Starodavne modrosti za popolno zdravje

Ajurveda obravnava vse vidike življenja. Ne zanima je le telo, temveč tudi um in duša.

Starodavne modrosti za popolno zdravje (foto: shutterstock) shutterstock
15. 11. 2014

Trirazsežnostno ajurvedsko zdravljenje – telesno, duševno in duhovno – zajema telo, um in dušo. Popolno zdravje je mogoče le, kadar so telo, um in duša medsebojno usklajeni in ubrani s kozmično resničnostjo. Celostni pristop ajurvede vključuje tudi družbeno raven. Poleg zdravja in osebne blaginje je pomembna tudi človekova usklajenost z družbenim okoljem. Na družbeni ravni je njegovo življenje lahko dobro ali slabo, na osebni ravni pa je lahko srečen ali nesrečen. Dobro osebno življenje koristi družbeni blaginji, slabo pa ji škoduje. Zdrav človek je srečen, bolan pa nesrečen. Ajurvedska teorija treh doš (življenjskih sil) temelji na zakonu enotnosti narave; za človeško telo veljajo isti zakoni kot za preostali kozmos.Tri življenjske sile niso odgovorne le za telesno delovanje, temveč tudi za umsko dejavnost in vedenje. Dejansko gre za vzajemno delovanje telesnih sil in duševnih lastnosti (gune). Ajurvedsko zdravljenje ne deli telesa na posamezne dele.

Ajurveda se naslanja predvsem na posameznikovo konstitucijo, ki se razlikuje od človeka do človeka. Ajurvedske metode zdravljenja pomagajo telesu obnoviti fizično in umsko ravnovesje po naravni poti. Duševno ravnovesje je ubranost treh lastnosti uma –satve, radžas in tamas. Ajurvedsko zdravljenje ne odpravlja simptomov bolezni, temveč vzpostavlja harmonijo v telesu. Za ajurvedo je zdravje normalno stanje in zdravljenje je zasnovano tako, da s prehrano, s telesnimi.vajami, z zdravili itn. povrne telo v normalno stanje. Zato ajurvedsko zdravljenje imenujejo tudi prakrtisthapan (obnavljanje narave), kar pomeni postopno vzpostavljanje normalnega stanja.

Več o ajurvedi boste lahko izvedeli na predavanju, seminarju, delavnici ali ob osebnem posvetu z dr. Vinod Verma, svetovno znano strokovnjakinjo s področja ajurvede in avtorico knjig, ki bo Slovenijo počastila s svojim obiskom v času od 21. novembra do 1. decembra 2014!

O strokovnjakinji ajurvede in avtorici knjig, dr. Vinod Verma

Po doktorski disertaciji s področja reprodukcijske biologije, ki jo je zagovarjala v Indiji, je dr. Verma študirala nevrobiologijo na Pariški univerzi in pridobila drugi doktorat. Raziskovanje je nadaljevala na Državnem inštitutu za zdravje v Bethesdi (ZDA) in na Inštitutu Max Planck v nemškem Freiburgu. Na vrhuncu svoje kariere v medicinskem raziskovanju pri nemški farmacevtski družbi je ugotovila, da je sodoben pristop do zdravstvene nege pravzaprav razdrobljen in necelosten, za povrh pa usmerja vse napore in vire v zdravljenje bolezni namesto v ohranjanje zdravja. Zato je dr. Verma leta 1986 ustanovila NOW, da bi širila sporočilo o holističnem življenju in preventivnih zdravstvenih metodah ter spodbujala uporabo blage medicine ter različnih terapevtskih ukrepov samopomoči.

Odraščala je v strogi družinski ajurvedski tradiciji ob stari materi, ki je slovela po izjemnem ajurvedskem védenju in je bila nadarjena zdravilka. Minulih 21 let je študirala ajurvedo z učiteljem Acharya Vrat Sharmo z benareške Hindujske univerze in pridobila doktorski naslov.

Dr. Verma je strastna raziskovalka in prizadevno zbira živo ajurvedsko izročilo ter ga s knjigami širi po vsem svetu. Napisala je že več kot štiriindvajset knjig o jogi, ajurvedi, ženskah in partnerstvu. Knjige so bile prevedene v več jezikov. Poleg tega je avtorica številnih znanstvenih člankov. Za objavo je pripravljenih več njenih knjig. Veliko predava, nekaj mesecev na leto poučuje v Evropi, uri študente v svojih dveh indijskih središčih ter sodeluje v radijskih in televizijskih programih. Njen film o ajurvedi so si v 130 jezikih ogledali v 100 deželah.

(povzeto po knjigi Ajurveda – Način življenja, Založba Primus 2013)