To so skandinavske skrivnosti za globok in kakovosten spanec

Če se tudi vi soočate z nespečnostjo, nenehnim prebujanjem in utrujenostjo, preverite nasvete in skrivnosti Skandinavcev.

To so skandinavske skrivnosti za globok in kakovosten spanec (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2020 | Promocijsko sporočilo

Kvaliteten spanec je brez dvoma eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje in počutje. To lahko opazimo že samo, če eno noč ne spimo dobro.

Pa veste, kaj vse lahko vpliva na vaše spanje?

V današnjem času lahko vzrok za nespečnost tiči v prekomerni uporabi telefona ali gledanju televizije tik pred spanjem. Elektronske naprave zaradi modre svetlobe namreč močno vplivajo na slab spanec. Možen vzrok so lahko tudi skrbi, preobremenjenost in pretirano razmišljanje o jutrišnjih opravkih. Če je to vaš razlog, potem si pred spanjem lahko pomagate z vajami za sproščanje.

Ne spreglejte TEDNA SPANJA v trgovinah JYSK in na jysk.si med 15. in 21. oktobrom 2020.

Prav tako na vaše spanje lahko vpliva uživanje napačne hrane v poznih večernih urah (živila s trans maščobami, sladkor, alkohol itn.). Tovrstna živila namreč v telesu povzročijo kopičenje stresnega hormona kortizola, ki je v obratnem sorazmerju s hormonom melatoninom (t.i. spalnim hormonom).

Za dober spanec pa je pomembna tudi spalna rutina, kar pomeni, da si uredite svoj spalni ritem in hodite v posteljo vsak dan ob isti uri, se pred počitkom umirite ter prostor namenite samo spanju. Tudi telesna aktivnost vsaj dve uri pred spanjem ni priporočljiva.

Zakaj Skandinavci spijo bolje?

Nedavne raziskave so pokazale, da prebivalci Danske, Švedske in Norveške spijo bolje, živijo dlje in sami sebe ocenjujejo za veliko srečnejše, kot prebivalci drugih držav. Kaj je njihova skrivnost?

Ena izmed njihovih skrivnosti za boljši spanec, ki se uvrščajo na seznam 'spanje po skandinavsko' sta ločeni odeji v zakonski postelji. Razlog tiči v tem, da partnerji, ki delijo eno veliko odejo, v 30% spijo slabše ali se ponoči zbujajo, medtem ko vam lastna odeja zagotavlja boljši spanec.

Skandinavci so navajeni na kratke dni in temo, kar je zagotovo ena izmed prednosti, ko pride do nemotenega spanca. Kakršnakoli svetloba, pa naj bo gledanje televizije pred spanjem, strmenje v telefonski ekran dolgo v noč, soj svetlobe s sosedovega okna ali zgolj ura na nočni omarici - vse to lahko vpliva na vaš (slabši) spanec. Izklopite elektronske naprave vsaj uro pred spanjem in zatemnite spalnico. Godnatt!

Ste vedeli, da na vaše spanje in počutje vpliva tudi nered v stanovanju in spalnici?

Razmetana spalnica, kup umazanega perila ali službena papirologija vplivajo tudi na našo raven stresa in tesnobe, zato tovrstne neprijetnosti umaknite iz svoje spalnice. Četudi je za vami težak dan in vas naslednji dan čaka delo, vas bo vstop v čist spalni prostor sprostil in lažje zazibal v sanje.

Če se odločite slediti filozofiji lagom pa bo v pomoč vam (in kvaliteti vašega spanca) pripomogel tudi skandinavski način opremljanja stanovanja. Svetle barve in minimalističen dizajn, združen s kvalitetnimi izdelki za vašo spalno rutino je popolna kombinacija za spočitost.

Mogoče pa potrebujete le novo vzmetnico

Če upoštevate vse skandinavske nasvete, spite v popolni temi, ne jeste pred spanjem, se ukvarjate s športom in se izogibate stresu, pa se vseeno soočate z nespečnostjo, se lahko odgovor skriva v stari vzmetnici ali napačni izbiri ležišča za vas.

V JYSK-u so poznani prav po skandinavski ponudbi izdelkov za dobro spanje in strokovnjakih, ki vam bodo znali pomagati pri izbiri nove spalne opreme.

Poleg redne ponudbe in izdelkov z oznako 'vedno nizka cena', pa lahko med 15. in 21. oktobrom v trgovinah JYSK in na jysk.si najdete odlične ponudbe s popusti 20-60%.

Kakšno ležišče izbrati?

Niti dva človeka nista popolnoma enaka, zato tudi imamo različne potrebe. Ena izmed večjih napak pri parih je na primer to, da si izberejo isto ležišče. Nekdo, ki je visok 190 cm in tehta 100 kg, potrebuje različno trdoto ležišča kot nekdo, ki je visok 165 cm in 64 kg. Poleg tega imajo nekateri ljudje težave s hrbtenico, spet drugi ne, temu pa je potrebno prilagoditi tudi trdoto vzmetnice.

Pri izbiri ležišča je ključen tudi položaj hrbtenice. Pri spanju na hrbtu mora biti celoten hrbet v stiku z vzmetnico, med hrbtom in vzmetnico pa ne sme biti dovolj prostora za dlan. Vaša hrbtenica naj bo povsem vzporedna z vzmetnico - v nasprotnem primeru je vzmetnica pretrda oziroma premehka. Pri vsem tem pa morate upoštevati tudi telesno težo: težji kot ste, bolj čvrsta naj bo vzmetnica.

Preizkusite ležišče pred nakupom!

Ena izmed najpomembnejših stvari je, da pred nakupom ležišče preizkusite in ugotovite, ali je dovolj udobno za vas. Zato izberite trgovino, ki ima na voljo več modelov ležišč, kjer jih lahko tudi testirate.

V JYSK-u lahko preizkusite veliko različnih ležišč in vprašate strokovno osebje za nasvet, preden se odločite za nakup novega. Pogosto je namreč potrebnih kar nekaj tednov, da se vaše telo navadi na novo ležišče. Zato lahko preizkusite katerokoli JYSK-ovo ležišče GOLD v roku 100 dni – in če niste 100% zadovoljni z njim, ga imate pravico zamenjati. Več o preizkušanju ležišč GOLD v roku 100 dni si lahko preberete tu.