Kis je eno najstarejših naravnih čistilnih sredstev, ki ga že stoletja uporabljamo tako v kulinariki kot pri gospodinjskih opravilih. Vendar pa ni vsak kis primeren za uživanje ali uporabo v kuhinji, prav tako pa se je pri določenih površinah bolje izogibati čiščenju s tem močnim sredstvom.
Kis je naravna snov, ki jo lahko uporabimo za čiščenje različnih predmetov in površin. Čeprav številne vrste kisa uporabljamo pri kuhanju in za solatne prelive, je čistilni kis povsem drugačen izdelek, namenjen je izključno čiščenju gospodinjstev in ni primeren za uživanje.
Vse vrste kisa vsebujejo etanojsko kislino, ki daje hrani svežino in sijaj. Za čiščenje pa je najbolj uporaben destilirani beli kis, saj je brezbarven in vsebuje približno pet odstotkov kisline.
- Preberite si še: Zakaj je dobro, če stopala namakate v kisu?
Čistilni in destilirani beli kis nastajata na enak način, s fermentacijo alkohola iz koruze ali žita. Razlika je v tem, da čistilni kis vsebuje približno šest odstotkov kisline, zaradi česar je za 20 odstotkov močnejši od destiliranega belega kisa.
Ta čistilni kis najdete med čistili v trgovinah. Če ga uporabljate nerazredčenega, se priporoča nošenje rokavic, saj lahko kis draži kožo. Bodite previdni, da ga ne zamenjate z industrijskim kisom, ki je precej močnejši in lahko poškoduje talne površine ali pulte.
Čistilni kis je izjemno učinkovit pri čiščenju tal, mikrovalovnih pečic in drugih gospodinjskih aparatov, ter pomaga tudi pri odmaševanju cevi.
Kljub njegovi učinkovitosti pa obstajajo predmeti, ki jih ne smete čistiti s kisom. To so:
- Elektronske naprave: Kis lahko poškoduje zaščitni premaz na zaslonih televizorjev, telefonov in računalnikov.
- Naravni kamni: Površine iz granita, marmorja ali apnenca so preveč občutljive za kis.
- Lito železo: Kis lahko povzroči korozijo na litoželeznih predmetih.
- Nerjaveče jeklo: Noži in drugi pripomočki iz nerjavečega jekla so lahko poškodovani, če kis na njih ostane dlje časa.
- Neobdelan ali povoskan les: Kis lahko povzroči razbarvanje na lesu, ki ni zaščiten.
- Gumijasti deli: Kis lahko poškoduje gumijasta tesnila in cevi v gospodinjskih aparatih.
Vir: RealSimple, N1 Slovenija
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa