7 razlogov, zakaj se izogibati sintetičnim sestavinam

Zakaj bi bilo pomembno razmisliti o tem, kaj dajemo na svojo kožo in katere izdelke uporabljamo? Ker je naša koža naš največji organ, preko katerega se v telo absorbira, kar nanj nanašamo in s tem vplivamo na svoje zdravje.

7 razlogov, zakaj se izogibati sintetičnim sestavinam (foto: profimedia) profimedia
29. 6. 2018

Ali kdaj pogledate, kaj se nahaja v izdelkih, ki jih nanašate na svojo kožo? Če ne uporabljate naravnih izdelkov, gre običajo za mešanice sintetičnih kemikalij, katerih imena težko izgovorite, kaj šele, da bi razumeli, kaj te sestavine v resnici so. In prav te škodljive kemikalije lahko zakrožijo po vašem telesu in povzročajo težave tudi z vašim zdravjem.

Zakaj NE sintetiki?

1. Vse, kar nanesemo na kožo, lahko skozi njo preide v krvni obtok, zato je tako pomembno, da so izdelki, ki jih nanašamo na kožo, iz naravnih sestavin, ki ne škodujejo zdravju.

2. Ker nikoli zares ne vemo, kaj vse se skriva za sintetičnimi sestavnimi. Ste vedeli, da se lahko za oznako “parfum” skriva več kot 4000 različnih sestavin, za katere ne morete vedeti, kaj sploh so? Sintetične dišave pa lahko dokazano povzročijo glavobole, omotico in alergijo.

3. Določene sintetične sestavine se obnašajo kot motilci hormonov in naše telo pahnejo v neravnovesje.

4. Ker lahko sintetične sestavine povzročijo različne alergijske reakcije, glavobole, infekcije… Naravne sestavine pa lahko kožo nahranijo ter ji koristijo.

5. Če uporabljamo izdelke, ki vsebujejo sintetična eterična olja, pridobljena iz umetno pridobljenih sestavin iz nafte, ne moremo pričakovati blagodejnega terapevtskega delovanja, ki ga imajo sicer naravna eterična olja iz rastlin.

6. Veliko izdelkov vsebuje sintetična barvila in dišave, ki so pogosto narejena iz nafte in lahko povzročajo draženje kože.

7. Verjetno ste že slišali, da so parabene (sintetični konzervansi) našli v rakavih tkivih na dojkah.

V naravi je toliko dostopnih sestavin, ki nam koristijo in ne škodujejo, da ni potrebe, da bi posegali po sintetiki.