5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan pojesti pest orehov

10. 1. 2025 | N.Z.
Deli
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan pojesti pest orehov (foto: profimedia)
profimedia

Redno uživanje zmernih količin orehov uravnava krvni sladkor in zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Na svetu raste približno 20 vrst orehov – pri nas je najbolj razširjen in priljubljen navadni oreh, ki ga včasih imenujemo tudi perzijski oreh. Je čudežni sadež velikega listavca, ki doseže višino do 35 metrov in je bogat s številnimi dragocenimi hranili.

100 gramov navadnih orehov vsebuje približno 65 gramov maščob, 15 gramov beljakovin in približno 14 gramov ogljikovih hidratov. Vsebuje tudi največ omega 3 maščobnih kislin med vsemi oreščki in je dober vir vitaminov E in B kompleksa ter magnezija, železa, selena, kalcija in cinka.

Zakaj je dobro jesti orehe?

  • Orehi so bogati z antioksidanti, ki nevtralizirajo škodljive učinke prostih radikalov v telesu in zmanjšujejo vnetja. Vnetni procesi lahko povzročijo bolezni srca in ožilja ter raka.
  • Študija iz leta 2022 je pokazala, da lahko zmerno dnevno uživanje orehov zmanjša raven LDL ali tako imenovanega slabega holesterola v telesu pri starejših odraslih.
  • Redno uživanje zmernih količin orehov uravnava krvni sladkor in zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.
  • Dodajanje orehov zdravi prehrani lahko upočasni proces staranja možganov in zmanjša tveganje za nevrodegenerativne bolezni.
  • Orehi prispevajo tudi k zdravju prebavnega sistema.
Moški odprl vrata poštarju: niti slutil ni, kaj ga čaka

Koliko orehov bi morali pojesti?

Orehi so bogati z zdravimi maščobami, ki delajo čudeže s človeškim telesom, a zdravniki vseeno opozarjajo, da jih je treba uživati ​​zmerno. Pogosto slišimo, da je priporočljivo pojesti pest orehov na dan – to je pravzaprav 30 do 40 gramov.

Jejte jih surove kot prigrizek, dodajte jih ovsenim kosmičem ali smutiju. Dodate jih lahko solatam, da jim daste dodatno dozo hrustljavosti. Lahko jih tudi zmeljete in uporabite namesto drobtin ali pa z zelišči vmešate v okusno pesto omako za testenine, rižote in pico.

Povzeto po Punkufer.

Preberite si tudi:

Študija razkrila pijačo, ki zmanjša tveganje raka na črevesju za petino

Novo na Metroplay: "Ko pripoveduje o sebi, pripoveduje o vseh nas" | Ksenija Medved