Ajurvedski pogled na nastanek visokega krvnega tlaka

Ajurveda gleda na življenje in zdravje skozi prizmo treh temeljnih zavestnih in ustvarjalnih sil, ki jih poimenuje vata (princip zavesti in gibanja), pitta (princip transformacije) in kapha (princip kohezivnosti). Te tri ustvarjalne sile delujejo v vsem pojavnem svetu – organskem in neorganskem – zato ajurvedska prizma tako razumevanja človeka kot njegovega zdravja umešča v širši kontekst življenja.

Ajurvedski pogled na nastanek visokega krvnega tlaka (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 1. 2016

V naši miselnosti tri omenjene sile delujejo kot princip zavedanja (vata), razumevanja (pitta), in ohranjanja v spominu (kapha).

V našem čustvenem svetu je vata fluid (kadar ni v ravnovesju); je vzrok hitremu tesnobnemu odzivu (strah, nemir, zaskrbljenost) na težje dogodke v življenju; pitta je vzrok za razdražljivost, eksplozivnost, jezo, netolerantnost; kapha pa za depresiven odziv na pritiske življenja. V telesu je vata odgovorna za stanje živčnega sistema in skozi njegovo delovanje z vsem gibanjem v telesu (utripanje srca, gibanje pljuč med dihanjem, peristaltika, itd.). Pitta molekule so molekule, ki so odgovorne za transformacijske procese v telesu (encimi, pigmenti, nevrotransmiterji itd.). Kapha molekule so beljakovinske molekule in sluz telesa, ki izgrajujejo in ohranjajo telo.

Telo in duševnost sta za ajurvedo nerazdružljiva celota – tisto, kar človek doživlja in ustvarja v svoji duševnosti, hipoma vpliva na biokemične procese v celicah, kot tudi obratno – stanje celic in njihova zavest vplivata na našo zavest. O zgornjem obstaja kar nekaj znanstvenih študij s področja biologije, molekularne biologije in medicine.

V ajurvedi se visok krvni tlak obravnava skupaj s srčnimi boleznimi in njegov vzrok je lahko slaba kakovost ali čezmernost (ali čezmernost inslaba kakovost) enega ali več fluidov v telesu ali duševnosti, toda najpogosteje je visok krvni tlak povezan s pitta fluidom in tako imenovanimi pregretimi jetri. Življenjski slog, v katerem je v prehrani prisotna velika količina (še posebej rdečega) mesa, veliko cvrte, pražene in pečene hrane, živalskih maščob, stimulansov (kava, alkohol, pravi čaj, cigareti), preobilni obroki, veliko slane, pekoče in kisle hrane, pomanjkanje zmernosti pri uporabi sladkorja in škroba ... v razumevanju ajurvede pelje do pregrevanja jeter in krvi. To pomeni, da se od tankega črevesja zahteva visoka količina prebavnih encimov, ki delujejo v kislem okolju (pH), jetra so izzvana k izredni produkciji žolča (da bi bila prebava maščob učinkovita) in presnovnih encimov določene vrste – vse to pa povečuje kislost krvi (znižuje pH). Zaradi tega je dražena notranja membrana žil, ki postaja rahlo vneta (subakutno vnetje), zaradi tega neravna in ranjena – in to predstavlja vhodna vrata za kopičenje holesterola v steni ožilja, četudi je koncentracija holesterola v krvi posameznika normalna.

Medicina je pred kratkim oznanila, da vzrok visokega krvnega tlaka ni prehrana, ki vsebuje nasičene maščobe, temveč subakutno vnetje notranje stene ožilja. Za ajurvedo sta ta dva dejavnika povezana in bosta pri človeku pitta konstitucije lahko pripeljala do povišanega krvnega tlaka, četudi je njegova raven holesterola v krvi normalna.

Pri pitta tipu visokega krvnega tlaka se pojavljajo tudi drugi značilni simptomi in spremljajoči pojavi: pogosti hudi glavoboli, krvavenje iz nosu, zariplost obraza in rdeče veznice, preobčutljivost oči, živčnega sistema (glavoboli) in kože na sončno svetlobo. Njegov pulz je močan, toda trd in odraža otrdelo steno ožilja in 'vročo' kri. Psihološko je človek vnetljivega vedenja, hitre jeze, ki mu hipoma požene hudo rdečico v prsni koš, vrat in obraz in dodatno zelo zviša že visok krvni tlak. Za ajurvedo so to znaki hudega povečanja pittafluida v telesu, ki dela kri prekislo (vročo), odraža stanje pregretih jeter, ki izločajo veliko količino žolča in presnovnih encimov, ki ustvarjajo kisel pH v jetrnih celicah, in znak, da je višek pitta fluida treba nemudoma odstraniti iz sistema.

