Ajurvedska prehrana: Prepoznajte nezdružljive kombinacije živil

25. 6. 2023
Deli
Ajurvedska prehrana: Prepoznajte nezdružljive kombinacije živil (foto: shutterstock)
shutterstock

Slabo kombiniranje živil lahko povzroča prebavne težave, fermentacijo, gnitje in nastajanje vetrov, če pa to traja dlje časa, se lahko razvije toksemija, alergije, bolezni ali druga neravnovesja. 

Če na primer jemo banane skupaj z mlekom, lahko to oslabi prebavni ogenj, spremeni črevesno floro, ustvari toksine in morda povzroči mašenje sinusov, prehlad, kašelj in alergije, pravi znanost o ajurvedi.

Preden odvrnete: »To je prezapleteno!«, poglejte nekaj napotkov, ki vas bodo uvedli v te pojme. Morda se boste najlažje vpeljali v kombiniranje hrane, če začnete tako, da sadje jeste samostojno, saj številni sadeži ustvarjajo kislo in neprebavljivo »vino« v želodcu, če jih mešamo z drugimi živili. Ko ste to spremembo v svojih prehranjevalnih navadah že osvojili, poskusite še z drugimi predlogi iz spodnjega seznama.

NEZDRUŽLJIVE KOMBINACIJE ŽIVIL

  • Sadja po pravilu ne kombiniramo s katerimkoli drugim živilom. So sicer izjeme, kot recimo določene kuhane kombinacije, pa tudi datlji in mleko. Še posebej za melone velja, da jih moramo jesti samostojno.
  • Razhudniki (krompir, paradižnik, jajčevci) se ne kombinirajo dobro z mlečnimi izdelki ali kumaricami.
  • Stročnice ne jejmo s sirom, jajci, ribami, mlekom, mesom ali jogurtom.
  • Jajca ne kombiniramo s sirom, ribami, mlekom, mesom ali jogurtom.
  • Mleko (in jogurt) ne gre skupaj s sadjem, kvašenim kruhom, ribami ali mesom.
  • Toplih pijač ne pijemo skupaj s sirom, ribami, mesom, škrobom ali jogurtom.

Če občasno zaužijemo »slabo« kombinacijo, to prebave ne zmoti preveč.

Namigi za boljšo prebavo:

Če med obrokom pijete toplo vodo v majhnih požirkih, bo to pripomoglo k prebavi in absorpciji hrane. Ne pijte mrzle ali celo ledene vode, saj to upočasnjuje prebavo. Ledene vode pravzaprav v večini okoliščin ne bi smeli piti, saj je za sistem prevelik šok.

Bistveno za prebavo je, da hrano dobro prežvečimo, tako da se temeljito pomeša s slino. Najbolje je, če tretjino želodca napolnimo s hrano, tretjino s tekočino, tretjina pa naj ostane prazna.

Tudi čustva, kot so jeza, strah in tesnobnost, ki izvirajo iz naših odzivov na vsakodnevne odnose, vplivajo na našo prebavo. Vsakdo bi moral posvečati polno pozornost svojim mislim, občutkom in čustvom. Če tega ne počnemo, bodo ta čustva ostala neprebavljena, kar lahko telo zastrupi na enak način kot slabe kombinacije hrane.

Usha Lad, Dr. Vasant Lad, Ajurvedska kuhinja za samozdravljenje