Aktivne vlaknine za vitalno življenje

Zaradi današnjega življenjskega sloga, ki vključuje neredno in nezdravo prehranjevanje, telesno neaktivnost, preobremenjenost in stres, se vedno več ljudi srečuje z nadležnimi prebavnimi težavami. Predvsem so pogoste težave z zaprtostjo ali s počasno prebavo. Malo pa se jih zaveda, kako nevarne so lahko omenjene težave za splošno zdravje in dobro počutje. Zdrava prebava je bistvenega pomena za celotno zdravje našega telesa.

Aktivne vlaknine za vitalno življenje (foto: Shutterstock) Shutterstock
25. 8. 2015

Vlaknine – naše črevesje jih obožuje

Vlaknine s svojimi pozitivnimi učinki izboljšajo telesno zdravje, saj imajo veliko ugodnih učinkov na prebavo – uživanje zadostne količine vlaknin preprečuje zaprtje in omogoča normalno in zdravo delovanje črevesja. Prav zato je vedno bolj priljubljeno dodajanje vlaknin v prehrano.

Zakaj vlaknina psilium?

1. Uredi prebavo

Vlaknina psilium spada v skupino topnih vlaknin, ki uredi prebavo – ko potuje po prebavnem traktu, nase veže vodo in naredi blato gostejše in lažje za odvajanje. S tem ne poleni naše črevesne peristaltike in ohranja našo prebavo redno in zdravo.

2. Rešuje zaprtost ali pojav driske

Čudežna lastnost te vlaknine je, da lahko uredi prebavo v obe smeri. Če smo zaprti, deluje tako, da poveča prostornino blata, kar mehansko vzdrami črevo in potisne blato naprej. Nastanejo razmere za ugodnejši razvoj prebavnih bakterij, ki še dodatno zvečajo prostornino blata. Pri driski, sluzi z vezanjem vode, pa zvečajo židkost črevesne vsebine, zato se počasneje premika, iztrebljanje pa postane manj pogosto.

3. Čisti prebavi trakt in ohranja zdravo črevo

Vlaknina psilium ima čudovito sposobnost čiščenja črevesja; v želodcu namreč nabrekne, saj nase veže vodo in nato potuje po prebavnem traktu ter nase učinkovito poveže še vse toksine in odpadne snovi, ki se že leta nabirajo v našem debelem črevesu, ter jih po naravni poti izloči iz telesa.

4. Pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov in ohranjanju idealne telesne teže

Vlaknina psilium vsebuje kompleksne polisaharide, ki spadajo med topne vlaknine. Glavna značilnost teh sluzi je zmožnost nabrekanja v stiku z vodo, pri tem pa se jim teža poveča kar za 25-krat. Vlaknino zaužijemo pol ure pred obrokom, ta v želodcu nabrekne in ustvari občutek sitosti, posledično se zmanjša vnos količine hrane pri obroku.

Psylliox

Psylliox