7 živil, ki razstrupljajo in krepijo jetra

Razstrupljanje in krepitev jeter je zelo pomembno za naše telo, saj nam jetra zagotavljajo osnovno zdravje, ki se kaže tako navznoter kot navzven. Jetra so namreč naša "čistilna naprava telesa"! Poskrbite za njihovo optimalno delovanje, saj vam bo hvaležna tudi vaša koža in telesna teža, hkrati pa se boste počutili velik bolje!

7 živil, ki razstrupljajo in krepijo jetra (foto: profimedia) profimedia
28. 10. 2018

Kako lahko preventivno pomagamo razstrupljati jetra?

V pomoč vam ponujamo seznam naslednjih živil, ki bodo pospešila čiščenje in razstrupljanje celega telesa.

1. Česen ima sposobnost, da aktivira jetrne encime, ki imajo v telesu pomembno funkcijo razstrupljanja. Vsebuje tudi velike količine alicina in selena, pomembni sestavini, ki pomagata pri čiščenju jeter.

2. Grenivka je bogata z vitaminom C in je polna antioksidantov, kar jetrom pomaga k intenzivnejšem naravnem procesu čiščenja. Že majhen kozarec sveže izstisnjenega grenivkinega soka bo jetrom pomagal povečati proizvodnjo jeternih encimov, ki pomagajo razstrupljati kancerogene strupe.

3. Zelena listnata zelenjava je eden izmed najmočnejših zaveznic pri čiščenju jeter, saj vsebuje izjemno visoko vsebnost klorofila, ki iz krvi dobesedno posrka strupe. Zaradi sposobnosti absorbcije težkih kovin, kemikalij in pesticidov, predstavlja ta vir zelenih živil, izjemno zaščito za jetra. Poizkusite v vašo prehrano vključiti listnato zelenjavo kot je regrat, špinača, cikorja, ohrovt, zelena ipd. To vam bo resnično pomagalo k ustvarjanju in pretoku žolča, snovi ki odstranjuje odpadne snovi iz organov in krvi.

4. Avokado telesu pomaga pri proizvodnji glutationa, ki ga jetra nujno potrebujejo pri čiščenju škodljivih strupov. Nedavne študije so pokazale, da redno uživanje avokada izboljša in krepi zdravje jeter.

5. Olivno olje, ki je hladno stiskano, ter prav tako ostala hladno stiskana olja kot denimo laneno so odlična za jetra, kadar se uporabljajo v zmernih količinah. Telesu pomagajo pri zagotavljanju osnovnih maščob, ki pomagajo črpati škodljive toksine v telesu. Na ta način se jetra nekoliko razbremenijo, saj olja delno prevzamejo vlogo razmaščevanja.

6. Kurkuma pomaga razstrupljati jetra s pomočjo encimov, ki aktivno očiščujejo prehransko rakotvorne snovi. 

7. Pegasti badelj. Glavna sestavina, silimarin, je bila obsežno raziskovana in velja za eno najbolj učinkovitih sestavin za zaščito jeter.

Več tukaj. 

Vir: Blog OrCa