Da bi anksioznost obvladali, je zelo pomembno, da naredimo predvsem nekaj prehranskih sprememb.
Če boste naredili spremembe, ki so opisane spodaj, se bo vaša anksioznost lahko zmanjšala.
1.) Omejite kofein
Raziskave kažejo pomembno povezavo med uživanjem kofeina in povečano anksioznostjo. To še posebej velja za posameznike, ki so že dovzetni za motnje anksioznosti. Študije namreč kažejo, da lahko pri nekaterih ljudeh visoki odmerki kofeina sprožijo simptome anksioznosti, kot so nemirnost in celo panični napadi.
2.) Prenehajte kaditi
Raziskave so pokazale, da so kadilci pogosto bolj dovzetni za anksiozne motnje kot nekadilci. Nikotin v cigaretah lahko sprva povzroči začasen občutek sprostitve, vendar na dolgi rok prispeva k povečanju ravni anksioznosti. Ko ne kadite, doživljate krizo odtegnitve, kar vodi v krog odvisnosti od cigaret in poveča anksioznost.
3.) Izogibajte se drogam
Poživila lahko pri nekaterih posameznikih poslabšajo anksioznost, vendar so študije pokazale, da stimulativna zdravila pri ljudeh z ADHD pogosto pripomorejo k zmanjšanju simptomov anksioznosti, verjetno zaradi boljše kontrole nad simptomi ADHD. Pomembno je, da so te osebe pod skrbnim nadzorom zdravstvenega strokovnjaka, da se obvlada morebitne stranske učinke.
4.) Omejite uživanje pšenice
Obstaja morebitna povezava med uživanjem pšenice in povečanimi simptomi anksioznosti, zlasti pri posameznikih s celiakijo ali občutljivostjo na gluten. Brezglutenska dieta pogosto pomaga zmanjšati anksioznost.
5.) Recite ne alkoholu
Raziskave kažejo pomembno povezavo med alkoholom in anksioznostjo. Ljudje z motnjami anksioznosti alkohol pogosto uživajo, da bi bili manj anksiozni. Alkohol lahko resda začasno omili simptome anksioznosti na kratki rok, vendar prispeva k povečanju ravni anksioznosti skozi čas, še posebej med časom odtegnitve.
6.) Omejite uživanje predelane hrane
Raziskava, objavljena pri Cambridge University Press, kaže, da je uživanje veliko ultra predelanih živil povezano z večjim tveganjem za anksioznost. Pokazala je, da so tisti, ki so jedli največ ultra predelanih živil, imeli znatno višje stopnje anksioznosti in depresije.
7.) Odpovejte se rafiniranemu sladkorju
Uživanje rafiniranega sladkorja je povezano s povečano anksioznostjo. Raziskava v Journal of Neuroscience & Biobehavioral Reviews kaže, da dieta z visokim sladkorjem lahko prispeva k motnjam razpoloženja, kot je anksioznost, saj povzroča nestabilne ravni krvnega sladkorja, vpliva na aktivnost nevrotransmiterjev in lahko poslabša stresne odzive telesa.
Pomembno je vedeti, da lahko takojšno prenehanje uživanja nekaterih zgornjih poživil povzroči odtegnitvene simptome, kar lahko prepreči, da bi poživila zares prenehali uživati. Zato je pomembno, da ste pripravljeni na te izzive, se prenehanja uživanja poživil lotite postopno in da ostanete dosledni pri svojih odločitvah.
Vir: yourtango.com
Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič