6 eteričnih olj, ki vam pomagajo prebroditi krize tekom dneva

Aromaterapija se ne uporablja zgolj za sproščanje, pač pa tudi za izboljšanje delovne produktivnosti in aktivacijo imunskega sistema. Preberite, katerih šest vonjev vam bo pomagalo prebroditi krize tekom ali po napornem dnevu.

6 eteričnih olj, ki vam pomagajo prebroditi krize tekom dneva (foto: pexels) pexels
12. 10. 2021

Voh je čut, ki vpliva na procesiranje emocij in na učenje. Vdihovanje eteričnih olj aktivira hipotalamus, del možganov, ki pošilja informacije v ostale dele telesa. Naslednji vonji vas bodo poživili in obudili kreativnost na delovnem mestu:

1.     Limona

Odličen vonj za dvig koncentracije. Deluje pomirjujoče in krepi jasnost. Uporabite ga lahko tudi, kadar vas popade jeza, anksioznost, ali ko imate občutek, da ste preveč zgarani. Ima tudi protivirusne in antibakterijske značilnosti, blaži vneto grlo in pomaga med prehladi, saj poživi imunski sistem in izboljša pretok krvi po telesu.

2.     Sivka

Najboljši vonj za nadzorovanje emocionalnega stresa. Ima pomirjujoč učinek na vaše živce, pomaga pa tudi pri odpravljanju depresivnih misli. Zavira glavobol in migrenske napade.

3.     Jasmin

Podobno kot sivka ta vonj pomirja in se obenem uporablja kot antidepresiv, saj njegov vonj v vas sproži občutek samozavesti, vas navda z optimizmom in obnavlja vašo energijo.

4.     Cimet

Je izjemen v odpravljanju utrujenosti in izboljšanju koncentracije.

5.     Rožmarin

Top aroma za mrka ponedeljkova jutra! Učinkovito deluje na izboljšanje spomina in je vaš najboljši prijatelj, kadar se spopadate z utrujenostjo. Pomaga tudi pri glavobolu. Če to olje nanašamo direktno na določene dele telesa, ki vas bolijo, omili bolečino. Obenem sprošča tudi mišice.

6.     Mentol

Dviguje energijo in stimulira jasno mišljenje. Idealen zaveznik med vihranjem možganov ("brainstormingom")!

Že nekaj kapljic eteričnega olja lahko spremeni vaše počutje

Če je le mogoče, posezite po organskih eteričnih oljih brez umetnih dodatkov. 

Če si delite pisarno z več ljudmi, ki po možnosti niso ljubitelji naravnih arom, nakapljajte kapljico ali dve na vato in globoko vdihnite – že to vam lahko dvigne energijo. Eterično olje (1-4 kapljice) lahko tudi zmešate z destilirano vodo in napravite svoj sprej, ki ga lahko nosite s seboj in uporabljate, kadarkoli začutite utrujenost ali upad pozornosti. Če delate samostojno oziroma imate pisarno samo zase, nakapljajte 1-6 kapljic v plastični izparilnik, ki ga v hladnih dnevih postavite na radiator in vanj nalijete vsaj toliko vode, da bo dno v celoti pokrito. Ko bo začela ob gretju radiatorja voda izparevati, bo prostor preplavil čudovit vonj, vas pa nova energija. 

Vir: Enterpreneur