5 razlogov, zakaj podpiramo LUŠT paradižnike

Pred nami je poletje, čas, ko nas ima večina najraje paradižnik! Preberite si, zakaj izbrati slovenski paradižnik Lušt. 

5 razlogov, zakaj podpiramo LUŠT paradižnike (foto: Lušt) Lušt
30. 5. 2023 | Promocijsko sporočilo

1. Ker so iz integrirane pridelave

Pridelava LUŠTnih paradižnikov poteka na integriran način. Ta je naravi prijaznejši način pridelave. Okusne paradižnike pridelujejo z uporabo naravnih virov in mehanizmov, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi. 

Letos so na voljo Grozdasti, češnjev in slivov paradižnik LUŠT ter Mali Lušt in LUŠTek (mešanica češnjevih paradižnikov).

Rastlinjak obsega 90.000 m2 (9 ha) pokritih površin v Prekmurski vasici Renkovci. K rastlinjaku pripadajo še lagune za zbiranje deževnice ter 1.483 m globoka vrtina za črpanje geotermalne vode.

2. Gensko nespremenjena semena

Sadike za LUŠTen paradižnik zrastejo iz gensko nespremenjenih semen, kupljenih v Sloveniji, za vzgojitelja sadik pa se vsakokrat skrbno odločajo. V rastlinjak zasajajo sadike stare deset tednov, prvi plodovi pa dozorijo nekje dva meseca po tem.

3. Zasajeni so v organskem substratu

LUŠTne rastline so zasajene v organski substrat, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken. Zagotavlja mu dobre pogoje za rast in razvoj koreninskega sistema. Zaradi znane in neoporečne sestave substrata, je LUŠTen paradižnik tudi bolj varen pred škodljivci in boleznimi. Organski substrat vsako sezono, ob zasaditvi novih rastlin, zamenjajo.

4. Opraševanje s pomočjo čmrljev

Opraševanje poteka s pomočjo čmrljev, ki so hkrati tudi »živi« dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo škodljivih preparatov za škropljenje. Če pa se zgodi, da v rastlinjaku rastline ali plodove škodljivci vseeno napadejo, zanje na naraven način poskrbijo njihovi plenilci oz. naravni sovražniki, ki jih naselijo v rastlinjak.

5. Paradižnike obirajo ročno

Vse LUŠTne paradižnike obirajo ročno. Velja namreč, da ima paradižnik, ki je popolno in dokončno dozorel na rastlini, okus kot iz domačega vrta. Prav takšen pa je tudi okus LUŠTnega paradižnika. Oberejo ga namreč le kakšen dan preden pride do vas. Tako ima paradižnik od rastlinjaka pa do vas zelo kratko transportno pot! 
 

NAGRADNA IGRA!

LUŠTek nagrajuje. Kaj pa vi pravite o LUŠTnem paradižniku?

Posnemite kratko izjavo s telefonom in naložite posnetek ali preprosto zapišite vaš odgovor. Tako se potegujete za doživetje na največjem gradu Grad v Sloveniji ali druge privlačne nagrade!  -> SODELUTJE TUKAJ. 

Čas imate do 19. junija! 

Kje vse sicer najdemo Lušt paradižnike? 

Paradižniki so na voljo v vseh večjih trgovskih sistemih po Sloveniji, na njihovi LUŠTni domačiji v Renkovcih in na Osrednji ljubljanski tržnici. Po Pomurju, v Mariboru in Ljubljani pa vam ponujajo še dostavo direktno na dom. Ustvarite si pojedino s slovenskimi paradižniki LUŠT za vas in vaše najbližje!

Lust.si