8 razlogov, zakaj ne pijemo kravjega mleka

Nekaj razlogov, zakaj je odločitev, da se odpovemo mleku, lahko koristna.

8 razlogov, zakaj ne pijemo kravjega mleka (foto: Unsplash) Unsplash
5. 12. 2019

"Vendar naše babice so zrastle na kravjem mleku!" Pri tej izjavi pozabljamo predvsem to, da mleko, ki so ga molzle zjutraj naše babice od edine krave, ki so ji imeli in se je ta pasla na travniku, nima nikakršne povezave z industrijskim mlekom ali mlečnimi izdelki, ki so množično proizvedeni in dandanes na trgovskih policah. 

Torej...

1.  Nevšečnosti zaradi mleka

Številne študije ugotavljajo povezavo med uživanjem kravjega mleka z nastankom in razvojem srčnih bolezni, ledvičnih kamnov, osteoporoze, alergij, multiple skleroze in drugih avtoimunskih bolezni. Kako to? Poglejmo naprej ... 

2. Mleko obožujejo bakterije in viruse

Po tradicionalni kitajski medicini nas mlečni izdelki hladijo (zato se jim zagotovo odpovejte vsaj pozimi!). V naši notranjosti pa ustvarjajo ali presežek mraza ali pa oksično vročino, v kateri se množijo gljive, paraziti, bakterije in virusi.

3. Antibiotiki in rastni hormoni 

Mleko in mlečni izdelki vsebujejo antibiotike, rastne in druge hormone (če ne gre za ekološko mleko), ki se ob zaužitju absorbirajo v telo. 

Krave namreč zaradi intenzivnega izkoriščanja za proizvodnjo mleka pogosto zbolijo. Pogosto jih zdravijo z zdravili in farmacevtskimi preparati, ki lahko preidejo tudi v mleko in povzročajo škodljive učinke pri tistih, ki to mleko zaužijejo. Spodbujajo denimo težave z žlezami in izločanjem hormonov.

4.  Neetično ravnanje z živalmi

Veliko ljudi se mleku zelo preprosto odpove zato, ker se ne strinjajo z načini delovanja današnje velike industrije, zaradi onesnaževanja okolja, kemikalij, predvsem pa zato, ker se ne strinjajo s krutim ravnanjem z živalmi.

Žal resnica v mlečni industriji nima nič skupnega z oglasi, kjer se krave srečno pasejo na planinah. V mlečni industriji se vse vrti okoli dobička in vprašanja, kako pridobiti čim več mleka ob čim manjših stroških, pri čemer dobrobit živali ne igra nobene vloge. 

Krave imajo mleko zato, da bi nahranile svoje potomce. Za kar največji donos mleka krave potiskajo do fizioloških skrajnosti. Ko se krave po nekaj letih zaradi konstantnega izkoriščanja in umetnega oplojevanja leto za letom iztrošijo, jih pošljejo v klavnice. Medtem ko v naravi živijo 25 let in več, v mlečni industriji dočakajo od 2 do največ 5 let. 

5. Kravje mleko je namenjeno teličkom

Ljudje smo edina živalska vrsta, ki pije mleko še po odstavitvi od matere – in to mleko druge živalske vrste. Po kemični sestavi se človeško mleko zelo razlikuje od kravjega. Sestava mleka je prilagojena potrebam dojenčkov: to, kar potrebuje otrok, je nekaj drugega kot tisto, kar potrebuje teliček. In ko ljudje izgubimo naravno potrebo po mleku, se posledično začne zmanjševati tvorjenje encima za presnovo mleka oz. za predelavo beljakovin ter laktoze.

6.  Mleko oslabi telo

Beljakovine iz kravjega mleka je težko oziroma nemogoče prebaviti. Posledice se kažejo v obliki alergij, vnetij in oslabljenega imunskega sistema. Simptomi vključujejo astmo, zamašen nos, kožne izpuščaje, okužbe pljuč, razdražljivost ter utrujenost. Strokovnjaki so dokazali,da pitje mleka prispeva k zaprtju ali driski, glavobolom, mišičnim krčem, debelosti in težavam s srcem. 

7.  Neravnovesje hormonov

Mnogi ginekologi opozarjajo, da mlečni izdelki povzročajo neravnovesje hormonov, močne menstruacije, težave s kilogrami, prav tako pa tudi s ščitnico in s prebavo, dihali ter odvečno sluzjo, kar povzroča slab imunski sistem in vsekakor lažjo obolevnost.

8.  Kalcij v mleku povzroča osteoporozo

Čeprav ima mleko veliko kalcija, je njegova absorbcija v organizem majhna. Telo namreč večino mineralov porabi za nevtraliziranje kislosti namesto za absorbcijo. Za njegovo ponovno nevtraliziranje telo črpa minerale iz kosti in rezultat je nastanek osteoporoze. 

Viri: veganstvo.net, holistic.si, soce.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri