6 ajurvedskih idej za kosilo

24. 4. 2018
Deli
6 ajurvedskih idej za kosilo (foto: profimedia)
profimedia

Kaj jesti za kosilo glede na ajurvedski tip doše?

Ajurveda uči, da je treba uravnovesiti količino in kvaliteto hrane in upoštevati kraj, osebno konstitucijo in čas. Po njenih načelih naj bi bilo kosilo glavni in največji obrok v dnevu. Pomeni le to, da je nekje med 11. in 13. uro naš prebavni ogenj (agni) najmočnejši in tako sposoben najhitreje prebaviti zaužito hrano. Ta čas je povezan s pitto došo.

Ajurvedski zapisi učijo, da si je pri uživanju hrane treba predstavljati, da je želodec razdeljen na tri dele. Prvi del je namenjen trdni hrani, drugi tekoči, v tretjem delu pa so vse tri doše. Prav je, da napolnimo le prva dva dela, v tretjem pa pustimo prostor došam.

Kaj bi torej naj zaužili ob času kosila po ajurvedskih zakonitostih?

V ajurvedski literaturi in na spletu lahko poiščete veliko izpraševalnikov, kjer si boste na enostavni način poiskali svojo parakriti oz. konstitucijo. Ko boste ugotovili svoj tip in podtip, si lahko poiščete sezname živil in preko teh načrtujete dnevne jedilnike.

Ajurvedska prehrana pomeni, da je v skladu s svojo osnovno ajurvedsko konstitucijo ali parakriti. Če ste človek s prevladujočo pitto, se morate izogibati hrane, ki jo spodbuja, če pa jo uživate, jo morate uravnotežiti z živili, ki jo blažijo. Tako ohranjate ravnovesje doš v telesu. Uravnotežen obrok, pripravljen z različnimi rasami (okusi) in obogaten z zelišči in začimbami, koristi in ugaja ljudem vseh treh konstitucij in poživlja ojas (zdravje in dobro počutje).

Pomembnost pitja vode:

Osebe z dominanto vato došo naj pijejo vodo komaj uro po obroku. Tako se bo hrana lažje in najhitreje prebavila. Vemo, da imajo te konstitucije manj prebavnega ognja in ne rabimo ga dodatno gasiti z vodo. Osebe, ki jim prevladuje pitta doša lahko naredijo nekaj požirkov že med jedjo, da se jim začnejo že prej prebavni procesi. Tisti s kapho došo pa naj spijejo kozarec vode pred obroki, ker bodo tako hitreje siti in bodo pojedli manj.

6 ajurvedskih idej za kosilo:

Ponujene so nasveti, med katerimi lahko izbirate, ni pa priporočljivo, da se upoštevajo vse ideje v enem obroku. Izbiramo po želji. Kar zadeva sadja, ga je najbolje uživati samega in počakati eno uro med obroki.

1. Izberimo tisto zelenjavo, ki nam najbolje odgovarja 

Ajurveda priporoča predvsem blago kuhano zelenjavo z začimbami. Izberimo tisto zelenjavo, ki najbolje odgovarja našemu telesnemu ustroju.

2. Skuhajmo si kitchari jed

Kitchari je lahka in uravnotežena jed, ki ne obremenjuje prebavnega sistema. Zato se priporoča v času, ko smo šibki, bolni in pri postopkih čiščenja telesa. Blagodejno vpliva na vse tri doše:  vata, pitta in kapha.

Pitta oseba naj si izbere basmati riž, mung fižol, zelenjavo, kurkumo, koriander itd. Basmati riž je odličen tudi za vato došo, medtem ko so za kaphe primernejši rjavi riž, ki je bolj ogrevalni in suši telo (kaphe so nagnjene k pretirani vlagi v telesu). Omeniti moramo, da naj vate doše riž začinijo s toplejšimi začimbami, kot so gorčično seme, kumina in cimet, medtem ko pitte lahko malce ohladijo svojo notranjost s hladilnimi začimbami, kot je meta.

3.  Sladki krompir

Sladki krompir pomaga vsem trem došam in je zato idealna izbira za obrok. Lahko ga skuhamo ali popečemo z izbranimi začimbami. Dodamo listnato zelenjavo, če smo bolj pitta ali kapha tip, vata doša pa poseže po gomoljnicah in bučkah.

4.  Juhe

So odličen začetek obroka. Topla juha z različnimi začimbami, česnom, ingverjem ali koriandrom je idealna izbira. Uporabimo tudi masleno bučo, korenje ali gobice, odvisno od naše konstitucije.

5.  Riž

Pitto in vato došo pomirja riž z limono, riž s paradižnikom pa kapho. Prav tako je za pitto in vato primeren tudi riž s kokosovim mlekom. Dodamo še kuhano zelenjavo in obrok je tu.

6.  Sveže sadje

Sveže sadje je idealno za sladico in se obvezno uživa na prazen želodec oz. kot samostojno jed, vsaj uro ali dve premora med jedmi. Za sladico si lahko izberemo med drugim: popečeno banano s cimetom, sveže jagodičevje eno uro po obroku...

Še nekaj dodatnih napotkov in nasvetov:

 • Vedno zaužijmo grobo sol s koščkom svežega ingverja pred glavnim obrokom. To bo prebudilo naš prebavni ogenj in očistilo brbončice na jeziku.
 • Ne jejmo, če še nismo prebavili prejšnjega obroka, kajti, kot pove Čaraka Samhita v Vimanasthanam: »Če kdo je, medtem ko se hrana še prebavlja, se deli prejšnjega obroka zmešajo z naslednjim in okvarijo vse doše«.
 • Došične lastnosti posameznih vrst hrane so odvisne od rase ali okusa. Glede uravnotežene prehrane je nujno vedeti, da je treba uporabljati vseh šest okusov, a nobenega preveč. Preslana, presladka ali izjemno kisla živila povzročijo neravnovesje v telesu. Obroki naj vsebujejo tudi hrano in začimbe grenkega, rezkega in pekočega okusa.
 • Sledimo zaporedju okusov: na začetku obroka vedno nekaj sladkastega, na sredini kislo in slano, nato pa ostro, grenko in astridgentno. Čemu? Ko smo lačni, sladki okusi pomirijo vato v želodcu, kisli in slani stimulirajo pitto (prebavni ogenj se poveča) v tankem črevesju in na koncu še grenki in trpki, ki zakrčijo in zmanjšajo kapho.

Nekatere kombinacije hrane niso priporočljive, saj povzročajo neprijetne reakcije v telesu:

 • Segreti med ali peka z medom.
 • Pitje tople vode po užitju medu.
 • Sadna solata
 • Mleko + banana
 • Pitje mrzle vode neposredno po pitju vročega/toplega čaja ali kave
 • Zeleni ali črni čaj in mleko
 • Mleko in jogurt sočasno

  Poglejte si še: Nezdružljive kombinacije živil po ajurvedi

Pa dober tek in obilo ustvarjalnih idej ob ustvarjanju svojih jedilnikov. Uživanje in priprava hrane morata biti zabavni opravili. 

Vir: theayurvedaexperience.com