Akupunktura za živali

Na vzhodu se akupunktura uporablja za zdravljenje različnih bolezni in poškodb že več kot pet tisoč let, njeni rezultati pa so izjemno pozitivni. Živo bitje obravnava kot celoto in v telesu vzpostavlja ravnovesje ali homeostazo. O akupunkturi za živali smo se pogovarjali z Irino Lončar, dr. vet. med*.

Akupunktura za živali (foto: Urška Košir) Urška Košir
21. 1. 2012

Akupunktura je metoda tradicionalne kitajske medicine, ki temelji na konceptu meridijanov in bioenergijskih tokov. Ti so po telesu razporejeni podobno kot živci in tradicionalna kitajska medicina verjame, da oskrbujejo organe in telesna tkiva z energijo, potrebno za njihovo zdravo delovanje.

Na vsakem meridijanu so številne točke, ki so relativno blizu živcev in živčnih poti, akupunktura pa jih stimulira z zabadanjem igel.

Zakaj akupunktura za živali?

Dr. vet. med. Lončar: Na vzhodu so akupunkturo za živali začeli uporabljati istočasno kot za ljudi. To je bil njihov način zdravljenja, njihova uradno priznana medicina in enako, kot so obravnavali ljudi, so obravnavali tudi živali. Iz najdenih starih tekstov izhaja, da so jo za zdravljenje delovnih živali na kitajskih farmah uporabljali že tisoče let, medtem ko jo na zahodu uporabljamo zadnjih nekaj desetletij, v Sloveniji pa šele zadnjih nekaj let.

Zaradi izjemnih rezultatov je leta 1979 akupunkturo uradno priznala Svetovna zdravstvena organizacija, in sicer kot koristno metodo za zdravljenje ljudi. Bilo bi nepravično do živali, če je ne bi vključili v načine zdravljenja, saj tudi pri njih dosegamo odlične rezultate.

Poleg tega na živali ne deluje placebo efekt in se ne pretvarjajo ali lažejo, da jim pomaga, če jim v resnici ne. Ko vidimo pozitivne rezultate, seveda dobimo motivacijo, da s tem nadaljujemo. Korektno opravljena akupunktura tudi nima stranskih učinkov in zato pogosto v celoti nadomesti ali pa vsaj zmanjša zdravljenje s kemičnimi zdravili.

Na katerih vrstah živali se akupunktura lahko opravlja?

Dr. vet. med. Lončar: Na vseh vrstah živali, čeprav so naši najpogostejši pacienti psi, sledijo mačke in konji. Brez težav jo lahko opravljamo tudi na plazilcih, ptičih, hrčkih, kačah in drugih, saj so določene točke absolutno univerzalne, sistem delovanja pa isti.

Za katere bolezni in poškodbe se najpogosteje uporablja?

Dr. vet. med. Lončar: Največje uspehe dosegamo pri zmanjševanju bolečine, zato je zelo uporabna pri boleznih mišic in sklepov, kot so artritis, displazija kolčnega sklepa, degenerativna obolenja medvretenčnih ploščic, spondiloza, vnetje mišic in kit ...

Uporablja se kot pomoč pri okrevanju po poškodbah in operacijah, uspešna pa je tudi pri zmanjševanju bolečine in sproščanju mišic pri starejših živalih, ki pogosto bolehajo za kronično bolečino ali otrdelostjo mišic. Pogosto jo uporabljamo še pri vnetjih ali poškodbah živcev, pri parezi in paralizi.

Dobra je tudi kot podporna terapija pri različnih boleznih prebavil, boleznih dihal, kože, alergijah in uroloških boleznih. Uporabljamo jo celo pri psihičnih težavah, kot je na primer anksioznost oziroma potrtost. Poleg vsega velikokrat zmanjša ali v celoti nadomesti zdravljenje s kemičnimi zdravili, živali pa se ob njej odlično počutijo.

Ali se lahko akupunkturo uporablja tudi kot preventivo?

Dr. vet. med. Lončar: Vsekakor, v bistvu moramo vse načine zdravljenja začeti pravočasno, čeprav je današnji trend v družbi, da začnemo zdraviti šele, ko je žival že res bolna. V stari kitajski medicini je celo veljalo, da je bila primarna naloga zdravnikov ohranjati zdravje, še preden se je razvila bolezen.

Če je pacient zbolel, so namreč veljali za slabe zdravnike in so jim lahko odbili tudi del plačila. Akupunktura ima tako od nekdaj pomembno vlogo v preventivi, saj pomaga uravnovesiti telo, da so vsi sistemi v homeostazi, da ni nikjer preveč ali premalo energije.

Žal številnimi med nami danes ne razmišljajo tako, ampak dejstvo je, da prej ko začnemo, boljše je. Zlasti starejšim živalim akupunktura pomaga pri sproščanju zatrdelih mišic in ohranjanju vitalnosti, z njo dosegamo zelo lepe rezultate, če pridejo, ko se težave pojavijo, saj se kar 'prebudijo'.

Kakšen je postopek?

Dr. vet. med. Lončar: Vedno se začne s pogovorom. Telo ima ogromno energetskih točk in najpomembnejše je, da zdravnik izve vse o pacientu, od fizičnih do psihičnih oz. mentalnih stanj in počutja. Vse to mora vzeti v obzir in nato narediti specifičen načrt.

