5 simptomov preobčutljivosti na gluten

1. 4. 2017
Deli
5 simptomov preobčutljivosti na gluten (foto: profimedia)
profimedia

Ugotavljanje preobčutljivosti na gluten je zahtevno, saj se simptomi preobčutljivosti ponavadi mešajo z drugimi zdravstvenimi simptomi in stanji in ostanejo prezrti. Preobčutljivost na gluten lahko vodi v celiakijo, zato je pomembno, da smo pozorni na simptome v prebavnem sistemu ter reakcijo našega telesa na hrano, ki vsebuje gluten.

5 simptomov preobčutljivosti na gluten

1. Glavoboli oziroma migrene po uživanju glutenske hrane. 

2. Težave prebavnega trakta, težave z želodcem ter črevesjem so lahko znak preobčutljivosti na gluten. Težave se lahko manifestirajo kot: napihnjenost, slabost, težave s plini, driska, bolečine v trebuhu, prehlad v kombinaciji z vnetjem mehurja. 

3. Utrujenost kot simptom preobčutljivosti na gluten se lahko pojavlja kronično ali pa po vsakem obroku, ki vsebuje gluten. Sindrom kronične utrujenosti je simptom določenega stanja in ne bolezen sama po sebi, zato je pomembno globlje raziskati, kaj bi ga lahko povzročalo, tudi če se zdravnik zadovolji le z diagnozo sindroma kronične utrujenosti. 

4. Nenadne spremembe v razpoloženju in čustvovanju; razdražljivost ali iracionalne spremembe občutij so prav tako lahko simptom preobčutljivosti na gluten. 

5. Gluten lahko povzroči tudi pojav več nevroloških težav: težave z ravnotežjem, omedlevica ter nefunkcionalnost perifernega živčevja, ki povzroča bolečine, šibkost, mravljince, otrplost udov.

Da bi se dokončno prepričali, da naše težave resnično povzroča preobčutljivost na gluten, je dobro vpeljati 60-dnevno dieto, ki izključuje glutensko prehrano: pšenica in izdelki iz pšenične moke, rž, ječmen, pira, kamut. Te sestavine lahko nadomestimo s: kvinojo, rižom in izdelki iz riževe moke, ajdo in izdelki iz ajdove moke ter sirkom (sirek je vrsta žitaric, ki se uporablja za krmo živali, izvira pa iz tropskega pasu).