toploto vrača v okolje.

Je statično odporna. Ker lahko merino volna absorbira vlago, ne ustvarja statične elektrike, kar ji pomaga, da se lepo ovije in je manj verjetno, da se bo neprijetno ''nalepila'' na vaše telo kot nekatere druge tkanine.

Odporna je proti vonjavam. Volna absorbira vaš pot (torej tudi molekule vonjav iz znoja), vonj pa se sprosti šele ob pranju. Trik je, da lahko preznojen pulover tudi obesite na vlažen zrak, ki bo iz volne potegnil neprijeten vonj. Pazite le, da prezračen vlažen pulover pazljivo posušite na ravni površini, saj tako ne bo izgubil oblike.

• Odporna je proti ognju. Zaradi lastne kemične strukture je volna naravno odporna proti gorenju. Volna je namreč težje vnetljiva kot številna običajna tekstilna vlakna. Bombaž se vname pri 255 °C, poliester se topi pri 252 do 292 °C, najlon že pri 160 do 260 °C, volna pa se nikoli ne stopi, zato se ne more oprijeti kože, vname pa se šele pri 570 do 600 °C.

Strokovnjaki na področju volne so tudi pri švedski znamki outdoor oblačil in opreme Fjällräven. Trajnost in skrb za okolje sta njihovi vodilni vrednoti, od katerih ne odstopajo, in prav zaradi tega v namene proizvodnje oblačil in dodatkov uporabljaljo le volno z RWS certifikatom. Gre za volno živali, ki imajo zagotovljeno ustrezno prehrano in okolje, stalno veterinarsko oskrbo in procese striženja, ki živali ne spravljajo v kakršnokoli stisko. Vsa volna je sledljiva do ravni kmeta, poskrbljeno pa je tudi za ustrezno izobraževanje, ki je garancija za najvišjo kakovost volne.

Med njihovimi izdelki poleg klasičnih volnenih puloverjev najvišje kakovosti najdete tudi kape, nahrbtnike in torbe ter celo denarnice.

V galeriji si oglejte nekaj njihovih vrhunskih izdelkov iz volne, nova kolekcija oblačil Fjällräven pa vas že čaka na policah Emporiuma, prodajnih mestih Annapurna, Iglu Sport in Sport Vision.