Aktivno preženite zimsko depresivnost

Turobnost, ki se vsako leto pojavi v zimskem času, psihologi imenujejo sezonsko odvisna depresija (SAD).

Aktivno preženite zimsko depresivnost (foto: Profimedia) Profimedia
2. 2. 2011

Ženske trpijo posebno za simptomi, kot so pomanjkanje pogona, kronična utrujenost in depresija. Tudi moški poznajo zimsko depresijo, vendar svojo zlovoljnost laže premagajo.

Pravzaprav je čisto naravno, da se zdaj preklopimo na ‘varčevanje’, kajti glavni vzrok za zimsko depresijo je pomanjkanje svetlobe.

V dolgih poletnih dneh naše telo proizvaja dovolj prenašalcev, kot je serotonin, ki nas sprostijo, uravnajo in zadovoljijo, manj zaznavamo celo strah in lakoto. V temi se izloča predvsem melatonin. Ko se moramo zadovoljiti z vedno manj urami dnevne svetlobe, je vrednost melatonina v krvi nenehno povečana, zato se počutimo utrujeno in duša izgubi ravnotežje.

Učinkovito lahko ukrepate že s 15-minutnim sprehodom vsak dan, po možnosti okoli poldneva.

Celo pri oblačnem nebu je to do štirikrat močnejše kot razsvetljava v delovnih prostorih. Naraven svetlobni spekter prek oči učinkuje neposredno na možgane ter v njih spodbuja nastajanje serotonina in telesu lastnih hormonov sreče (endorfinov). Črpanje umetnega sonca iz solarija ni dobra zamisel. Na sončni klopi učinkuje izključno ultravijolična svetloba. Škodljivo žarčenje nikakor ne sme prispeti v oči. Zdravnik lahko alternativno predpiše posebno svetlobno terapijo.

Pravilna prehrana veliko prispeva k dobremu počutju. Posebno mineral magnezij učinkuje pozitivno na razpoloženje in velja za eno najboljših zaščitnih snovi proti stresu. Pogosteje si osladite dan s prgiščem študentske hrane ali si privoščite toplo juho iz leče, kajti v suhih sadežih, oreščkih in stročnicah je obilo ustrezne snovi.

ŠentjanževkaUčinek zdravilnih rastlin, kot je šentjanževka, je pri rahlih depresijah velik. Najnovejše medicinske raziskave priporočajo dnevni odmerek od 600 do 900 miligramov izvlečka šentjanževke na dan. Pred zaužitjem visoko doziranih kapsul ali dražejev se nujno posvetujte z zdravnikom ali v lekarni, ker lahko pride do povišane občutljivosti za svetlobo ali medseboj­nega učinkovanja z drugimi zdravili.

Kot blago pomirjevalo, ki pa ne povzroča utrujenosti, se je obnesel baldrijan. Pred kratkim so raziskovalci v izvlečku baldrijana odkrili sestavine, ki preženejo strah. Tudi preparati s kombinacijo šentjanževke, baldrijana in pasijonke so lahko bistveno zmanjšali tesnobo in druge tipične spremljevalne pojave depresivnega razpoloženja.

Tudi rastlinski hormoni v cvetovih hmelja dvigujejo razpoloženje in pomirjajo, vendar pa pivo ni primerno za dušnega pomočnika. Ravno pri hormonskih depresijah, ki so odvisne od letnega časa, je boljši izbor hmelj kot čaj ali v obliki rastlins­kega zdravila z nadzorovano vsebnostjo sestavin.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri