Ajurvedski pogled na nastanek visokega krvnega tlaka

Ajurveda gleda na življenje in zdravje skozi prizmo treh temeljnih zavestnih in ustvarjalnih sil, ki jih poimenuje vata (princip zavesti in gibanja), pitta (princip transformacije) in kapha (princip kohezivnosti).

10. 1. 2016

Te tri ustvarjalne sile delujejo v vsem pojavnem svetu – organskem in neorganskem – zato ajurvedska prizma tako razumevanja človeka kot njegovega zdravja umešča v širši kontekst življenja.

V ajurvedi se visok krvni tlak obravnava skupaj s srčnimi boleznimi in njegov vzrokvje lahko slaba kakovost ali čezmernost (ali čezmernost in slaba kakovost) enega ali več fluidov v telesu ali duševnosti, toda najpogosteje je visok krvni tlak povezan s pitta fluidom in tako imenovanimi pregretimi jetri.

Življenjski slog, v katerem je v prehrani prisotna velika količina (še posebej rdečega) mesa, veliko cvrte, pražene in pečene hrane, živalskih maščob, stimulansov (kava, alkohol, pravi čaj, cigareti), preobilni obroki, veliko slane, pekoče in kisle hrane, pomanjkanje zmernosti pri uporabi sladkorja in škroba... v razumevanju ajurvede pelje do pregrevanja jeter in krvi.

To pomeni, da se od tankega črevesja zahteva visoka količina prebavnih encimov, ki delujejo v kislem okolju (pH), jetra so izzvana k izredni produkciji žolča (da bi bila prebava maščob učinkovita) in presnovnih encimov določene vrste – vse to pa povečuje kislost krvi (znižuje pH). Zaradi tega je dražena notranja membrana žil, ki postaja rahlo vneta (subakutno vnetje), zaradi tega neravna in ranjena – in to predstavlja vhodna vrata za kopičenje holesterola v steni ožilja, četudi je koncentracija holesterola v krvi posameznika normalna.

Medicina je pred kratkim oznanila, da vzrok visokega krvnega tlaka ni prehrana, ki vsebuje nasičene maščobe, temveč subakutno vnetje notranje stene ožilja. Za ajurvedo sta ta dva dejavnika povezana in bosta pri človeku pitta konstitucije lahko pripeljala do povišanega krvnega tlaka, četudi je njegova raven holesterola v krvi normalna.

Biljana Dušić, dr. med. in svetovalka ajurvedske medicine

Celoten članek lahko preberete v tiskani reviji Sensa december/januar

DAO YAH - 2. festival celostnega zdravja

Od 29. do 31. januarja bo v Cankarjevem domu potekal DAO YAH - 2. festival celostnega zdravja, ki bo posvečen visokemu krvnemu tlaku, bolezni nove dobe, za katero še zmeraj ne poznamo vzroka; postopno pa povzroča zaplete in množico neozdravljivih okvar, kot so srčni infarkt, možganska kap, zelena mrena, zgodnje pešanje srčne mišice in presnovne okvare v slabše prekrvljenih delih telesa. Tematiko bomo obravnavali s stališča ajurvede, homeopatije in tradicionalne kitajske medicine). Sodelujejo tuji in domači strokovnjaki, med njimi Biljana Dušić, dr. med., svetovalka ajurvedske medicine, dr. Maruša Hribar, mag. farm., mag. Petar Papuga, dr. med., specialist za akupunkturo. Vabljeni!