Katera alkoholna pijača najbolj škoduje zdravju?

29. 3. 2024
Deli
Katera alkoholna pijača najbolj škoduje zdravju? (foto: shutterstock)
shutterstock

Ste se kdaj spraševali, katera alkoholna pijača je najbolj škodljiva in katera morda najmanj? 

Čeprav odgovor na vprašanje o tem, katera alkoholna pijača je najbolj škodljiva, vsekakor ni enoznačen, strokovnjaki poudarjajo, da je uživanje vseh alkoholnih pijač lahko zelo škodljivo.

Najbolj škodljive pa so najbolj močne alkoholne pijače, ki vsebujejo več alkohola kot pivo ali vino, zaradi česar so bolj nevarne za jetra.

Kot eno najbolj škodljivih alkoholnih pijač tako nekateri navajajo viski. Ta lahko zaradi visokega deleža alkohola povzroča resne zdravstvene težave. Povečuje tudi tveganje za bolezni jeter ter težave s srcem, živčevjem in duševnim zdravjem, poroča N1 Sarajevo.

Drugi pa kot najbolj škodljivo pijačo navajajo absint. Med najbolj nezdravimi alkoholnimi pijačami se najde tudi Piña colada, saj ena sama vsebuje več kalorij kot Big Mac pa tudi različne mešanice kot so sadne margerite, ki vsebujejo koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze. 

Kljub temu se toleranca alkohola od osebe do osebe razlikuje. Ključno za ohranjanje zdravja je seveda zmerno uživanje alkohola.

Povzeto po: N1

Katera pa naj bi bila najbolj zdrava alkoholna pijača?

Če obstaja ena vrsta alkohola, ki jo že od nekdaj hvalijo, da ima tudi določene koristi, je to rdeče vino. Študije naj bi pokazale povezavo med zmernim (!) uživanjem rdečega vina in bolj zdravim srcem. Razlog za to je resveratrol, antioksidant, ki ga najdemo v lupini grozdja. A potrebno je poudariti, da gre za občasno uživanje zgolj kozarca rdečega vina. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja