9 resnic o tem, kaj se dogaja z vašim mehurjem med 9. meseci nosečnosti

Ste tudi vi ena od mnogih žensk, ki se med nosečnostjo sooča z inkontinenco? Gre za nekontrolirano uhajanje urina, na katerega pa delno vseeno lahko vplivate … Za vas smo zbrali vse informacije, ki jih potrebujete, da preprečite neprijetnost oziroma se z njo soočite in si olajšate življenje med in tudi po nosečnosti!

9 resnic o tem, kaj se dogaja z vašim mehurjem med 9. meseci nosečnosti (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
13. 9. 2019

Spodaj boste našle vse, kar morate vedeti o inkontinenci, ki je vezana na nosečnost.

1. Je nepredvidljiva

Gre za nekontrolirano uhajanje urina, ki ga še dodatno spodbudi kašelj, smeh, kihanje, hiter premik, telesna vadba. Pogosto se zgodi, da pride do nenadzorovanega uhajanje urina tudi, kadar vstanemo iz sedečega položaja.

2. Inkontinenco med nosečnostjo najpogosteje povzročajo šibke medenične mišice

Lahko gre za začasen problem, saj se mišice pripravljajo na porod in so posledično bolj sproščene. Podpirajo namreč maternico in uravnavajo odtekanje urina ter delovanje presnove. Teža zarodka v maternici še dodatno pritiska na medenične mišice in vpliva na njihovo vzdržljivost.

3.  Lahko se nadaljuje po porodu

Ob porodu se medenične mišice še bolj razrahljajo. Pritisk znotraj mehurja postane tako velik, da je urin vse težje zadrževati. Če so medenične mišice poškodovane, je skoraj nemogoče preprečiti inkontinenco.

4. Epiduralne injekcije lahko vplivajo na inkontinenco

Če ste od porodu prejeli epiduralno injekcijo, se lahko zgodi, da nekaj dni ne boste čutile, kdaj bi morale na stranišče. Kateter, ki ga vstavljajo ženskam pri takšnih posegih še dodatno vpliva na to. Ta težava ponavadi sama od sebe izgine v nekaj dneh.

5.  Inkontinenca je izredno pogost pojav

V treh mesecih po porodu se kar ena tretjina žensk srečuje z nekontroliranim uhajanjem urina. Večina jih čuti sram in tega ne zaupa ne partnerju ne staršem in ne prijateljicam. Samo 38% jih zaradi težave obišče zdravnika.

6.  Vaje za krepitev mišic medeničnega dna so vaše zaveznice!

Če ste noseči ali pa planirate nosečnost, bi morali redno izvajati vaje za krepitev  mišic medeničnega dna od tri do petkrat na dan. Le-te močno omilijo tveganje za inkontinenco po porodu. Vaje izvajajte, četudi med nosečnostjo nimate nikakršnih težav, saj s tem pozitivno vplivate na mehur. Če imate poporodne šive, izvajajte vaje leže z malo ponovitvami. Začnite s počasnim stiskanjem in sproščanjem mišic, bodite nežne do svojega telesa. Če ste imele carski rez, izvajajte vaje po tem, ko vam odstranijo kateter in lahko normalno urinirate. Vaje so koristne tudi za vašo presnovo in čeprav ste morda rodile s carskim rezom, obstaja tveganje za težave s prebavo in mehurjem.

7.  Dodatni načini za pomoč vašemu mehurju:

  • omejite vnos kofeina
  • izogibajte se pekoči in pretirano kisli hrani
  • spijte 6 do 8 kozarcev tekočine dnevno, a ne več (več ko spijete, bolj obremenjen je vaš mehur in večja bo potreba po praznjenju)
  • nadzirajte svojo telesno težo
  • prenehajte s kajenjem
  • izogibajte se dvigovanju težkih predmetov

 8. Pomembno je, da o težavi spregovorite

Mnoge ženske so zaradi inkontinence po nepotrebnem še dodatno obremenjene in o tem ne govorijo z drugimi. Treba je razbiti tabu in doseči zavedanje, da gre za težavo z zdravjem kot je katerakoli druga, o kateri spregovorimo brez slabega občutka. Lahko se povežete z ostalimi (bodočimi) mamicami, ki bodo točno vedele, o čem govorite. Medsebojna podpora ima veliko moč! Zaupajte se lahko tudi zdravniku, babici, ginekologu, partnerju … zagotovo bodo vsi razumevajoči. Nosečnost in čas po porodu sta že sama po sebi naporna, zato se vam res ni treba ukvarjati še s skrivanjem težav z mehurjem in na tihem trpeti.

9.  Vložki, ki vam olajšajo življenje

TENA Lady je zasnovala različne vložke za ženske z inkontinenco, ki bodo poskrbeli za to, da v času uhajanja urina ostajate suhe, zaščitene in sproščene.

Pred nakupom lahko izdelke brezplačno poskusite, obiščite  www.tena.si.

Preberite še: 5 čajev za žensko zdravje 

Moč medenice

Kako redna vadba vpliva na nosečnice

Foto: Unsplash, Profimedia