Visok krvni tlak, ki izhaja iz povečanega vata fluida v telesu (ki je – če ga je preveč – dejavnik konstrikcije vseh tkiv), je v svojem izrazu dvojen. Ena različica je nestabilen krvni tlak, kar pomeni, da se tlak znotraj ožilja lahko hudo poveča, denimo po neprespani noči ali kakšnem stresnem dogodku, in se že kmalu potem, ko se vzroki živčne napetosti odpravijo in se človek sprosti, vrne na svojo normalno vrednost. Ta različica je najpogostejša pri starejših ljudeh, toda pojavlja se lahko pri ljudeh vseh starosti, predvsem če so relativno zmerne in drobne telesne konstitucije in izpostavljeni dolgoročnem stresu.

Občasno pa se dolgoročen stres pri ljudeh, katerih telesna zgradba je krhka, izrazi kot stabilno povišan krvni tlak, ki mu botruje zožanost in otrdelost ožilja, brez kakršnekoli druge spremembe v steni ožilja. V tem primeru ni zvišanega holesterola v krvi, ni subakutnega vnetja notranje membrane ožilja, ni kopičenja holesterola v njegovi steni. Le stena je otrdela in se je skrčila (konstriktivno delovanje vata fluida).

Pri vata tipu povišanega krvnega tlaka je pulz lahko neenakomeren v frekvenci in napolnjenosti, možne so aritmije, človek je hitro zaskrbljen, slabo prenaša hrup, glasno govorjenje, ima značilen temnejši odtenek kože (barva zemlje) in pogosto temne podočnjake.

Kapha tip povečanega krvnega tlaka je vedno stabilen. Pri tem tipu je povečanje povezano s povišanim holesterolom v krvi, pretiranim vnosom sladkorja, zasičenih maščob, glutena in mesne ter škrobnate hrane na sploh. To so večinoma ljudje s prekomerno telesno težo, ki kažejo tudi znake pretiranega zadrževanja vode v podkožju (edemi, ki nimajo drugega vzroka), utrujenosti in pretiranega spanja, počasnosti, kopičenja sluzi v pljučih (kašelj) in povečano izločanje sline.

V praksi so konkretni primeri povišanega krvnega tlaka praviloma posledica vplivov ne le enega fluida, zato je naloga ajurvedskega svetovalca/zdravnika, da prepozna dejavnike/fluide, ki so vzročno udeleženi pri bolezni, in predpiše ustrezen pristop k zdravljenju.

Zdravljenje visokega krvnega tlaka vsebuje:

1) Prehrambni pristop: predpisovanje ustreznega sloga prehranjevanja.

2) Odpravljanje fluidov, nakopičenih v telesu (procedura tim.pancakarme in sorodni prijemi).

3) Uporaba določenih zelišč in ajurvedskih pripravkov.

4) Predpisovanje določenih praks sproščanja, meditacije, molitve ...

5) Umirjena in zmerna telesna vadba (joga).

Ajurveda in njen pogled na visok krvni tlak, ki je na kratko skiciran v tem besedilu, lahko za medicinsko znanost predstavlja nov vpogled, dodatno osvetlitev problema in lahko pelje v veliko učinkovitejše obravnavanje te zdravstvene motnje. Na žalost je ta vpogled nemogoče zapopasti brez predhodne razširitve pojmovanja zdravja in življenja na sploh.

Znanost pospešeno raziskuje – element po element – parametre nove slike delovanja in medsebojnega sovplivanja duševnosti in telesa – tako na individualni kot tudi na skupinski, družbeni ravni. Ko bomo življenje umestili v širši kontekst in razumeli delovanje istih fluidov tako na različne plasti nas samih kot na naravo in ves pojavni svet, bomo tudi bolje razumeli in reševali probleme zdravja.

Biljana Dušić, dr. med. in svetovalka ajurvedske medicine

  • Preberite še: Od 29. do 31. januar 2016 bo v Cankarjevem domu potekal 2. festival celostnega zdravja DAO YAH, ki je tokrat namenjen temi povišanega krvnega tlaka, kot ene od najbolj razširjenih bolezni modernega sveta.