Za akupunkturo ni generalne formule, ampak naredi zdravnik popolnoma individualiziran načrt zdravljenja. Lastnika zato vedno prosimo, da nam pove vse, tudi najmanjše podrobnosti, povezane z živaljo, njeno boleznijo, obnašanjem ... Nato žival pregledamo, prav tako morebitne veterinarske izvide, za katere že predhodno prosimo lastnika, da jih prinese s seboj.

Če je treba, navežemo stik tudi z lečečim veterinarjem. Skratka, nujno potrebujemo vse informacije, da si ustvarimo celovito sliko o stanju živali. Nato pripravimo prostor, ki mora biti za žival čim bolj domač, kar še posebej velja, če se terapija izvaja v veterinarski ambulanti, nato pa ugotovimo, v kakšnem položaju se žival najbolj udobno počuti.

Pomembno je tudi, da so bile živali pred terapijo na sprehodu, da jih ne tišči na potrebo, da so site ...

Nato začnemo postopek z iglicami in sproti preverjamo, kakšna je njihova reakcija. Prva terapija je običajno bolj posvečena temu, da se seznanimo s stanjem živali, da žival spozna nas, zato navadno tudi traja malo dlje, lahko tudi celo uro, nato se ta čas skrajša. Terapijo zaključimo s sproščujočo masažo z zdravilnimi zeliščnimi olji.

Se živali bojijo igel?

Dr. vet. med. Lončar: Akupunkturo lahko opravljamo v veterinarski ambulanti ali na domu, in če to delamo pri veterinarju, je živali lahko strah, ker se bojijo prostora. Je pa ves smisel te terapije v tem, da se žival dobro počuti. Akupunktura ne funkcionira, če je žival preplašena, anksiozna, če ji terapija ni ugodna ...

Zato si vedno vzamemo dovolj časa, da se namestimo v primeren prostor, da se spoznamo, da se pocrkljamo, skratka vse se naredi, da je živali dobro. Tam je tudi vedno lastnik, žival pa se lahko uleže na tla, na odejico, ali pa lastniku v naročje, in ko se sprosti, jo začnemo pregledovati. To je v bistvu dotikanje, kar žival občuti kot masažo, nato pa začnemo vstavljati iglice.

Te so zelo tanke in jih tudi hitro vstavimo, zato je vse precej manj boleče kot na primer cepljenje. Nekatere živali tako sploh ne reagirajo, druge samo pogledajo, ko je igla enkrat notri, pa se takoj začnejo sproščati endorfini, ti ugodni nevrotransmiterji, ki živali še dodatno sprostijo, ne glede na to, kakšno vrsto bolezni zdravimo. Sama terapija, ki običajno traja približno 45 minut, je zelo sproščujoča.

Obstajajo pa tudi izjeme, živali, ki se ne morejo popolnoma sprostiti, ampak to predvsem velja za anksiozna stanja, ki pa so tudi razlog, zaradi katerega pri njih sploh začnemo izvajati akupunkturo. Se pa tudi te sčasoma navadijo, saj vidijo, da se jim ne bo zgodilo nič hudega in navadno se tudi te po treh ali štirih terapijah le sprostijo.

Kakšna je cena in koliko terapij je običajno potrebnih?

Dr. vet. med. Lončar: Vse je odvisno od bolezni in odziva vsake posamezne živali. Ena terapija stane 30 evrov in včasih se izboljšanje pojavi že po prvi. Najpogosteje je rezultat viden po treh do sedmih terapijah, običajno pa je potrebnih deset zaporednih terapij. Vsaka osma je brezplačna.

Nato naredimo pavzo, in če je treba, nadaljujemo terapije le še občasno, na primer enkrat na teden ali enkrat na mesec. Pri akupunkturi je namreč tako, da se učinki akumulirajo in z vsako terapijo je telo bolj odzivno, se nekako nauči, kaj mora izločiti oziroma storiti, da si hitreje opomore. Za vzdrževanje optimalnega počutja je nato zadosti, da opravimo eno do dve terapiji na leto.

Kje lahko pri nas ljudje živali prijavijo oziroma pripeljejo na akupunkturo?

Dr. vet. med. Lončar: Na moji spletni strani so vse informacije, tudi telefon in e-naslov, kjer me ljudje lahko najdejo, če imajo kakršnakoli vprašanja glede bolezni, poteka zdravljenja ... Terapije opravljam na domu, kjer so živali najbolj sproščene, sicer pa sodelujem tudi z dvema klinikama v Ljubljani – Prva K in Pet Vet, kjer opravljam terapije, če je tako lažje za lastnike ali njihove živali.

*Irina Lončar je diplomirala iz nevrobiologije na univerzi Columbia v New Yorku, nato pa zaključila študij veterine na Royal Veterinary Collegeu v Londonu, pri britanski zvezi veterinarjev-akupunkturistov pa je pridobila certifikat za akupunkturo za živali. Pozneje se je izpopolnjevala pri priznani dr. Ani Markić v Zagrebu. Več informacij o njej, pa tudi o sami akupunkturi, lahko najdete na njeni spletni strani www.acus.si

Tekst in foto: Urška Košir v reviji Lisa